Naar hoofdinhoud Naar footer

Nieuw in het WZA: de kunstroute

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen heeft sinds donderdag 21 juli een officiële kunstroute. Hans Mulder, lid raad van bestuur, nam de folder met plattegrond en aanvullende informatie over de kunstwerken in ontvangst.

Door de jaren heen heeft het WZA een flinke kunstverzameling opgebouwd. Ongeveer 40 werken staan permanent tentoongesteld in het ziekenhuis. Daarnaast zijn er 3 ruimtes ingericht voor tijdelijke exposities. “Het gaat om heel gevarieerde kunstwerken, van zowel beginnende als gerenommeerde kunstenaars”, vertelt Wendy Jonink, lid van de kunstcommissie.

Bewust maken

Om ervoor te zorgen dat al die werken de aandacht krijgen die ze verdienen, is er nu een kunstroute gemaakt in het WZA. Deze bestaat uit een folder met daarin een plattegrond van alle kunst in het ziekenhuis. Daarnaast staat bij elke creatie de titel en wie de kunstenaar is. “Met deze folder hopen we patiënten, bezoekers en medewerkers bewust te maken welke mooie kunst er in het WZA te zien is.”

Volgens Jonink is het belangrijk dat er kunst hangt in een ziekenhuis. “Het kan afleiding bieden en zorgt voor rust en ontspanning. Op die manier draagt het ook bij aan een gezonde omgeving. Ik zie dat ook bij de poli waar ik werk. Daar hangt een werk van Siemen Dijkstra. Geregeld zie ik mensen er aandachtig naar kijken en dan merk je echt dat ze het waarderen dat er kunst hangt in het ziekenhuis.”

Aansporen om te bewegen

Het idee achter de kunstroute is dat het ook mensen aanspoort om te bewegen en een wandeling door het ziekenhuis te maken. “Bewegen is gezond en het is goed voor het herstel. Daar sluit deze folder mooi bij aan”, vertelt Jonink. “We hebben de kunstroute ook besproken met de fysiotherapeuten en zij willen straks graag samen met de patiënten stukken van de route lopen.”

Wilt u ook de kunstroute in het WZA lopen? Dan kunt u de folder ophalen bij de receptie, de gastdames, de afdeling fysiotherapie of de verpleegpleinen. U kunt de folder ook digitaal bekijken.

De kunstroute is mede mogelijk gemaakt dankzij een gift van de Stichting Vrienden van het WZA.