Afwijkend uitstrijkje

Colposcopie, lisexcisie

 • Specialisme of afdeling Gynaecologie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 70

In het kort

Met het maken van een uitstrijkje kan het ontstaan van baarmoederhalskanker vroegtijdig worden opgespoord. Zit er HPV (humaan papillomavirus) in het uitstrijkje en zien de cellen in het uitstrijkje er afwijkend uit, dan stuurt de huisarts u naar de gynaecoloog. Deze kijkt met een microscoop naar de baarmoederhals (colposcopie) en kan zo nodig een stukje weefsel (biopt) wegnemen voor onderzoek. Afhankelijk van de uitslag volgt een behandeling.
Een afwijkend uitstrijkje betekent meestal niet dat u baarmoederhalskanker hebt. Vaak gaat het om afwijkende cellen. Dit kan vanzelf verdwijnen óf is met een kleine ingreep goed te behandelen.

Een afwijkend uitstrijkje

Hoe ontstaan afwijkende cellen van de baarmoederhals?

Afwijkende cellen ontstaan vrijwel altijd door een langdurige besmetting met HPV, het humaan papillomavirus. U kunt zich niet goed tegen dit virus beschermen. Er zijn meer dan 100 soorten HPV. Sommigen daarvan geven een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Deze worden het hoog risico humaan papillomavirus (hrHPV) genoemd.

Het duurt lang (zo’n 10 tot 15 jaar) voordat een HPV-infectie tot baarmoederhalskanker leidt. De grootste kans op baarmoederhalskanker hebben vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. Baarmoederhalskanker is niet erfelijk.

Humaan papillovirus (hrHPV)

Het virus zit vaak al in de schaamstreek en kan de baarmoederhals besmetten bij seksueel contact.  

 • Bijna iedereen die seksueel actief is, raakt een keer besmet met hrHPV.
 • Condooms beschermen wel wat, maar niet volledig tegen HPV-besmetting.
 • U of uw partner merkt het niet als u hrHPV heeft.
 • Een HPV-besmetting heeft bij mannen veel minder vaak gevolgen dan bij vrouwen.
 • Er is geen behandeling voor hrHPV. Meestal verdwijnt het virus vanzelf. Uw lichaam ruimt het meestal op binnen zo’n 2 tot 3 jaar.
 • Als er hrHPV wordt gevonden in een uitstrijkje, kunt u het virus al langere tijd hebben.
 • hrHPV is niet erfelijk. 
 • Vrouwen die roken raken het hrHPV-virus minder goed kwijt. Als u stopt met roken is de kans groter dat uw lichaam de afwijking in de cellen van de baarmoederhals weer kan herstellen zonder behandeling.

PAP uitslag

hrHPV kan afwijkende cellen van de baarmoederhals geven. Deze cellen kunnen verwijderd worden. Daarmee wordt voorkomen dat de afwijkende cellen uitgroeien tot baarmoederhalskanker. Hoe afwijkend de cellen zijn in het uitstrijkje, wordt aangegeven in een PAP uitslag.
PAP 1 betekent dat de cellen normaal zijn. Afwijkende uitslagen zijn PAP 2, 3a1, 3a2, 3b, 4 of 5.

Onderzoek

U hebt eerst een gesprek met de gynaecoloog of physician assistant. Als u het prettig vindt, kunt u iemand meenemen, die tijdens deze afspraak bij u blijft.

Op onze afdeling werken gynaecologen en een physician assistant (PA). Een physician assistant is ook een medisch zorgverlener. Zij doet op de afdeling Gynaecologie zowel diagnostiek, behandeling als begeleiding. Overal waar in de tekst gynaecoloog staat, kunt u ook PA lezen. 

U krijgt een aantal vragen en u krijgt informatie over:

 • Afwijkende uitstrijkjes.
 • Colposcopie (kijken met een microscoop naar de baarmoederhals).
 • De eventuele behandeling.
 • Het vervolgtraject.

Aarzel niet om vragen te stellen. Na het gesprek volgt gelijk het onderzoek, de colposcopie. 

De colposcopie

De gynaecoloog brengt een spreider (ook wel eendenbek of speculum genoemd) in de vagina, net als bij het maken van een uitstrijkje. Dit kan een onplezierig gevoel geven.
De gynaecoloog plaatst voor de ingang van de vagina een microscoop met een fel licht. Dit is de colposcoop. De gynaecoloog kan zo goed naar de baarmoederhals en de vagina kijken. Om meer details te kunnen zien, brengt de gynaecoloog 1 of meerdere kleurstoffen op de baarmoederhals aan:

 • De kleurstof azijnzuur, die u soms wat kunt ruiken. Sommige vrouwen voelen de vloeistof wat prikken.
 • De kleurstof lugol. Dit is een geurloze bruine kleurstof die jodium bevat. Vertel het uw gynaecoloog als u allergisch bent voor jodium.

De gynaecoloog bekijkt de baarmoederhals goed en bespreekt daarna met u of het nodig is om: 

 • Af te wachten.
 • Biopten te nemen.
 • U meteen te behandelen (lisexcisie).

Mocht er sprake zijn van kwaadaardige cellen (baarmoederhalskanker), dan bespreekt de gynaecoloog met u welke behandelingen er mogelijk zijn.  

Af te wachten

De gynaecoloog bekijkt de baarmoederhals goed. Als de gynaecoloog geen verdachte plekjes ziet, is een biopsie of een behandeling niet nodig. Uiteraard blijft u wel onder controle. Informatie hierover kunt u verderop lezen onder het kopje: 'Hoe ziet uw vervolgtraject eruit?'.

Biopt (stukje weefsel) weghalen

Ziet de gynaecoloog een afwijking in de baarmoederhals? Dan neemt de gynaecoloog met een kleine tang een (of meerdere) stukjes weefsel uit het afwijkende gebied. 

Het nemen van een biopt kan even pijn doen. U voelt dit minder als u hoest tijdens het afnemen van het biopt. Er ontstaat een klein wondje dat kan bloeden. Soms stipt de arts het wondje aan met zilvernitraat om het bloeden te verminderen. U voelt dan wat lichte krampen onder in de buik. Meestal bloedt het wondje een beetje. U kunt een paar dagen maandverband gebruiken. Duurt het langer of is het meer dan een gewone menstruatie? Neem dan contact op met de polikliniek Gynaecologie.

De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. De gynaecoloog belt u na 1 of 2 weken om de uitslag door te geven. 

Welke uitslag kan ik verwachten?

De uitslag van het baarmoederhalsonderzoek door de gynaecoloog wordt uitgedrukt in CIN. CIN is een afkorting van Cervicale Intraepitheliale Neoplasie.

 • CIN 1 - Lichte onrust in de cellen.
 • CIN 2 - Matige onrust in de cellen.
 • CIN 3 - Ernstige onrust in de cellen.

Bij welke uitslag is een behandeling nodig?

CIN 1:

 • Er is geen behandeling nodig.
 • De afwijkende cellen verdwijnen meestal vanzelf.
 • Er worden vervolguitstrijkjes gemaakt om dit te controleren.

CIN2:

 • Er is soms behandeling nodig.
 • De afwijkende cellen kunnen ook vanzelf verdwijnen.
 • De gynaecoloog geeft een advies om af te wachten of te behandelen. Hierbij houdt de arts rekening met uw leeftijd en of u nog zwanger wilt worden.

CIN3:

 • De gynaecoloog adviseert een behandeling.
 • De kans is klein dat de afwijking vanzelf verdwijnt.
 • Passen de uitslag van uw uitstrijkje én de bevindingen van de colposcopie bij een CIN 3 afwijking? Dan kan de gynaecoloog besluiten om geen biopten af te nemen, maar u direct te behandelen (lisexcisie).

Mogelijke behandeling: lisexcisie

Een mogelijke behandelingen na een colposcopie is een lisexcisie. 
Bij een lisexcisie neemt de gynaecoloog een stuk weefsel van de baarmoederhals weg. Hierin zitten de afwijkende cellen. De gynaecoloog gebruikt voor het wegnemen een dunne metalen draad in de vorm van een lus (lis). De lis wordt elektrisch verhit. De behandeling vindt meestal plaats op de poliklinische behandelkamer. U krijgt een plaatselijke verdoving in de baarmoederhals.

De behandeling

U krijgt een plakker op uw been om de stroom te geleiden. De arts brengt een spreider in om de baarmoederhals te zien. De baarmoederhals wordt plaatselijk verdoofd, de arts vraagt u om tegelijkertijd even te hoesten. De pijn van de verdovingsprikken wordt door veel vrouwen vergeleken met een verdovingsprik bij de tandarts.

De gynaecoloog neemt met een dunne metalen lis een stukje van de baarmoederhals weg. De lis is elektrisch verhit. Van de lisexcisie zelf voelt u meestal niets, behalve de warmte van de rook. Na het weghalen van het weefsel wordt de wond die ontstaan is dichtgebrand. Dit geeft soms een onaangenaam geluid en een wat branderige geur. U kunt wat rook zien.

De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Na 1 tot 2 weken belt de gynaecoloog u op met de uitslag van dit onderzoek.

Nadelen van een lisexcisie

De baarmoederhals wordt korter. Hierdoor neemt de kans op een vroeggeboorte bij een zwangerschap iets toe. Deze kans neemt vooral toe als u 2 keer of vaker een lisexcisie hebt gehad.

Uw herstel na een lisexcisie

Door de lisexcisie is er een kleine wond in de baarmoederhals. De wond kan bloederige afscheiding geven. Dit kan enkele weken aanhouden. Na ongeveer een week kunt u opnieuw of meer bloedverlies krijgen. Dit is normaal omdat het korstje dan loslaat. Gebruik voor het opvangen van dit bloed/afscheiding geen tampons, alleen maandverband. Zolang u bloedverlies of bloederige afscheiding heeft is het verstandig niet te vrijen, geen tampons te gebruiken, niet te zwemmen of in bad te gaan. Zo verlaagt u de kans op een ontsteking van de wond. Daarnaast is het belangrijk om niet te zwaar te tillen. Vermijd alle bewegingen waarbij de druk op de buik komt.

Contact opnemen

 • Bij koorts.
 • Bij veel bloedverlies (meer dan bij een menstruatie). Ongeveer 1 van de 20 vrouwen heeft last van veel bloedverlies na een lisexcisie.
 • Ook als u twijfelt kunt u met vragen contact met ons opnemen.

Het vervolgtraject

U blijft onder controle van de gynaecoloog.
Afhankelijk van de uitslag van de colposcopie, en van het weefsel als dat is afgenomen (biopt), wordt na 6 of 12 maanden opnieuw een uitstrijkje gemaakt. Er wordt in het eerste vervolguitstrijkje gekeken naar de aanwezigheid van afwijkende cellen (de PAP-uitslag) en eventueel naar de aanwezigheid van hrHPV. Hoe snel daarna een vervolguitstrijkje nodig is, hangt af van de uitslag. De gynaecoloog bespreekt dit met u zodra de uitslagen bekend zijn.
Zijn de uitslagen van de uitstrijkjes weer goed? Dan adviseert de gynaecoloog u verdere uitstrijkjes (weer) via het bevolkingsonderzoek te laten uitvoeren.

Wat kunt u zelf doen?

Roken zorgt ervoor dat het lichaam het hrHPV-virus niet kan opruimen. Wij adviseren u daarom met klem om te stoppen met roken. Als u niet rookt is de kans groter dat de afwijking vanzelf verdwijnt en niet meer terugkomt. Hebt u hulp nodig bij het stoppen met roken? Bespreek dit met uw gynaecoloog of huisarts, of kijk op www.ikstop.nl

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Gynaecologie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken:

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Gynaecologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 70.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

Gynae54 - augustus 2021