Nu er minder coronapatiënten zijn, komt er geleidelijk meer ruimte voor andere zorg. Toch kan het nog een tijdje duren, voordat alles weer normaal is. Daarvoor vragen we uw begrip. Ook als u klachten hebt die misschien te maken hebben met corona, kunt u terecht in ons ziekenhuis. Op deze pagina staat de belangrijkste informatie voor u als patiënt of bezoeker. Voor zwangeren en verwijzers zijn er speciale informatiepagina's.

Vragen aan al onze patiënten en bezoekers   

We stellen u voor de ingang van het WZA een aantal vragen. Dit is om erachter te komen of u klachten hebt die misschien te maken hebben met corona. U kunt de vragen ook thuis al beantwoorden op www.wza-coronavragen.nl. Dat gaat als volgt:

 1. Beantwoord op de dag van uw afspraak de vragen op    naar de coronavragen
 2. Laat bij het ziekenhuis het scherm van uw telefoon aan de medewerker zien,
  die bij de ingang van het WZA staat. U kunt ook een print laten zien.
 3. Hebt u geen klachten, dan kunt u doorlopen.
  Hebt u mogelijk wél klachten, dan helpt een medewerker u verder.

Hebt u geen internet of smartphone? Dan stelt een medewerker u de vragen bij de ingang van het WZA.

Kom alleen!

Wij vragen u om alleen te komen, tenzij het niet anders kan. Als het nodig is dat u iemand meeneemt het ziekenhuis in, dan moet uw begeleider ook deze vragen beantwoorden.

Snel naar de vragenlijst? Scan de QR-code!

Snel naar de vragenlijst? Scan de QR-code!

Informatie voor patiënten

 • Afspraak op een polikliniek 
 • Alle poliklinieken starten nu weer geleidelijk op. Onze medisch specialisten bekijken zorgvuldig welke patiënten snel gezien en geholpen moeten worden. Belangrijk om te weten: het WZA neemt contact met u op over uw afspraak. U hoeft hier niet zelf achteraan te bellen. We blijven, waar dat kan, gebruikmaken van de mogelijkheden voor een telefonisch consult of beeldbellen. Als u op de dag van de afspraak klachten hebt die te maken kunnen hebben met corona, wilt u de polikliniek dan bellen? Ook vragen we u om, als dat kan, alleen te komen. Dit is belangrijk om voldoende afstand te kunnen houden in de wachtruimtes. Als u iemand nodig hebt om u naar het ziekenhuis te brengen en weer thuis, vragen we uw begeleider om buiten de polikliniek op u te wachten. In sommige situaties mag er wel iemand met u mee naar de polikliniek, bijvoorbeeld als u slecht ziet, slecht hoort of slecht loopt.
  Als u vragen hebt, kunt u die altijd stellen! Het beste kunt u dit doen via de BeterDichtbij-app of via MijnWZA
 • Een operatie of behandeling
 • Veel afspraken voor controles, behandelingen en operaties zijn de afgelopen tijd afgezegd. We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt wanneer u aan de beurt bent. Onze medisch specialisten beoordelen welke patiënten snel geholpen moeten worden. Het is belangrijk om te weten dat wij contact met u opnemen wanneer er nieuws is over uw afspraak of operatie. Hier werken we hard aan!  
 • Spoedeisende hulp
 • Spoedgevallen worden altijd behandeld. Ga alleen naar de Spoedeisende Hulp als u door uw huisarts of 112 doorverwezen bent. 
  Op de Spoedeisende Hulp worden patiënten die klachten hebben die (misschien) met het coronavirus te maken hebben en andere patiënten bij aankomst van elkaar gescheiden.
 • Apotheek
 • U kunt uw medicijnen ophalen bij de Wilhelmina apotheek. U moet voordat u het ziekenhuis ingaat een aantal vragen beantwoorden. Als u klachten hebt die misschien te maken hebben met het coronavirus, kan de medicatie voor u worden opgehaald door een medewerker (runner) in de tent. 
 • Bloedprikken
 • Als u onder behandeling bent in het ziekenhuis, kunt u voor het bloedprikken terecht bij het afnamelab in het ziekenhuis. Wel stellen we u eerst een paar vragen in de tent bij de hoofdingang. Bent u door uw huisarts verwezen? Dan kunt u bloed laten prikken in de tent van Certe op het ziekenhuisterrein.
  Bloedprikken kan alleen op afspraak! Ook voor het afgeven van urine, ontlasting of ander lichaamsmateriaal hebt u een afspraak nodig. Ga naar de afsprakenplanner op de website van Certe: https://www.certe.nl/nieuws/hygiene-maatregelen-rond-corona-virus-covid-19
 • Röntgenfoto's en andere radiologisch onderzoeken
 • Ook op de afdeling Radiologie gelden speciale maatregelen vanwege het coronavirus. Alle onderzoeken vinden plaats op afspraak. Alleen als u bent doorverwezen voor een longfoto of vanwege een ongeval wordt u altijd geholpen.  Als u op de dag van de afspraak klachten hebt die te maken kunnen hebben met corona, wilt u ons dan bellen? De afdeling Radiologie is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 54 66. Ook vragen we u om, als dat kan, alleen te komen. Dit is belangrijk om voldoende afstand te kunnen houden in de wachtruimte. Als u iemand nodig hebt om u naar het ziekenhuis te brengen en weer thuis, vragen we uw begeleider om buiten de afdeling Radiologie op u te wachten. In sommige situaties mag er wel iemand met u mee naar de polikliniek, bijvoorbeeld als u slecht ziet, slecht hoort of slecht loopt.
  Op de afdeling Radiologie worden patiënten die klachten hebben die (misschien) met het coronavirus te maken hebben en andere patiënten bij aankomst van elkaar gescheiden.
 • Toegangscontrole bij de hoofdingang
 • Er staat een tent bij de hoofdingang. Alle patiënten die een afspraak hebben, gaan door deze tent voordat zij naar binnen mogen. Wij stellen u een paar vragen over uw gezondheid om erachter te komen of u klachten hebt die te maken hebben met corona. U kunt deze vragen ook (thuis) digitaal beantwoorden, waardoor de doorloop wat sneller gaat. Als u klachten hebt, bespreken we met u of de afspraak noodzakelijk is om door te laten gaan. Met extra maatregelen zoals een mondkapje, en onder begeleiding kunt u dan het ziekenhuis in.  
 • Veilig
 • Wij zorgen ervoor dat u veilig een afspraak kunt hebben in het ziekenhuis. Hoe doen we dat? We schudden nog steeds geen handen. Ook de toegangscontrole in de triagetent blijft. Daarnaast stellen wij u bij het maken van de afspraak een aantal vragen over uw gezondheid. Als er weer meer mensen naar het ziekenhuis komen, is het belangrijk dat patiënten voldoende afstand tot elkaar kunnen houden. Daar gaan we ons best voor doen, onder andere door de looproutes aan te passen. Ook richten we onze wachtkamers anders in. Verder vragen we u om alleen te komen, tenzij het echt nodig is dat er iemand met u meekomt.

 

Informatie voor bezoekers  

 • Algemene bezoekregels 
 • Om zo goed mogelijk anderhalve meter afstand te houden, mogen patiënten maar één bezoeker per keer ontvangen. Eventueel kunt u wisselen op het parkeerterrein.
  Wilt u uw handen wassen bij binnenkomst? 
  U mag alleen komen als u géén klachten hebt die misschien met het coronavirus te maken hebben (koorts, hoesten, neusverkouden en/of kortademigheid).
 • Algemene bezoektijden  
 • Maandag t/m vrijdag 's middags van 16 tot 17 uur en 's avonds van 18.30 tot 20 uur. In de weekends en op feestdagen ook van 10.30 tot 11.30 uur. Een aantal afdelingen heeft afwijkende bezoektijden: de afdeling Verloskunde, de kraamafdeling, de kinder- en jeugdafdeling, de IC, de afdeling Hartbewaking en de Stroke Unit.   
 • Toegangscontrole bij de hoofdingang
 • Er staat er een tent bij de hoofdingang. Alle bezoekers gaan door deze tent voordat zij naar binnen mogen. Wij stellen een paar vragen over uw gezondheid. Als u geen klachten hebt die mogelijk met het coronavirus te maken hebben, mag u gewoon op bezoek. Als u wel klachten hebt, vragen wij u naar huis te gaan. Een uitzondering geldt voor partners bij bevallingen en naasten bij sterfgevallen. Er worden dan passende maatregelen genomen, zoals het aanbieden van beschermende middelen.  
 • Bezoek aan patiënten die (misschien) besmet zijn met het coronavirus
 • Als u op bezoek gaat bij een patiënt die (misschien) besmet is met het coronavirus, gelden er extra regels. U krijgt een mondkapje op en moet uw handen desinfecteren. In de tent krijgt u hierover uitleg. Op de IC mag u alleen op bezoek komen als hierover van tevoren telefonisch contact is geweest.  
 • Bezoek aan kinderen
 • Kinderen mogen alleen bezoek krijgen van hun ouders/verzorgers. Zij zijn welkom als zij geen klachten hebben (koorts, hoesten, neusverkouden en/of kortademigheid). Beide ouders/verzorgers kunnen zolang blijven als zij willen. Eén ouder/verzorger kan blijven slapen (rooming-in). In overleg is raambezoek mogelijk, bijvoorbeeld voor broertjes of zusjes.
 • Bezoek aan de kraamafdeling en de afdeling Verloskunde
 • Partners kunnen zo lang blijven als zij willen. Ook kunnen partners blijven slapen (rooming-in). Andere bezoekers zijn welkom op de algemene bezoektijden (zie Algemene bezoektijden). Partners mogen ook bij de bevalling zijn, met eventueel één ander vertrouwd iemand. Bij verkoudheid of andere klachten krijgen zij beschermende kleding.

 

Veelgestelde vragen

 • Moet ik in het ziekenhuis een mondkapje of handschoenen dragen? 
 • Als u geen (verdenking van) corona heeft, hoeft u in het ziekenhuis geen mondkapje te dragen. Als u dagelijks een mondkapje draagt, bijvoorbeeld omdat u kwetsbaar bent, krijgt u in de tent een (schoon) mondkapje van het WZA. U wordt dan ook naar de afdeling gebracht. 
  Handschoenen zijn niet nodig. U kunt uw handen op verschillende plaatsen in het ziekenhuis wassen.  
 • Wat als een patiënt wordt opgenomen die (mogelijk) besmet is met het coronavirus?
 • We hebben verschillende kamers waar patiënten die (misschien) besmet zijn met het coronavirus in isolatie worden verpleegd. Zo zorgen we ervoor dat het virus zich niet kan verspreiden. 
 • Worden patiënten die al zijn opgenomen getest op het coronavirus?
 • Bij patiënten met klachten die bij het coronavirus horen, bepaalt de specialist of het nodig is om een test te doen. Er zijn onvoldoende testen in Nederland om iedereen standaard te testen.
 • Wat kost een afspraak met een zorgverlener via telefoon, app of e-mail?
 • Vanwege het coronavirus kan uw afspraak op de polikliniek niet altijd doorgaan. We doen dan ons best om voor een goede vervanging te zorgen. Dit kan een telefonische afspraak zijn (gewoon bellen of beeldbellen), een app-gesprek via BeterDichtbij of een e-mailgesprek via MijnWZA. Het is voor u belangrijk om te weten dat we deze gesprekken op dezelfde manier in rekening brengen als een ‘gewoon’ polikliniekbezoek. Dit is officieel toegestaan, op voorwaarde dat er in uw dossier een duidelijk verslag komt van de afspraken die we tijdens het gesprek met u maken over onderzoek en behandeling. Uw zorgverzekeraar zal dit controleren.
 • Wat kan ik doen met de coronacheck-app?
 • Met deze app kunt u bijhouden of u klachten hebt die misschien met het coronavirus te maken hebben. Ook als u (nog) geen klachten hebt, kunt u de app gebruiken. Via de app beantwoordt u iedere dag een paar vragen, bijvoorbeeld of u hoest en of u koorts hebt. De antwoorden komen terecht een medisch team van het WZA. In ieder geval binnen 48 uur krijgt u een bericht en zo nodig eerder. U meldt zich aan via: www.wza.nl/coronacheck. Hier staat ook meer informatie over de app.
 • Doet het WZA ook mee aan wetenschappelijk onderzoek over het coronavirus?
 • Het WZA doet mee aan wetenschappelijk onderzoek in de strijd tegen het coronavirus. Het doel is om erachter te komen welke behandeling bij welke patiënt het beste werkt en te voorspellen hoe de ziekte verloopt. Hier leest u meer over het onderzoek.
 • Hoe kan ik mijn jonge kinderen uitleg geven over het coronavirus?
 • Uitgeverij Gottmer heeft een e-book uitgegeven voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar met heldere uitleg over het coronavirus. Dat kunt u hier inkijken. Daarnaast heeft het Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg een boekje uitgegeven: "Praten over corona". Dit delen we graag met u. Klik hier om het boekje op te halen (pdf, 2Mb).

 

 

 

Meer informatie over COVID-19

Houd de adviezen van het RIVM in de gaten.

Wat kunt u zelf doen?

Bescherm uzelf tegen het nieuwe coronavirus. Dit filmpje legt uit hoe u dat het beste kunt doen

 

Aanmelden coronacheck Drenthe

Uitleg om mondkapjes te maken

We krijgen ontzettend veel reacties op de actie van onze collega Nicholas om zelf mondkapjes te maken. Daarom kunt u hier een stap-voor-stap uitleg ophalen hoe wij dat doen (pdf, 3,69 Mb)