In september alvast voorbereiden op Stoptober
Goede voorbereiding helpt bij stoppen met roken
Ook dit jaar doet het Wilhelmina Ziekenhuis Assen mee aan de landelijke Stoptopber-actie. Het is alweer voor de zevende keer dat oktober is uitgeroepen als dé maand om te stoppen met roken. Dat houdt in: met z’n allen 28 dagen stoppen met roken in oktober. Het WZA biedt daarbij graag een steuntje in de rug.
Hoe pak je stoppen met roken aan, zodat het ook écht gaat lukken? Welke voorbereidingen kun je treffen om de kans op succes zo groot mogelijk te maken? Tijdens de informatieavonden van het WZA krijg je antwoord op deze en nog veel meer vragen over stoppen met roken. De informatieavond is een initiatief van de longpoli van het WZA, samen met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN).
Motivatie
Volgens Trix Meints, longverpleegkundige bij het WZA, is de kans dat een stoppoging slaagt het grootst als mensen zich laten begeleiden. “Stoptober is een mooie gelegenheid. Het biedt de mogelijkheid om een maand te stoppen met roken waarbij je dagelijks begeleiding ontvangt en iedere dag nieuwe tips. De mensen die nog meer motivatie willen, kunnen zich ook op Facebook aanmelden. Dan kom je direct in contact met duizenden andere mensen die ook de uitdaging aangaan.”
Stoptober app
Wanneer mensen meedoen met de Stoptober, kunnen ze vanaf 28 september de app van Stoptober downloaden. Het WZA maakt in de app een eigen community aan: Longpoli WZA. Iedereen die wil stoppen, kan zich aansluiten bij deze community. Je hoeft geen patiënt of medewerker van het WZA te zijn. Stoppers krijgen steun via de app en ook kan de gebruiker van de app bijhouden hoelang hij al gestopt is en wat dat opgeleverd heeft. Zowel in euro’s als in gezondheidswinst!
WZA rookvrij
Vanaf 1 november mag er niet meer op het terrein van het WZA worden gerookt. Daarom wil het ziekenhuis extra aandacht geven aan de mogelijkheden om te stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt dat meedoen aan Stoptober een gunstig effect heeft op stoppen met roken. Ook samen stoppen kan motiveren. “Veel mensen zien op tegen de ontwenningsverschijnselen,” zegt Trix Meints. “Maar die kunnen best meevallen. Er zijn mensen die achteraf zeggen: als ik had geweten dat het zo gemakkelijk was, was ik eerder gestopt. Dus probeer het gewoon eens. En als het toch lastiger is dan gedacht, dan kun je altijd terecht bij de huisarts of - na verwijzing - bij de Stop-met-rokenpoli van het WZA.” Informatie hierover is te vinden op de website van het WZA.
Tijdens de informatieavonden van het WZA krijg je antwoord op deze en nog veel meer vragen over stoppen met roken.
- 7, 10 of 15 september
- 19.00-20.30 uur
- Aanmelden via longverpleegkundigen@wza.nl.
I.v.m. met de coronamaatregelen is er een maximale groepsgrootte.