Naar hoofdinhoud Naar footer

Landelijke cao-actiedag

Donderdag 16 maart is de landelijke cao-actiedag. Ook in het WZA wordt dan actie gevoerd. Op meerdere afdelingen worden zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat betrokken werknemers wat betreft de patiëntenzorg werken alsof het zondag is. Tijdens een zondagsdienst worden in principe alleen spoedgevallen behandeld. Wel is afgesproken dat de oncologische zorg en de zorg aan kinderen tot 18 jaar deze dag gewoon doorgaat.

Een actiecomité houdt zich bezig met de organisatie van deze dag. Ons uitgangspunt bij de acties is dat de veiligheid van patiënten en medewerkers gewaarborgd blijft. 

Waarom wordt er actie gevoerd?

Na zeven onderhandelingsronden zijn de werkgevers (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, NVZ) en de werknemers (FNV Zorg en Welzijn, CNV, Nu’91 en FBZ) niet tot overeenstemming gekomen over een nieuwe cao. Daarom hebben de vakbonden in heel Nederland acties aangekondigd. Daarmee hopen ze dat de NVZ alsnog aan hun eisen tegemoetkomt.

Gaat het ziekenhuis helemaal dicht?

Nee, er worden zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat er in principe alleen spoedgevallen worden behandeld. Ook alle behandelingen aan mensen met kanker en kinderen tot 18 jaar gaan door. Tijdens de zondagsdiensten staat de patiëntveiligheid in alle gevallen voorop.

Gaat mijn afspraak door?

Als de acties gevolgen hebben voor uw afspraak in het ziekenhuis op 16 maart, bent u inmiddels gebeld. Als u niets hebt gehoord, gaat de afspraak gewoon door.

Kan ik een röntgenfoto laten maken op 16 maart?

Radiologie behandelt alleen spoedgevallen die via de huisarts of via de SEH binnenkomen. Foto's die bijvoorbeeld alleen ter controle worden aangevraagd, worden op een andere dag gemaakt.

Kan ik medicijnen ophalen bij de Wilhelmina Apotheek?

De Wilhelmina Apotheek is gewoon open volgens de normale openingstijden.

Wat merken patiënten en bezoekers van de acties?

Omdat de acties van te voren zijn aangekondigd, konden deels voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Diverse poli's hebben geprobeerd om op 16 maart bij voorbaat geen afspraken te plannen zodat er ook zo min mogelijk afspraken verplaatst hoefden te worden. De operaties die al op 16 maart gepland stonden, zijn inmiddels verplaatst. Alle patiënten wiens operatie verplaatst moest worden, zijn gebeld door bureau Opnameplanning. Wij snappen dat dit vervelend is voor de betrokken patiënten.
Op de actiedag zelf zult u merken dat er reuring in het gebouw is, er loopt 's ochtends een actiegroep rond die flyers uitdeelt en er hangen spandoeken. Ook staat er rond het middaguur een ludieke actie gepland in de centrale hal.

Tot slot

Het WZA gunt al zijn medewerkers een goede cao. We respecteren de wens van medewerkers om hiervoor actie te voeren. Daarom geven we medewerkers die dat willen de ruimte om dat te doen.