Naar hoofdinhoud Naar footer

Start bouw OK-complex

Zes nieuwe operatiekamers en een compleet nieuw chirurgisch dagcentrum. Dat zal straks het resultaat zijn van een grootse verbouwing in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Vandaag is de bouwovereenkomst getekend met BAM Bouw en Techniek – regio Noord. ‘Dit is een prima volgende stap bij het toekomstbestendig maken van ons mooie ziekenhuis’, zegt voorzitter van de raad van bestuur, Paul van der Wijk

Na de Intensive Care, het Ouder en Kind-centrum en de Huisartsenpost, gaat het WZA nu met het bouwkundige hart van het ziekenhuis aan de slag. “Dit is bouwkundig een uitdaging”, zegt Van der Wijk. “Dat komt door de complexe samenhang van systemen en ook omdat er veel disciplines bij betrokken zijn.”
Volgens planning start BAM eind februari met de voorbereidingen voor de bouw. Op parkeerplaats P3 wordt plaatsgemaakt voor de bouwplaats, in maart gevolgd door de sloop van de vleugel waar het Chirurgisch Dagcentrum en het dagcentrum voor chemotherapie gevestigd waren. Aansluitend kan dan met de bouw begonnen worden. Begin 2022 zal het OK-complex opgeleverd worden. De oplevering van het chirurgisch dagcentrum, een centrum waar patiënten een dag blijven voor een operatieve ingreep, staat half 2023 gepland.

Programma van eisen
De keuze voor BAM is voortgekomen uit een aanbestedingsproject dat in de zomer van 2019 gestart is. “We hebben een programma van eisen opgesteld voor zowel de elektrotechnische, werktuigbouwkundige én bouwkundige aspecten van de nieuwbouw”, zegt Paul van der Wijk, voorzitter van de raad van bestuur van het WZA. “Daarna hebben we in een verificatiefase gezamenlijk vastgesteld wat er allemaal moet gebeuren. Ook is er een realisatieplanning opgesteld.” BAM Bouw en Techniek voorzag hierin met een integrale benadering voor zowel de bouwkundige, elektrotechnische als werktuigbouwkundige werkzaamheden.

Efficiënter
In de nieuwe operatiekamers is het luchtverversingssysteem een technisch hoogstandje. Het nieuwe luchtverversingssysteem zorgt voor een groter werkgebied voor het OK-personeel. Verder zullen twee operatiekamers direct tegenover het chirurgisch dagcentrum komen te liggen, wat het voor zowel het zorgpersoneel als patiënten veel efficiënter maakt.

 

Geen hinder voor patiënten
Tijdens de bouw van het nieuwe OK-complex blijven de bestaande operatiekamers gewoon in gebruik. “De nieuwbouw is in een andere vleugel, dus het bijt elkaar niet”, laat Paul van der Wijk weten. “Patiënten zullen in het ziekenhuis geen hinder van de werkzaamheden ondervinden. Door een deel van het parkeerterrein in te richten als bouwterrein zijn er tijdelijk minder parkeerplaatsen beschikbaar. In samenspraak met de gemeente Assen werken we aan tijdelijke oplossingen. Voor de overlast die hierdoor kan ontstaan vragen wij begrip”.
Naast deze verbouwing zijn er plannen voor verbouwingen van de SEH en de poliklinieken.