Naar hoofdinhoud Naar footer

Hoe werkafspraken tussen huisartsen en specialisten zorgen voor snellere en betere zorg

Samen kun je meer dan alleen. Als netwerkziekenhuis is het WZA ervan overtuigd dat we door goed samen te werken met andere zorgverleners de best mogelijke zorg kunnen bieden. Een voorbeeld? De medisch specialisten van het WZA en huisartsen van Dokter Drenthe maken al jaren duidelijke transmurale werkafspraken in de regio. Dat scheelt tijd en geeft houvast.

Het WZA en de regionale huisartsen hebben samen zo’n 50 werkafspraken vastgesteld. En een van de nuttigste is die over huidtumoren. Dat vindt huisarts Miriam Tholen uit Assen. Ze ziet geregeld patiënten die bij haar komen met een verdacht plekje op de huid. Volgens haar helpen de werkafspraken met de specialisten in het ziekenhuis om deze mensen zo snel en goed mogelijk te helpen.

“Als huisarts zie ik best vaak patiënten bij wie het onduidelijk is”, vertelt Miriam. “Als iemand een hartinfarct heeft, dan weet ik natuurlijk dat het spoed is. Maar in mijn werk is het lang niet altijd zo duidelijk. En dan krijg je vragen als: moet ik deze persoon behandelen, of moet deze patiënt naar het ziekenhuis? En in dat laatste geval: hoe snel moet deze persoon worden geholpen? Vroeger moest je dan als artsen met elkaar bellen om af te spreken wat je gaat doen. Dat kost ons tijd, maar ook de patiënt moet daar op wachten en zit langer in onzekerheid.”

'Alleen naar het ziekenhuis als het nodig is'

Door samen werkafspraken te maken, is die duidelijkheid er gelijk. Voor zowel de artsen als de patiënt. Daarnaast scheelt het iedereen tijd. In het geval van de huidtumoren hebben de huisartsen en dermatologen nauwkeurig vastgelegd wanneer een patiënt wel of niet naar het ziekenhuis moet. Maar bijvoorbeeld ook hoe de huisarts het beste een biopt kan afnemen. Miriam: “Als ik een patiënt heb met een rood schilferig plekje en ik weet niet of het huidkanker is, dan neem ik daar zelf een biopt van en stuur het op voor onderzoek. Vroeger had ik iemand naar het WZA gestuurd. Nu wacht ik de uitslag af en hoeft de patiënt alleen naar het ziekenhuis als het nodig is.”

Dat laatste helpt WZA-dermatoloog Annemieke Fongers en haar collega’s weer om het werk behapbaar te houden. Huidkanker is namelijk de meest voorkomende kankersoort in Nederland. En het aantal mensen dat deze ziekte krijgt, is de laatste 10 jaar verdubbeld. Volgens Annemieke komt een flink aantal patiënten in het ziekenhuis terecht. “In de praktijk zien wij op een werkdag zo tientallen mensen met huidkanker.”

'Anders slibt de zorg dicht'

Annemieke merkt dat de werkafspraken met de huisartsen er mede voor zorgen dat de huidkankerzorg in de regio goed op orde is. “We zien dat de huisartsen heel goed weten wie ze wel en niet naar het WZA moeten verwijzen. Eigenlijk komen alleen huidkankerpatiënten op onze poli die ook echt door ons moeten worden behandeld. En dat is belangrijk, want anders slibt de zorg dicht.”

Miriam ziet ook in haar praktijk hoe de afspraken voor rust en duidelijkheid zorgen bij de patiënt. “De werkafspraken zijn ook een soort naslagwerken en helpen mij om patiënten snel duidelijkheid te geven. Ik had laatst nog iemand die wat langer op een afspraak moest wachten in het WZA. Ik kon in de werkafspraak over dit onderwerp zien dat hier goed over is nagedacht en dat het volkomen veilig is. Toen ik dat vertelde, merkte ik echt dat deze patiënt hierdoor gerust was gesteld.”

'Patiënten zo snel en goed mogelijk helpen'

Beide artsen benadrukken hoe waardevol de werkafspraken zijn voor alle betrokkenen. Annemieke: “Uiteindelijk hebben wij en de huisartsen een gezamenlijk belang. We willen allebei onze patiënten zo snel en zo goed mogelijk helpen.”

 

Huisarts Miriam Tholen
Dermatoloog Annemieke Fongers