Adviezen na spalken losgeraakte tand

In het kort

Als een losgeraakte tand met een spalk is vastgezet, duurt het even voordat de wond helemaal is genezen en de tand weer goed vastzit. Voor een zo goed mogelijk herstel kunt u zelf een aantal dingen doen.

Adviezen

Pijn

De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt. Neem daarom bij thuiskomst direct een pijnstiller in. Daarna kunt u pijnstillers gebruiken afhankelijk van uw klachten. Meestal krijgt u voor de pijnstillers een recept mee.

Zwelling

Na de ingreep kan uw wang of lip gaan opzetten. De zwelling is het sterkst na twee tot vier dagen en wordt dan vanzelf minder. U kunt de zwelling tegengaan door een washandje gevuld met ijs­blokjes tegen uw wang of lip aan te houden.

Bijten en kauwen

De eerste weken moet u de vastgezette tand zoveel mogelijk ontzien. U mag er niet mee bijten of stevig kauwen (bijvoorbeeld op kauwgom).

Spoelen en poetsen

Na iedere maaltijd moet u uw mond spoelen met een mondspoelmiddel (volgens recept).

Het is mogelijk dat er door het spoelen een donkere aan­slag komt op uw tan­den en tong. Als uw tand weer is vastge­groeid, kan die aanslag gemakkelijk worden verwijderd.

Goed tandenpoetsen is belangrijk, maar wees voorzichtig in de buurt van de vastgezette tand. Het is handig om een kleine, zachte tandenborstel te gebruiken.

Controle

Regelmatig hebt u een controleafspraak bij de kaakchirurg, zodat deze kan zien of uw tand goed vastgroeit. Meestal zit een tand na ongeveer drie weken weer vast en kan de spalk worden verwijderd.

 

 

Wanneer contact opnemen?

Bel naar het ziekenhuis:

  • als de pijn of de zwelling van uw wang of lip na een dag of vijf erger wordt
  • als de vastgezette tand verkleurt
  • als de tand los gaat zitten (de wortel van de vastgezette tand kan na een paar maanden oplossen, waardoor de tand los gaat zitten en op den duur (na een paar jaar) uitvalt)

U kunt de polikliniek Mondziekten, kaak- en aange­zichtschirurgie bereiken op telefoonnummer (0592) 32 53 25, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Buiten de openingstijden van de polikliniek kunt u bellen naar het algemene nummer van het ziekenhuis, (0592) 32 55 55.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
  • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 53 25, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Buiten de openingstijden van de polikliniek Mondziekten, kaak- en aange­zichtschirurgie kunt u bellen naar het algemene nummer van het ziekenhuis, (0592) 32 55 55.

 

mondk03 - mei 2020