Naar hoofdinhoud Naar footer

overname apotheek Lentis

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en het Martini Ziekenhuis nemen vanaf maandag 20 juni 2022 de farmaceutische dienstverlening van Lentis over. De apotheek van Lentis gaat sluiten. Donderdag 16 juni zetten alle betrokken partijen hun handtekening onder de dienstverleningsovereenkomst.

De Lentis-apotheek verleende tot nu toe farmaceutische op het gebied van ggz-zorg, forensische zorg (FPC Dr. S. van Mesdag) en verpleeghuiszorg (Dignis). Het WZA neemt de ggz-zorg en forensische zorg over en het Martini Ziekenhuis de verpleeghuiszorg.

Vervolg

De samenwerking is een vervolg op de samenwerking die de ggz-instelling Lentis, het WZA en het Martini Ziekenhuis in 2019 bekrachtigden. “De eerste stap was dat het WZA de baxterzakjes voor Lentis verzorgde”, vertelt WZA-apotheker Rien Hoge. “De stap nu is dat Lentis besloten heeft de eigen apotheek te sluiten en die bij het Martini Ziekenhuis en het WZA onder te brengen,” aldus Annemieke Drenth, manager Farmacie van het Martini Ziekenhuis. De medewerkers komen dan ook in dienst bij hun nieuwe werkgever.

Totaalpakket

Farmaceutische dienstverlening is veel meer dan alleen geneesmiddelen leveren, benadrukt Hoge. “We controleren en adviseren over bijvoorbeeld het voorschrijven en afbouwen van medicijnen. Ook adviseren we instellingen hoe ze het medicatieproces het beste kunnen organiseren.” Uiteindelijk gaat het om de totale medicatieveiligheid in een instelling.

Geriatrische farmaceutische zorg

Annemieke Drenth: “Het Martini Ziekenhuis heeft een stevige positie als het gaat om geriatrische farmaceutische zorg in deze regio. We leveren geneesmiddelen en farmaceutisch advies aan diverse instellingen en zijn gespecialiseerd in de verpleeghuiszorg. Hierbij kunnen we met de instellingen meedenken en zijn we nauw betrokken bij de farmaceutische dienstverlening. Met deze overname versterken we onze positie in de regio.” 

Kenniscentrum

De medicamenteuze zorg die geleverd wordt bij Lentis en Van Mesdag past heel goed bij de expertise die de WZA-apotheek heeft opgebouwd op het gebied van de psychofarmacologie en het Expertisecentrum Psychofarmacologie in het WZA. “Voor geneesmiddelen die te maken hebben met het brein hebben wij sinds een aantal jaren dit expertisecentrum. Vanuit heel het land weet men ons te vinden. We zijn al heel lang apotheek voor de GGZ Drenthe en Verslavingszorg Noord-Nederland en daar komt nu dus de psychiatrie van Lentis en FPC Dr. S. van Mesdag bij. Het is heel prettig dat we het kenniscentrum ook kunnen inzetten voor deze nieuwe patiënten en behandelaren.”

Handtekening

Donderdag 16 juni tekenden Hans Mulder (lid RvB WZA),  Tamara Kroll (lid RvB Martini Ziekenhuis), Harry Beintema (FPC Dr. S. van Mesdag) en Leo Wanders (lid RvB Dignis/Lentis) de overeenkomst bij het hoofdkantoor van Lentis in Zuidlaren.