Een veilig ziekenhuis, daar zorgen we samen voor! Daarom vragen we patiënten, begeleiders van patiënten en bezoekers om zich aan de coronaregels te houden. Op deze pagina leest u alles over de algemene coronamaatregelen. Voor zwangeren en verwijzers zijn er speciale informatiepagina's.

Een aantal operaties en polikliniekafspraken wordt uitgesteld. Als uw operatie of afspraak niet doorgaat, bellen we u uiterlijk een dag van tevoren! 

Hebt u klachten die misschien te maken hebben met corona? Neem dan contact op met de afdeling waar u een afspraak hebt. Dan bekijken we of het nodig is dat uw afspraak toch doorgaat. 

Mondkapje

Wilt u een mondkapje meenemen en dit opzetten als u naar binnen gaat? Zolang u binnen bent, draagt u het mondkapje. Deze regel geldt niet voor kinderen onder de 13 jaar. Ook maken we een uitzondering als u om medische redenen geen mondkapje kunt dragen.

Vragen aan al onze patiënten en bezoekers

Het is belangrijk om te weten of u misschien corona hebt. Daarom stellen we u een aantal vragen die u thuis al kunt beantwoorden.

 1. Beantwoord een dag voordat u een afspraak hebt of op bezoek gaat de vragen op:    naar de coronavragen
 2. Hebt u geen klachten? Is dit niet veranderd op de dag van uw afspraak of bezoek? Dan kan uw afspraak of bezoek doorgaan.
 3. Hebt u mogelijk wél klachten? Of bent u de afgelopen 10 dagen in een gebied geweest met een rood/oranje reisadvies? Neem dan contact op met de afdeling waar u de afspraak hebt. U bespreekt dan of de afspraak door kan gaan. 
 4. Let op: iedereen in het ziekenhuis draagt een mondkapje. Neemt u een mondkapje mee?

Kom alleen!

Wij vragen u om alleen te komen, tenzij het niet anders kan. Als het nodig is dat u iemand meeneemt het ziekenhuis in, dan moet uw begeleider ook de vragen over corona te beantwoorden. En uw begeleider moet natuurlijk ook een mondkapje op!

Informatie voor patiënten

 • Afspraak op een polikliniek 
 • Alle poliklinieken zijn open. Onze specialisten bekijken zorgvuldig welke patiënten gezien en geholpen moeten worden. Als dat kan, maken we gebruik van de mogelijkheid van een telefonische afspraak of beeldbellen.
  Het is belangrijk dat u, vóórdat u naar het ziekenhuis komt, een aantal vragen over het coronavirus beantwoordt. U vindt de vragen achter de paarse button bovenaan de pagina. Als u een van deze vragen met 'ja beantwoordt, wilt u de polikliniek dan bellen om te overleggen of uw afspraak door kan gaan?
 • Afspraak voor een operatie 
 • De komende tijd wordt een aantal operaties uitgesteld. Patiënten die het betreft, worden altijd gebeld. Dit doen we uiterlijk een dag van tevoren. Als u niet wordt gebeld, gaat uw operatie dus gewoon door!
 • Draag een mondkapje
 • In het ziekenhuis moet u een mondkapje dragen. Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Wilt u zelf een mondkapje meenemen? De mondkapjesplicht geldt niet voor patiënten die opgenomen zijn. Als het voor een medisch onderzoek nodig is, mag het mondkapje natuurlijk ook af.
 • Kom, als dat kan, alleen!
 • Dit is belangrijk om voldoende afstand te kunnen houden in de gangen, wachtruimtes en onderzoekkamers. Als u iemand nodig hebt om u naar het ziekenhuis te brengen en weer thuis, vragen we uw begeleider om buiten op u te wachten.
  In sommige situaties mag er wel iemand met u mee naar de polikliniek, bijvoorbeeld als u slecht ziet, slecht hoort of slecht loopt.   
 • Spoedeisende hulp
 • Spoedgevallen worden altijd behandeld. Ga alleen naar de Spoedeisende Hulp als u door uw huisarts of 112 doorverwezen bent. Op de Spoedeisende Hulp worden patiënten die klachten hebben die (misschien) met het coronavirus te maken hebben gescheiden van andere patiënten.
 • Bloedprikken
 • Hebt u een verwijzing van een specialist in het ziekenhuis om bloed te laten prikken of bijvoorbeeld urine in te leveren? Dan kunt u terecht bij het afnamelaboratorium van Certe in het ziekenhuis (nummer 16) of bij een Certe-locatie bij u in de buurt. Hebt u een verwijzing van uw huisarts of verloskundige, de Trombosedienst of een GGZ-instelling? Ga dan naar de nieuwe locatie van Certe aan de Zendmastweg 19 in Assen of een andere Certe-locatie bij u in de buurt. 
  Bloedprikken gebeurt op afspraak! Ook voor het afgeven van urine, ontlasting of ander lichaamsmateriaal vragen wij u om een afspraak te maken. Ga naar de de website van Certe: https://www.certe.nl
 • Röntgenfoto's en andere radiologisch onderzoeken
 • Alle onderzoeken op de afdeling Radiologie zijn op afspraak. Alleen als u bent doorverwezen voor een longfoto of vanwege een ongeval wordt u altijd geholpen. Als u op de dag van de afspraak klachten hebt die te maken kunnen hebben met corona, wilt u ons dan bellen? De afdeling Radiologie is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 54 66.
 • Toegangscontrole
 • Er staat een tent bij de hoofdingang. Alle patiënten gaan door deze tent voordat zij het ziekenhuis in mogen. U bent verplicht een mondkapje op te zetten, voordat u naar binnen gaat. Wilt u een mondkapje van huis meenemen?
 • Een veilig ziekenhuis
 • Wij zorgen ervoor dat u veilig een afspraak kunt hebben in het ziekenhuis. Hoe doen we dat? We schudden geen handen. Er zijn overal in het ziekenhuis mogelijkheden om de handen te wassen. Bij het maken van de afspraak stellen we u een aantal vragen over uw gezondheid. We hebben maatregelen genomen zodat u voldoende afstand kunt bewaren: onze looproutes zijn aangepast, de wachtkamers zijn anders ingericht en we vragen u om alleen te komen, tenzij het echt nodig is dat er iemand met u meekomt. Ook draagt iedereen in het ziekenhuis een mondkapje (dit geldt vanaf 13 jaar).

 

Informatie voor bezoekers

 • Algemene bezoekregels 
 • Er is alleen 's avonds bezoek mogelijk tussen 18.30 en 19.30 uur. (Er zijn afwijkende bezoektijden op de afdeling Verloskunde, de kraamafdeling, de kinder- en jeugdafdeling, de afdeling Intensive Care en de afdeling Hartbewaking.)
  Per patiënt is één bezoeker per bezoekuur toegestaan. Als u een begeleider nodig hebt (bijvoorbeeld omdat u slecht ter been bent of slecht ziet), kan deze u naar de patiëntenkamer brengen en daarna wachten op het verpleegplein.
  U mag op bezoek komen als u géén klachten hebt die (misschien) met het coronavirus te maken hebben. Beantwoord vóórdat u naar het ziekenhuis komt een aantal vragen over het coronavirus. U vindt de vragen achter de paarse button bovenaan de pagina. Als u een van deze vragen met 'ja' beantwoordt, kunt u niet op bezoek komen. Een uitzondering geldt voor partners bij bevallingen en naasten bij sterfgevallen. Er worden dan passende maatregelen getroffen, zoals het aanbieden van beschermende middelen.
 • Bezoek aan patiënten die (misschien) besmet zijn met het coronavirus
 • Als u op bezoek gaat bij een patiënt die (misschien) besmet is met het coronavirus, gelden er extra regels. Meld u op de verpleegafdeling bij de balie, dan krijgt u hierover uitleg. U krijgt beschermende kleding, zoals een mondneusmasker en jas. Op de afdeling Intensive Care mag u alleen op bezoek komen als u hierover van tevoren telefonisch contact hebt gehad met een medewerker van de afdeling.  
 • Bezoek aan kinderen
 • Alleen ouders/verzorgers mogen op bezoek komen, en broertjes en zusjes. Beide ouders/ verzorgers kunnen zolang blijven als zij willen. Eén ouder/verzorger kan blijven slapen (rooming-in). 
 • Bezoek aan de kraamafdeling en de afdeling Verloskunde
 • Op de kraamafdeling en afdeling Verloskunde is alleen bezoek van de partner toegestaan, en van broertjes en zusjes. De partner mag zolang blijven als wenselijk is en kan ook blijven overnachten (rooming-in). Een partner die verkouden is of andere klachten heeft, kan in beschermende kleding aanwezig zijn bij de bevalling. 
 • Toegangscontrole en mondkapje
 • Om het ziekenhuis binnen te gaan, loopt u door de tent bij de hoofdingang. Als bezoeker bent u verplicht een mondkapje op te zetten. Wilt u een mondkapje van huis meenemen?

 

Veelgestelde vragen

 • Moet ik in het ziekenhuis een mondkapje dragen? 
 • Patiënten en bezoekers vanaf 13 jaar zijn verplicht om in het ziekenhuis een mondkapje te dragen. Er zijn uitzonderingen: patiënten doen hun mondkapje af als dat nodig is voor een onderzoek. Patiënten die zijn opgenomen, hoeven op hun kamer geen mondkapje te dragen. Let op: bezoekers houden hun mondkapje ook op tijdens het bezoek! We vragen patiënten en bezoekers een eigen mondkapje mee te nemen. 
 • Wat als een patiënt wordt opgenomen die (mogelijk) besmet is met het coronavirus?
 • We hebben verschillende kamers waar patiënten die (misschien) besmet zijn met het coronavirus in isolatie worden verpleegd. Zo zorgen we ervoor dat het virus zich niet kan verspreiden. 
 • Worden patiënten die al zijn opgenomen getest op het coronavirus?
 • Bij patiënten met klachten die bij het coronavirus horen, bepaalt de specialist of het nodig is om een test te doen.
 • Wat kost een afspraak met een zorgverlener via telefoon, app of e-mail?
 • Vanwege het coronavirus kan uw afspraak op de polikliniek niet altijd doorgaan. We doen dan ons best om voor een goede vervanging te zorgen. Dit kan een telefonische afspraak zijn (gewoon bellen of beeldbellen), een app-gesprek via BeterDichtbij of een e-mailgesprek via MijnWZA. Het is voor u belangrijk om te weten dat we deze gesprekken op dezelfde manier in rekening brengen als een ‘gewoon’ polikliniekbezoek. Dit is officieel toegestaan, op voorwaarde dat er in uw dossier een duidelijk verslag komt van de afspraken die we tijdens het gesprek met u maken over onderzoek en behandeling. Uw zorgverzekeraar zal dit controleren.
 • Wilt u het WZA helpen in coronatijd?
 • Veel mensen willen het WZA steunen in deze tweede coronagolf. Daar zijn we blij mee! Omdat er nog veel onduidelijk is, kunnen we nog niet goed inschatten óf we hulp kunnen gebruiken en in welke vorm. Maar als u iets voor ons wilt doen, dan horen we dat graag. U kunt zich aanmelden via de vacaturepagina 'Hulp tijdens de coronaperiode'. Hier vindt u ook meer informatie.
 • Doet het WZA ook mee aan wetenschappelijk onderzoek over het coronavirus?
 • Het WZA doet mee aan wetenschappelijk onderzoek in de strijd tegen het coronavirus. Het doel is om erachter te komen welke behandeling bij welke patiënt het beste werkt en te voorspellen hoe de ziekte verloopt. Hier leest u meer over het onderzoek.
 • Hoe kan ik mijn jonge kinderen uitleg geven over het coronavirus?
 • Uitgeverij Gottmer heeft een e-book uitgegeven voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar met heldere uitleg over het coronavirus. Dat kunt u hier inkijken. Daarnaast heeft het Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg een boekje uitgegeven: "Praten over corona". Dit delen we graag met u. Klik hier om het boekje op te halen (pdf, 2Mb).

De Corona Check-app

Hebt u klachten die met het coronavirus te maken kunnen hebben? Met De Corona Check-app kunt u dagelijks aan een medisch team gegevens over uw gezondheid doorgeven via uw smartphone of tablet. In lijn met het landelijk beleid ontvangt u bij klachten advies om u te laten testen. 

Het gebruik van de app is gratis. Iedereen in Nederland kan gebruikmaken van de app.

Belangstelling? U kunt zich aanmelden via de website van De Corona Check.

Meer informatie over COVID-19

Houd de adviezen van het RIVM in de gaten.

Wat kunt u zelf doen?

Bescherm uzelf tegen het nieuwe coronavirus. Dit filmpje legt uit hoe u dat het beste kunt doen

Op bezoek? Of een afspraak?

Hebt u een afspraak op de polikliniek? Kom bij voorkeur alleen. Als het echt nodig is, mag u 1 begeleider meenemen. 

Komt u op bezoek? Kom alleen!

Komt u op bezoek? Kom alleen!