Borstreconstructie

Tissue expander en onderhuidse borstprothese

 • Specialisme of afdeling Plastische chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  43 weken

In het kort

Als u kiest voor een borstreconstructie na een operatie waarbij uw borst is verwijderd, krijgt u eerst een tissue expander. Een tissue expander is een ballon om de huid van de borst op te rekken, zodat er daarna ruimte is voor een borstprothese. Na het plaatsen van een tissue expander kan het vier maanden tot ruim een halfjaar duren, voordat u toe bent aan een borstprothese.

Wat is het?

Een tissue expander (letterlijk: weefsel-oprekker) is een lege ballon. Het oprekken van de huid en de grote borstspier gebeurt geleidelijk, door de tissue expander regelmatig te vullen met een zoutwateroplossing.

Primaire reconstructie

Tijdens de operatie waarbij uw borst wordt verwijderd, kunt u meteen een tissue expander krijgen. Dit heet een primaire reconstructie. Bij de operatie is dan ook een plastisch chirurg aanwezig.

Secundaire reconstructie

Het is ook mogelijk om op een later moment met een borstreconstructie te beginnen. Dit heet een secundaire reconstructie. U moet dan in ieder geval wachten totdat het litteken van de verwijderde borst is genezen.

Het plaatsen van de tissue expander

Een speciale beha

Van tevoren krijgt u door een mammacareverpleegkundige een speciale beha aangemeten. Het is belangrijk dat u deze beha op de opnamedag bij u hebt.

 • De beha draagt u 24 uur per dag zes weken achterelkaar. Tijdens het douchen kunt u de beha afdoen.
 • De eerste tijd kunt u een wattenprothese in uw beha dragen. (Tijdens uw opname komt een mammacareverpleegkundige bij u langs om de wattenprothese aan te meten.) Naarmate uw borst groter wordt doordat de tissue expander meer is gevuld, hebt u steeds minder watten nodig.
 • U kunt de beha tegen inkoopsprijs aanschaffen. De rekening krijgt u thuisgestuurd. We vragen u wel om een handtekening te zetten voor akkoord.

De tissue expander

Op de plaats van de verwijderde borst wordt door een plastisch chirurg een tissue expander ingebracht.

Het vullen van de tissue expander met een zoutwateroplossing gebeurt nog niet meteen. Eerst hebt u, ongeveer twee weken na het plaatsen van de tissue expander, een afspraak op de polikliniek Plastische chirurgie. Als het wondgebied er dan goed uitziet, wordt een begin gemaakt met het vullen.

Het vullen van de tissue expander

Bij het vullen van de tissue expander wordt eerst het onderhuidse vulventiel opgezocht en met een fijne naald aangeprikt. Het aanprikken doet niet echt pijn.

Daarna wordt met een injectiespuit een zoutwateroplossing ingebracht. Per keer 60 ml. Het vullen duurt in totaal zo’n vijf minuten.

De eerste dagen na het vullen kan uw borst gespannen aanvoelen. Dit is normaal en trekt vanzelf weg.

Hoe lang?

Er wordt doorgegaan met vullen totdat er genoeg ruimte in de borst is voor een prothese. Dit duurt over het algemeen vier tot acht weken.

Hoe vaak?

Voor het vullen van de tissue expander komt u één keer in de week naar de polikliniek Plastische chirurgie.

 

Het plaatsen van de borstprothese

Als de tissue expander voldoende is gevuld en groot genoeg is, hebt u twee maanden daarna een gesprek met de plastisch chirurg over het plaatsen van de borstprothese.

Na nog een rustperiode van één tot vier maanden vindt de operatie plaats waarbij de tissue expander wordt vervangen door een borstprothese.

Deze wachttijd van in totaal drie tot zes maanden is nodig om de huid en de borstspier voldoende op te rekken.

Tepelreconstructie- of tatoeage

Na het plaatsen van de borstprothese zal de plastisch chirurg de mogelijkheid van een tepelreconstructie of een tepeltatoeage met u bespreken.

 

Het resultaat van de borstreconstructie

Met een tissue expander ziet uw borst er nog niet zo mooi uit als later met de borstprothese. Ook zit de borst niet altijd helemaal op dezelfde hoogte als de andere borst. Dat is niet erg. Wanneer de tissue expander wordt vervangen door een prothese, zorgt de plastisch chirurg ervoor dat de nieuwe borst zoveel mogelijk lijkt op een natuurlijke borst.

De meeste vrouwen zijn na een borstreconstructie tevreden over het resultaat. Toch verschilt de nieuwe borst altijd van de natuurlijke borst. Ook voelt de borst anders aan. Soms is het nodig om de natuurlijke borst te verkleinen of te vergroten om het verschil met de nieuwe borst zo klein mogelijk te maken.

 

Adviezen

 • Een bad nemen of zwemmen kan pas als de operatiewond goed dicht is en u voor controle bent geweest bij de plastisch chirurg.
 • De hechtstrips kunt u laten zitten tot uw eerste controleafspraak bij een verpleegkundig specialist ongeveer twee weken na de operatie.
 • Tegen de pijn kunt u paracetamol innemen (per 24 uur max. 4 x 1000 mg).
 • Zes weken lang, dag en nacht, draagt u de beha die in het ziekenhuis is aangemeten. Alleen bij het douchen kunt u de beha even afdoen.
 • De operatiewond heeft rust nodig om te genezen. Daarom mag u de eerste zes weken na de operatie niet sporten, zwaar tillen of hoog reiken. Ook mag u niet autorijden. Als u niet te veel pijn hebt, kunt u wel fietsen.
 • Na de operatie is het belangrijk om arm– en schouderoefeningen te doen. Let er wel op dat u deze oefeningen rustig doet. Bij plotselinge of krachtige bewegingen kan de borstspier losraken die over de tissue expander heen zit.
 • Om het litteken van de operatiewond soepel te houden, kunt u de wond vanaf twee weken na de operatie masseren met een vette crème.
 • De eerste week kunt u geen deodorant spray gebruiken, een deodorant roller mag wel. Na de eerste week, als de wond dan tenminste helemaal dicht is en er rustig uitziet, kunt u ook weer deodorant spray gebruiken.

 

Controleafspraken

 • Na het plaatsen van de tissue expander hebt u eens in de zoveel tijd een controleafspraak bij een verpleegkundig specialist of plastisch chirurg. 
 • Tussen het moment dat de tissue expander is geplaatst en het moment dat u de borstprothese krijgt, hebt u maandelijks telefonisch contact met een van de mammacareverpleegkundigen.

 

Wanneer contact opnemen?

Complicaties?

 • De operatiewond kan nabloeden. De borst voelt dan hard en gespannen aan en er kan wondvocht lekken.
 • Ook komt het voor dat operatiewond ontstoken raakt. De borst wordt in dat geval rood, warm en pijnlijk en u krijgt koorts. 
 • Soms komt er onder de huid van de geopereerde borst een opeenhoping van vocht. Als het pijn doet, kan het vocht worden weggezogen.

Als de operatiewond voor complicaties zorgt, kan het nodig zijn om de tissue expander te verwijderen. Neem bij vragen of klachten over de operatiewond altijd contact op met het ziekenhuis (zie 'Vragen?').

 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Plastische chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

 

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

Buiten de bereikbaarheidstijden van de polikliniek kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, nummer (0592) 32 52 78. 

 

chiru59 - juli 2022