Naar hoofdinhoud Naar footer

Longartsen fietsen voor aandacht longkanker

Longarts Sander de Hosson van het WZA fietst vrijdag 21 mei samen met zeven coassistenten van het WZA naar het Martini Ziekenhuis in Groningen. Met deze tocht wil de groep aandacht vragen voor longkanker en de behandeling daarvan.

De fietstocht is onderdeel van de landelijke wandel- en fietstocht de White Ribbon Tour. In de vorm van een wit lint – het teken voor longkanker – wordt van Zeeland via Drenthe en Groningen naar Maastricht van en naar 35 ziekenhuizen gewandeld en gefietst.

“Ik vind dat er veel meer aandacht moet zijn voor longkanker, want het is echt een verborgen ziekte. Patiënten praten er niet makkelijk over”, zegt De Hosson. Vier longartsen en drie longverpleegkundigen van de Treant Zorggroep fietsen vanuit Emmen naar het WZA. Daar zullen ze een wit lint, de White Ribbon, overhandigen aan WZA-bestuursvoorzitter Paul van der Wijk en WZA- longarts Marc Mertens.

Stigma wegnemen

Initiatiefnemer van de tour is de 22-jarige Niels Harthoorn. Hij heeft een zeldzame vorm van longkanker. Met de White Ribbon Tour wil hij onder meer het stigma op longkanker wegnemen. Niels heeft nooit gerookt, maar kreeg twee jaar geleden toch de diagnose longkanker. “Iedereen met longen kan longkanker krijgen en niemand verdient longkanker”, zegt Niels. Deelnemers aan de White Ribbon Tour vragen iedereen om geld te doneren voor gepersonaliseerde (long)kankerbehandelingen. Hiervoor is voor iedere kankerpatiënt DNA-onderzoek van de tumor nodig.