Naar hoofdinhoud Naar footer

Sander de Hosson uitgeroepen tot RUG Alumnus van het jaar 2019

WZA-longarts Sander de Hosson is door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verkozen tot Alumnus van het Jaar 2019. De RUG kent hem deze prijs toe ‘voor de indringende manier waarop hij aandacht vraagt voor de emotionele kant van de palliatieve zorg en voor het onder medisch personeel bespreekbaar maken van de dood’.

Sander de Hosson besteedt in zijn werk als arts veel aandacht aan het begeleiden van ongeneeslijke zieke patiënten in hun laatste levensfase. Hij stelt daarin, zo zegt het juryrapport, ‘aandacht en tijd, betrokkenheid en de menselijke maat centraal’. Naast zijn werk als arts schrijft hij over de palliatieve zorg. Zo schreef hij een reeks krantencolumns in het Dagblad van het Noorden over patiënten in de laatste fase van hun leven. Daarmee weet hij op een ‘aansprekende en ontroerende manier de buitenwereld te verbinden met wat er gebeurt in de medische sector’, aldus de jury. De columns werden in 2018 gebundeld tot het boek Slotcouplet. Ook op Twitter vraagt hij aandacht voor het belang van de palliatieve zorg.

Naast zijn grote betrokkenheid bij de patiënt, noemt de jury Sander de Hosson een ‘geweldige en betekenisvolle inspiratiebron voor iedereen in en buiten de geneeskunde en voor huidige en toekomstige geneeskundestudenten.

Bij de prijs hoort een Alumnus van het Jaar Award, een beeld gemaakt door de Groningse kunstenares Wia van Dijk. Sander mag deze award tijdens de opening van het academisch jaar op 31 augustus in ontvangst nemen.

Het WZA is trots op zijn longarts en feliciteert Sander de Hosson van harte met deze bijzondere prijs!