Borstverkleining

In het kort

Als u last hebt van zware of slappe borsten, kunt u overwegen uw borsten te laten verkleinen. Omdat een borstverkleining ook nadelen heeft, is het belangrijk dat u van tevoren goed overweegt of dit echt is wat u wilt. Houd er ook rekening mee dat een borstverkleining niet altijd wordt vergoed. U blijft na de operatie in ieder geval één nacht in het ziekenhuis, eventueel langer.

Wat is het?

Een borstverkleining kan een oplossing zijn als u zware of slappe borsten hebt. Door het gewicht van uw borsten kunt u last krijgen van pijn in uw schouders, nek en rug. Ook de borsten zelf kunnen pijnlijk aanvoelen. Zware borsten kunnen bovendien in de weg zitten bij het sporten en smetplekken veroorzaken in de huidplooien onder de borsten. 

Vergoeding

Over het algemeen wordt een borstverkleining vergoed door uw zorgverzekeraar als u een cupmaat hebt groter dan maat D óf als uw borsten zeer ongelijk van grootte zijn.
Het is mogelijk dat u een oproep krijgt voor een gesprek met de medisch adviseur van uw zorgverzekeraar om te beoordelen of u voor een vergoeding in aanmerking komt.

Niet vergoed?
Wordt de operatie niet vergoed, dan kunt u overwegen om de operatie zelf te betalen. Op de polikliniek Plastische chirurgie kunt u een prijsopgave krijgen van de operatie. Als u de operatie op eigen kosten door wilt laten gaan en het bedrag hebt overgemaakt, wordt een afspraak met u gemaakt voor de operatie.

Voorbereiding thuis

Eten en drinken, medicijnen, sieraden

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie. Als u bloedverdunners gebruikt, is het mogelijk dat u daar een aantal dagen van tevoren mee moet stoppen. Verder mag u bijvoorbeeld geen sieraden dragen tijdens de operatie, doe sieraden thuis al af. De precieze uitleg krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

Shirt of pyjamajasje 

Voor het verzorgen van de operatiewond is het handig als u een ruim shirt of pyjamajasje bij u hebt dat van voren open kan. 

De operatie

Verdoving

Voorafgaand aan de operatie krijgt u narcose. Dit is een volledige verdoving. Tijdens de operatie bent u buiten bewustzijn.

Operatie

De plastisch chirurg haalt aan de onderkant van uw borsten klierweefsel weg.

Daarna worden de tepels naar boven verplaatst. 

Overtollige huid van de oksel tot aan de rug wordt niet verwijderd.

Na de operatie in het ziekenhuis

Na de operatie in het ziekenhuis

 • U blijft na de operatie in ieder geval één nacht opgenomen. Afhankelijk van uw herstel kan het nodig zijn dat u daarna nog één of twee nachten in het ziekenhuis blijft.
 • De eerste 24 uur is het wondgebied nog pijnlijk en krijgt u pijnstillers. Daarna kunnen uw borsten nog strak en gespannen aanvoelen. Dit neemt geleidelijk af.
 • Na de operatie krijgt u een verband om uw borsten. De dag erna gaat dit er weer af en krijgt u een bh. U kunt de bh kopen tegen inkoopsprijs. We vragen u hiervoor een machtiging te ondertekenen, zodat wij het bedrag van uw rekening kunnen afschrijven.

Na de operatie thuis

 • De bh die u in het ziekenhuis krijgt, moet u zes weken dag en nacht dragen.
 • De pleisters op de operatiewond moeten tot uw eerste controleafspraak blijven zitten.
 • U kunt na de operatie gewoon douchen. Een bad nemen of zwemmen kan niet.
 • De operatiewond heeft rust nodig om te genezen. U kunt gewoon bewegen, zolang het geen pijn doet. Wel is het verstandig om de eerste week hulp te regelen voor het huishouden. Ook kunt u de eerste paar weken beter niet autorijden, sporten, zwaar tillen of hoog reiken.
 • Om het litteken van de operatiewond soepel te houden, kunt u het voorzichtig masseren met een crème.

Contact opnemen

 • Net als bij iedere andere operatie kan de operatiewond gaan nabloeden. Ook kan de operatiewond ontstoken raken.
 • Soms is de bloedcirculatie in de wondranden onvoldoende en kan er weefsel afsterven. Meestal is dit na ongeveer twee weken te zien. Dit hoeft niet ernstig te zijn.

Neem in deze gevallen contact op met het ziekenhuis (zie 'Vragen?'). 

Controleafspraak

Tien tot veertien dagen na de operatie hebt u een controleafspraak op de polikliniek Plastische chirurgie.  

 

 

Resultaat van de operatie

Vorm van de borsten

Het duurt ongeveer een half jaar voordat uw borsten na de operatie hun definitieve vorm hebben. Na de operatie zijn uw borsten kleiner en steviger, maar de plastisch chirurg kan niet garanderen dat uw borsten precies de gewenste grootte hebben. Soms is een tweede operatie nodig.

Houd er verder rekening mee dat uw borsten weer groter kunnen worden als u zwanger bent, de anticonceptiepil gebruikt of als u meer weegt. Als u gewicht verliest, kunnen uw borsten verslappen. 

Waar u rekening mee moet houden

 • U hebt blijvende littekens.
 • De kans bestaat dat beide borsten niet precies even groot zijn.
 • De gevoeligheid van de tepels is minder of helemaal verdwenen.
 • Het geven van borstvoeding is soms niet meer mogelijk.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Plastische chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Buiten de bereikbaarheidstijden van de polikliniek kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, nummer (0592) 32 52 78. 

 

chiru63 - juni 2020