Naar hoofdinhoud Naar footer

Kans op klachten bij liesbreukmatje

Het RIVM heeft dinsdag bekendgemaakt dat er een kans is op bijwerkingen van de liesbreukmat Rebound HRD. Dit implantaat is tussen december 2015 en september 2018 gebruikt bij liesbreukoperaties in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Patiënten bij wie dit type liesbreukmat is geplaatst, zijn inmiddels allemaal met een brief door het WZA geïnformeerd.

Bent u in het WZA geopereerd aan een liesbreuk, en hebt u geen brief van het WZA ontvangen? Dan kunt u ervan uitgaan dat bij u niet dit type liesbreukmat is gebruikt!

Op dit moment behandelen we patiënten die een liesbreuk hebben met de Trepp-techniek. Het matje dat we hierbij gebruiken heeft een oplosbare ring, waardoor het geen problemen, zoals nu bij de Rebound, kent.  

Want wat is er aan de hand?

In het liesbreukmatje Rebound HRD zit een metalen ring. Volgens het RIVM kan deze ring uiteindelijk breken door metaalmoeheid. Dit kan dan voor complicaties en klachten zorgen. 
In de reeds verzonden brief vragen we patiënten om nu en in de toekomst extra alert te zijn bij klachten zoals pijn (die plots ontstaat) onder in de buik, aan de kant van de geopereerde lies of als ze iets in de lies voelen zitten.

Patiënten bij wie het liesbreukmatje Rebound HRD is geplaatst en die last hebben van de genoemde klachten, vragen we in de brief om (via de huisarts) een afspraak bij ons te maken.
Heeft de patiënt geen klachten, dan is het niet nodig een afspraak te maken. Uiteraard zijn onze patiënten altijd welkom met vragen over de liesbreukmat, ook als er geen klachten zijn. Men kan dan bellen met de polikliniek Chirurgie van het WZA, telefoon (0592) 32 52 10.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op de website van het RIVM of de Patiëntenfederatie Nederland.

RIVM: kans op ernstige gezondheidsklachten door liesbreukmatje Rebound HRD®

Patiëntenfederatie: Ernstige bijwerking vastgesteld bij liesbreukmatje Rebound HRD®