Naar hoofdinhoud Naar footer

WZA ontvangt ERAS-certificaat voor darmchirurgie

“We zijn trots dat we vandaag als zesde ziekenhuis in Nederland aan de ERAS-criteria voldoen en het internationale ERAS-certificaat voor darmchirurgie uitgereikt hebben gekregen”, zegt WZA-anesthesioloog dr. Constanze Abusaris. Door de patiënt niet alleen tijdens, maar ook vóór én na een darmoperatie zo goed mogelijk te begeleiden, herstellen patiënten eerder en beter. Alle zorgverleners werken hieraan mee.

Gemiddeld blijft een patiënt na een darmoperatie nu nog maar 4 dagen in het WZA, terwijl dat eerder nog 6 of 7 dagen was. Dat komt vooral doordat we de patiënt motiveren om veel te bewegen en gezond te eten, zegt WZA-anesthesioloog dr. Constanze Abusaris. “Maar ook doordat we moderne geneesmiddelen gebruiken en uitstekende technieken en apparatuur op het gebied van anesthesie en chirurgie. Patiënten krijgen nauwelijks nog katheters of andere slangetjes, lopen zelf naar de operatiekamer en staan vaak een half uur na de operatie al weer op hun benen. Ook eten en drinken ze op de uitslaapkamer al weer.”

Dat komt allemaal doordat we werken volgens de ERAS-principes, zegt dr. Constanze Abusaris. “ERAS staat voor enhanced recovery after surgery en betekent letterlijk: verbeterd en versneld herstel na een operatie. Iedereen die bij een darmoperatie betrokken is, werkt daaraan mee. Van de diëtist tot de anesthesioloog, van de verpleegkundige tot de chirurg en de fysiotherapeut.

Opleiding

Het afgelopen jaar hebben de zorgverleners in het WZA, die betrokken zijn bij darmoperaties, de ERAS-opleiding gevolgd. Vrijdag 19 juni werd dit traject officieel afgerond, zodat het WZA nu een ERAS-gekwalificeerd ziekenhuis is. Constanze Abusaris kreeg het certificaat namens de internationale ERAS® Society uitgereikt door Henriëtte Smid, ERAS-coördinator van het ERAS® Center of Excellence Martini Ziekenhuis Groningen. Constanze Abusaris: “We zijn zo enthousiast dat we de ERAS-methode in de toekomst ook willen gaan toepassen bij andere operaties.”