Naar hoofdinhoud Naar footer

Opening nieuwe Dagcentrum

Het nieuwe Dagcentrum van het WZA wordt woensdag 21 februari officieel in gebruik genomen. Het nieuwe centrum is voor patiënten die komen voor een dagopname bij een geplande operatie. Ook alle patiënten die voor een operatie met een meerdaagse opname komen, worden in eerste instantie hier ontvangen. Het Dagcentrum maakt deel uit van het operatiecomplex dat in april 2023 is geopend. 

Het Dagcentrum ligt naast het operatiecomplex. Na het opnamegesprek kan de patiënt wachten in de ‘lounge’, de ontvangstruimte, om zich daarna om te kleden en lopend naar de OK te gaan.

“Logistiek verandert er dus ook wat, nu patiënten niet meer met een bed naar de OK gaan. Als de situatie dat toelaat natuurlijk", zegt Gea de Jonge, leidinggevende van het Dagcentrum. “Patiënten blijven langer in hun eigen kleren, worden niet meteen op bed gelegd en kunnen wachten in een rustige omgeving tot ze naar de OK gaan. Ze voelen zich zo lang mogelijk nog zichzelf en zo kort mogelijk patiënt.” 

Dagopname 

Patiënten voor een dagopname en meerdaagse opname konden zich al vanaf begin februari melden bij de balie van het Dagcentrum. “Het gaat om patiënten die gepland geopereerd worden”, legt De Jonge uit. “Bijvoorbeeld patiënten die komen voor een liesbreukoperatie, een nieuwe knie of heup of een neusoperatie. Na de operatie gaan ze of naar de verpleegafdeling of blijven ze in het Dagcentrum voor de nazorg.” 

Verschuivingen 

Door de opening van het nieuwe Dagcentrum, verhuist het huidige Centrum voor Dagbehandeling naar de huidige plek van het Chirurgisch Dagcentrum, op de eerste verdieping. Eind dit jaar voegt het zich dan bij het nieuwe Dagcentrum. “Dan zijn we compleet”, zegt De Jonge. “We zijn al vaak verhuisd, maar hopen hier nog heel veel jaren te kunnen blijven.”