Naar hoofdinhoud Naar footer

Kunstwerken Rabobank krijgen plek in WZA

In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) zijn sinds kort 17 nieuwe schilderijen tentoongesteld. De werken zijn in bruikleen gegeven door de Rabobank Assen en Noord-Drenthe. De bruikleenovereenkomst is woensdag ondertekend door Hans Mulder, raad van bestuur WZA, en Ludo Mennes, directeur Rabobank Assen en Noord-Drenthe.

De Rabobank had een aantal kunstwerken van vooral noordelijke realisten noodgedwongen in een opslag liggen in het hoofdkantoor in Assen. “Het huidige bankkantoor leende zich niet meer voor het ophangen van de kunstcollectie van de bank”, vertelt Ludo Mennes. “Vandaar dat we zijn gaan nadenken over een plek waar dit wel zou passen en waar de kunst optimaal getoond kan worden.”

Tijdelijk tentoonstellen

Zo kwam de bank terecht bij de kunstcommissie van het WZA met de vraag of het ziekenhuis een aantal werken tijdelijk tentoon wilde stellen. De kunstcommissie is op deze uitnodiging ingegaan en heeft een aantal werken uitgekozen.

In totaal heeft het WZA 17 schilderijen in bruikleen gekregen van de Rabobank. Daar zitten topstukken bij van Tjalf Sparnaay (Two large tulips), Pieter Pander (Kalf en Koos het paard) en Paul Wieggers (Slootje en Slootkant in de winter). Deze werken zijn verspreid door het ziekenhuis tentoongesteld en blijven hier voor onbepaalde tijd hangen.

Herkenbare kunst

De kunstcommissie van het WZA is erg blij met de nieuwe aanwinsten. “Het is door onderzoek bewezen dat kunst in het ziekenhuis de genezing bevordert van de patiënten en het werkplezier verhoogt van het personeel”, vertellen Els Greven en Mirjam Preusterink.

“Als kunstcommissie dragen wij de noordelijke realisten een warm hart toe. De schilderijen laten herkenbare beelden uit het dagelijks leven zien en zorgen zo voor positieve herkenning. Het is toegankelijke kunst en veel patiënten, bezoekers en personeel kennen deze kunstenaars.”

Kunstroute

Wist u dat het WZA een eigen kunstroute heeft? U kunt de folder, met daarin de route door het ziekenhuis, ophalen bij de receptie, de gastdames, de afdeling fysiotherapie of de verpleegafdelingen. U kunt de folder ook digitaal bekijken.