Naar hoofdinhoud Naar footer

Opening operatiecentrum WZA

Dinsdag 18 april is het nieuwe operatiecentrum van het WZA officieel geopend. “Licht, ruim opgezet en voorzien van de modernste technologie”, zegt raad van bestuur Erwin van Santen. De bouw van de nieuwe operatiekamers heeft 13 miljoen euro gekost.

Na een lange voorbereidingstijd en een intensieve bouwperiode is dinsdag 18 april het nieuwe operatiecentrum van het WZA feestelijk geopend. Dit gebeurde door het onthullen van een kunstwerk gemaakt door kunstenaar Nico Dobbinga, die tevens WZA-medewerker is.

Technisch hoogstandje

Het nieuwe operatiecentrum bevat zes ruime operatiekamers (OK’s), die zijn voorzien van de modernste technologie. Zo is met name het luchtbeheerssysteem een technisch hoogstandje – het WZA is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die dit systeem gebruikt. Het systeem maakt gebruikt van een nieuwe techniek. In plaats van een klein beschermd gebied rondom de OK-tafel, is nu de hele OK beschermd gebied, waardoor meer bewegingsvrijheid voor het OK-personeel ontstaat. De tijd waarbinnen de hele operatiekamer gezuiverd kan worden na een onderbreking, is nu nog maar drie tot vier minuten. Het moderne luchtbeheerssysteem is tot slot energiezuiniger dan de traditionele systemen.

Veilige zorg

Op een geavanceerd elektronisch display in de wand kan alle techniek in de OK geregeld en in de gaten gehouden worden. Denk daarbij aan het licht, de camera’s, de medische gassen, inzicht in de luchtbeheersing en of aan de technische veiligheidseisen wordt voldaan. “Alle apparatuur in de OK moet zo ingesteld zijn dat we veilige zorg kunnen bieden aan patiënten en de medewerkers veilig kunnen werken”, vertelt hoofd operatiecentrum Melchior Oldenburger.” De zes OK’s zijn identiek ingericht, zodat de operateurs en medewerkers overal op dezelfde manier hun werk kunnen doen, in welke OK ze ook staan. Dit bevordert de patiëntveiligheid.

Prettig werken

De nieuwe operatiekamers zijn een prettige werkomgeving voor de medewerkers. Een verbetering is bijvoorbeeld dat elke OK een raam heeft waardoor daglicht binnenkomt. Oldenburger: “Dit klinkt onbelangrijk, maar als je een hele dag staat te opereren is dit een grote winst.” Alles is ontworpen conform de kernwaarden van het WZA: persoonlijk, helder en verbonden. Dit uit zich bijvoorbeeld in het kleurgebruik, de afgeronde hoeken van de muren en balies en de manier waarop de lampen zijn aangebracht zodat de patiënt er niet recht inkijkt.

 

Modernisering

De oplevering van het operatiecentrum is een belangrijke stap in de modernisering van het WZA, zegt raad van bestuur Erwin van Santen. “Het is een van de projecten die het WZA uitvoert zodat het gebouw blijft voldoen aan de geldende technische en functionele eisen. Zo kunnen we de beste zorg blijven bieden aan onze patiënten.” De afgelopen jaren werden onder meer de nieuwe Intensive Care/Hartbewaking, het Ouder en Kind-centrum en het Spoedplein al opgeleverd.
“Het was uitdagend om in een bestaand ziekenhuis de bouw te realiseren”, blikken bouwmanager Ingo Vos en bouwdirectie Martijn Ruijg terug. “De nieuwbouw is bovenop het bestaande gebouw geplaatst, maar de patiëntenzorg is al die tijd gewoon doorgegaan. Veel aandacht van ons en bouwmaatschappij BAM Bouw en Techniek ging daarom uit naar de patiënten en de medewerkers van het ziekenhuis, om de overlast tot een minimum te beperken.”

Chirurgisch dagcentrum

De oplevering van de operatiekamers is fase 1 van het bouwproject. Aansluitend is direct fase 2 gestart: de demontage van de verouderde OK’s en de bouw op die plek van onder meer het chirurgisch dagcentrum. In het chirurgisch dagcentrum verblijven patiënten een dag voor een kleinere operatieve ingreep, zoals een kijkoperatie in de knie of een spataderoperatie. Fase 2 moet eind dit jaar gereed zijn. Daarna staan onder andere de SEH en de poliklinieken nog op het programma om vernieuwd te worden.