Een veilig ziekenhuis, daar zorgen we samen voor!
Daarom hebben we een aantal maatregelen voor patiënten, begeleiders van patiënten en bezoekers genomen.
Op deze pagina staan ze beschreven. Voor zwangeren en verwijzers zijn er speciale informatiepagina's.

Let op: als u klachten hebt die misschien te maken hebben met corona, kunt u als het nodig is, terecht in ons ziekenhuis. Neem dan altijd van te voren contact op met de betreffende afdeling.  

Vragen aan al onze patiënten en bezoekers   

We stellen u voor de ingang van het WZA een aantal vragen. Dit is om erachter te komen of u  misschien corona hebt. U kunt de vragen ook thuis al beantwoorden op www.wza-coronavragen.nl. Dat gaat als volgt:

 1. Beantwoord op de dag van uw afspraak de vragen op    naar de coronavragen
 2. Laat bij het ziekenhuis het scherm van uw telefoon aan de medewerker zien,
  die bij de ingang van het WZA staat. U kunt ook een print laten zien.
 3. Hebt u geen klachten dan kunt u doorlopen.
  Hebt u mogelijk wél klachten of bent u de afgelopen 10 dagen in een gebied geweest met een rood/oranje reisadvies? Dan helpt een medewerker u verder.

Hebt u geen internet of smartphone? Dan stelt een medewerker u de vragen bij de ingang van het WZA.

Kom alleen!

Wij vragen u om alleen te komen, tenzij het niet anders kan. Als het nodig is dat u iemand meeneemt het ziekenhuis in, dan moet uw begeleider ook deze vragen beantwoorden.

Snel naar de vragenlijst? Scan de QR-code!

Snel naar de vragenlijst? Scan de QR-code!

Informatie voor patiënten

 • Afspraak op een polikliniek 
 • Alle poliklinieken zijn open. Onze medisch specialisten bekijken zorgvuldig welke patiënten gezien en geholpen moeten worden. Belangrijk om te weten: het WZA neemt contact met u op over uw afspraak. U hoeft hier niet zelf achteraan te bellen. We blijven, waar dat kan, gebruikmaken van de mogelijkheden voor een telefonisch consult of beeldbellen.
  Als u op de dag van de afspraak klachten hebt die te maken kunnen hebben met corona, wilt u de polikliniek dan bellen?
   
 • Kom, als dat kan, alleen!
 • Dit is belangrijk om voldoende afstand te kunnen houden in de gangen, wachtruimtes en onderzoekkamer. Als u iemand nodig hebt om u naar het ziekenhuis te brengen en weer thuis, vragen we uw begeleider om buiten op u te wachten.
  In sommige situaties mag er wel iemand met u mee naar de polikliniek, bijvoorbeeld als u slecht ziet, slecht hoort of slecht loopt.   
 • Een operatie of behandeling
 • Er zijn door corona afspraken voor controles, behandelingen en operaties afgezegd. We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt wanneer u aan de beurt bent. Onze medisch specialisten beoordelen welke patiënten geholpen moeten worden. Het is belangrijk om te weten dat wij contact met u opnemen wanneer er nieuws is over uw afspraak of operatie. Hier werken we hard aan!  
 • Spoedeisende hulp
 • Spoedgevallen worden altijd behandeld. Ga alleen naar de Spoedeisende Hulp als u door uw huisarts of 112 doorverwezen bent. Op de Spoedeisende Hulp worden patiënten die klachten hebben die (misschien) met het coronavirus te maken hebben gescheiden van andere patiënten.
 • Apotheek
 • U kunt uw medicijnen ophalen bij de Wilhelmina apotheek. U moet voordat u het ziekenhuis ingaat een aantal vragen beantwoorden. Als u klachten hebt die misschien te maken hebben met het coronavirus, kan de medicatie voor u worden opgehaald door een medewerker (of runner) in de tent. 
 • Bloedprikken
 • Hebt u een verwijzing van een specialist in het ziekenhuis om bloed te laten prikken of bijvoorbeeld urine in te leveren? Dan kunt u terecht bij het afnamelaboratorium van Certe in het ziekenhuis (nummer 16) of bij een Certe-locatie bij u in de buurt. Hebt u een verwijzing van uw huisarts of verloskundige, de Trombosedienst of een GGZ-instelling? Ga dan naar de nieuwe locatie van Certe aan de Zendmastweg 19 in Assen of een andere Certe-locatie bij u in de buurt. (De tent van Certe op het WZA-terrein is na vrijdag 18 september niet meer in gebruik.)
  Bloedprikken gebeurt op afspraak! Ook voor het afgeven van urine, ontlasting of ander lichaamsmateriaal vragen wij u om een afspraak te maken. Ga naar de de website van Certe: https://www.certe.nl
 • Röntgenfoto's en andere radiologisch onderzoeken
 • Ook op de afdeling Radiologie gelden speciale maatregelen vanwege het coronavirus. Alle onderzoeken zijn op afspraak. Alleen als u bent doorverwezen voor een longfoto of vanwege een ongeval wordt u altijd geholpen. Als u op de dag van de afspraak klachten hebt die te maken kunnen hebben met corona, wilt u ons dan bellen? De afdeling Radiologie is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 54 66.
 • Toegangscontrole bij de hoofdingang
 • Er staat een tent bij de hoofdingang. Alle patiënten die een afspraak hebben, gaan door deze tent voordat zij naar binnen mogen. Wij stellen u een paar vragen over uw gezondheid om erachter te komen of u klachten hebt die te maken hebben met corona. U kunt deze vragen ook (thuis) digitaal beantwoorden, waardoor de doorloop wat sneller gaat. Als u klachten hebt, bespreken we met u of de afspraak noodzakelijk is om door te laten gaan. Met extra maatregelen zoals een mondkapje kunt u dan het ziekenhuis in.  
 • Veilig
 • Wij zorgen ervoor dat u veilig een afspraak kunt hebben in het ziekenhuis. Hoe doen we dat? We schudden nog steeds geen handen. Er zijn overal in het ziekenhuis mogelijkheden om de handen te wassen. De toegangscontrole in de tent blijft. Daarnaast stellen wij u bij het maken van de afspraak een aantal vragen over uw gezondheid. Als er weer meer mensen naar het ziekenhuis komen, is het belangrijk dat patiënten voldoende afstand tot elkaar kunnen houden. Onze looproutes zijn aangepast en de wachtkamers zijn anders ingericht. Verder vragen we u om alleen te komen, tenzij het echt nodig is dat er iemand met u meekomt.

 

Informatie voor bezoekers  

 • Algemene bezoekregels 
 • Om zo goed mogelijk anderhalve meter afstand te houden, mogen patiënten maar één bezoeker per keer ontvangen. U mag wel wisselen op het parkeerterrein.
  Wilt u uw handen wassen bij binnenkomst? 
  U mag alleen komen als u géén klachten hebt die misschien met het coronavirus te maken hebben (koorts, hoesten, neusverkouden en/of kortademigheid). Als u de afgelopen 10 dagen in een gebied bent geweest met een oranje/rood reisadvies, mag u niet op bezoek komen. Ook als u (of uw huisgenoot) onlangs bent benaderd voor bron- of contactonderzoek van de GGD mag u niet op bezoek komen. 
 • Algemene bezoektijden  
 • Maandag t/m vrijdag 's middags van 16.00 tot 17.00 uur en 's avonds van 18.30 tot 20.00 uur. In de weekends en op feestdagen ook van 10.30 tot 11.30 uur. Een aantal afdelingen heeft afwijkende bezoektijden: de afdeling Verloskunde, de kraamafdeling, de kinder- en jeugdafdeling, de IC, de afdeling Hartbewaking en de Stroke Unit.   
 • Toegangscontrole bij de hoofdingang
 • Er staat er een tent bij de hoofdingang. Alle bezoekers gaan door deze tent voordat zij naar binnen mogen. Wij stellen een paar vragen over uw gezondheid. Als u geen klachten hebt die mogelijk met het coronavirus te maken hebben, mag u gewoon op bezoek. Als u wel klachten hebt, vragen wij u naar huis te gaan.
  Een uitzondering geldt voor partners bij bevallingen en naasten bij sterfgevallen. Er worden dan passende maatregelen genomen, zoals het aanbieden van beschermende middelen.  
 • Bezoek aan patiënten die (misschien) besmet zijn met het coronavirus
 • Als u op bezoek gaat bij een patiënt die (misschien) besmet is met het coronavirus, gelden er extra regels. U krijgt een mondkapje op en moet uw handen desinfecteren. In de tent krijgt u hierover uitleg. Op de IC mag u alleen op bezoek komen als hierover van tevoren telefonisch contact is geweest.  
 • Bezoek aan kinderen
 • Kinderen mogen alleen bezoek krijgen van hun ouders/verzorgers. Zij zijn welkom als ze geen klachten hebben (koorts, hoesten, neusverkouden en/of kortademigheid), de afgelopen 10 dagen niet in een gebied zijn geweest met een rood/oranje reisadvies of zijn benaderd door de GGD voor een bron- of contactonderzoek. Beide ouders/verzorgers kunnen zolang blijven als zij willen. Eén ouder/verzorger kan blijven slapen (rooming-in). In overleg is raambezoek mogelijk, bijvoorbeeld voor broertjes of zusjes.
 • Bezoek aan de kraamafdeling en de afdeling Verloskunde
 • Partners kunnen zo lang blijven als zij willen. Ook kunnen partners blijven slapen (rooming-in). Andere bezoekers zijn welkom op de algemene bezoektijden (zie Algemene bezoektijden). Partners mogen ook bij de bevalling zijn, met eventueel één ander vertrouwd iemand. Bij verkoudheid of andere klachten krijgen zij beschermende kleding.

 

Veelgestelde vragen

 • Moet ik in het ziekenhuis een mondkapje of handschoenen dragen? 
 • Als u geen (verdenking van) corona heeft, hoeft u in het ziekenhuis geen mondkapje te dragen. Als u dagelijks een mondkapje draagt, bijvoorbeeld omdat u kwetsbaar bent, krijgt u in de tent een (schoon) mondkapje van het WZA. U wordt dan ook naar de afdeling gebracht. 
  Handschoenen zijn niet nodig. U kunt uw handen op verschillende plaatsen in het ziekenhuis wassen.  
 • Wat als een patiënt wordt opgenomen die (mogelijk) besmet is met het coronavirus?
 • We hebben verschillende kamers waar patiënten die (misschien) besmet zijn met het coronavirus in isolatie worden verpleegd. Zo zorgen we ervoor dat het virus zich niet kan verspreiden. 
 • Worden patiënten die al zijn opgenomen getest op het coronavirus?
 • Bij patiënten met klachten die bij het coronavirus horen, bepaalt de specialist of het nodig is om een test te doen.
 • Wat kost een afspraak met een zorgverlener via telefoon, app of e-mail?
 • Vanwege het coronavirus kan uw afspraak op de polikliniek niet altijd doorgaan. We doen dan ons best om voor een goede vervanging te zorgen. Dit kan een telefonische afspraak zijn (gewoon bellen of beeldbellen), een app-gesprek via BeterDichtbij of een e-mailgesprek via MijnWZA. Het is voor u belangrijk om te weten dat we deze gesprekken op dezelfde manier in rekening brengen als een ‘gewoon’ polikliniekbezoek. Dit is officieel toegestaan, op voorwaarde dat er in uw dossier een duidelijk verslag komt van de afspraken die we tijdens het gesprek met u maken over onderzoek en behandeling. Uw zorgverzekeraar zal dit controleren.
 • Doet het WZA ook mee aan wetenschappelijk onderzoek over het coronavirus?
 • Het WZA doet mee aan wetenschappelijk onderzoek in de strijd tegen het coronavirus. Het doel is om erachter te komen welke behandeling bij welke patiënt het beste werkt en te voorspellen hoe de ziekte verloopt. Hier leest u meer over het onderzoek.
 • Hoe kan ik mijn jonge kinderen uitleg geven over het coronavirus?
 • Uitgeverij Gottmer heeft een e-book uitgegeven voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar met heldere uitleg over het coronavirus. Dat kunt u hier inkijken. Daarnaast heeft het Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg een boekje uitgegeven: "Praten over corona". Dit delen we graag met u. Klik hier om het boekje op te halen (pdf, 2Mb).

 

 

 

Meer informatie over COVID-19

Houd de adviezen van het RIVM in de gaten.

Wat kunt u zelf doen?

Bescherm uzelf tegen het nieuwe coronavirus. Dit filmpje legt uit hoe u dat het beste kunt doen