Borstverkleining

 • Specialisme of afdeling Plastische chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 10
 • Wachttijd
  6 weken

In het kort

Als u klachten krijgt doordat u zware of slappe borsten hebt, kunt u overwegen uw borsten te laten verkleinen. Omdat een borstverkleining ook nadelen heeft, is het belangrijk dat u van tevoren goed overweegt of het echt is wat u wilt. Houd er rekening mee dat een borstverkleining niet in alle gevallen wordt vergoed. De eerste week na de operatie moet u het rustig aan doen.  

Wat is het?

Een borstverkleining kan een oplossing zijn als u zware of slappe borsten hebt. Door het gewicht van uw borsten kunt u last krijgen van pijn in uw schouders, nek en rug. Ook de borsten zelf kunnen pijnlijk aanvoelen. Zware borsten kunnen bovendien in de weg zitten bij het sporten en smetplekken veroorzaken in de huidplooien onder de borsten. Om uw borsten te verkleinen, haalt de plastisch chirurg aan de onderkant klierweefsel weg.

Resultaat

Het duurt ongeveer een half jaar voordat uw borsten hun definitieve vorm hebben. Na de operatie zijn uw borsten kleiner en steviger, maar de plastisch chirurg kan niet garanderen dat uw borsten precies de gewenste grootte hebben. Soms is een tweede operatie nodig.
 
Een borstverkleining heeft een aantal nadelen:

 • U hebt blijvende littekens.
 • De kans bestaat dat beide borsten niet precies even groot zijn.
 • De gevoeligheid van de tepels is minder of helemaal verdwenen.
 • Het geven van borstvoeding is soms niet meer mogelijk.

Houd er verder rekening mee dat uw borsten weer groter kunnen worden onder invloed van een zwangerschap, het gebruik van de anticonceptiepil of algehele gewichtstoename. Als uw gewicht afneemt, kunnen uw borsten verslappen.

Vergoeding

Over het algemeen wordt een borstverkleining vergoed door uw zorgverzekeraar als u een cupmaat hebt groter dan maat D of als uw borsten zeer ongelijk van grootte zijn. Het is mogelijk dat u een oproep krijgt voor een gesprek met de medisch adviseur van uw zorgverzekeraar om te beoordelen of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Mocht de operatie niet worden vergoed, dan kunt u via het secretariaat van de polikliniek Plastische chirurgie een prijsopgave krijgen van de operatie. Als u de operatie op eigen kosten door wilt laten gaan en het benodigde bedrag hebt overgemaakt, ontvangt u een oproep voor de operatie.    

Voorbereiding thuis

Eten en drinken, medicijnen

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie, zoals uw medicijngebruik. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar bijvoorbeeld meestal een aantal dagen van tevoren mee stoppen. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

Meenemen

Het is handig als u ruimzittende nachtkleding of nachtkleding met een voorsluiting bij u hebt in het ziekenhuis, zodat de operatiewond makkelijk te verzorgen is.

 

De operatie

Verdoving

Voorafgaand aan de operatie krijgt u narcose. Dit is een verdoving die ervoor zorgt dat u gedurende de operatie buiten bewustzijn bent.

Operatie

De plastisch chirurg haalt aan de onderkant van uw borsten klierweefsel weg. Daarna worden de tepels naar boven verplaatst. 

Overtollige huid van de oksel tot aan de rug wordt niet verwijderd.

Opnameduur

U blijft na de operatie in ieder geval één nacht opgenomen. Afhankelijk van uw herstel kan het nodig zijn dat u daarna nog één of twee nachten in het ziekenhuis blijft.
 

 

Na de operatie

 • De eerste 24 uur is het wondgebied nog pijnlijk en krijgt u pijnstillers. Daarna kunnen uw borsten nog strak en gespannen aanvoelen. Dit gevoel neemt geleidelijk af.
 • Na de operatie krijgt u een verband om uw borsten. De dag erna gaat dit er weer af en krijgt u een bh. U kunt de bh kopen tegen inkoopsprijs. De rekening wordt naar uw huis gestuurd.

Waar u thuis op moet letten

 • De bh die u in het ziekenhuis krijgt, moet u zes weken dag en nacht dragen.
 • De pleisters op de operatiewond moeten tot uw eerste controleafspraak blijven zitten.
 • U kunt na de operatie gewoon douchen. Een bad nemen of zwemmen kan niet.
 • De operatiewond heeft rust nodig om te genezen. U kunt gewoon bewegen, zolang het geen pijn doet. Wel is het verstandig om de eerste week hulp te regelen voor het huishouden. Ook kunt u de eerste paar weken beter niet autorijden, sporten, zwaar tillen of hoog reiken.
 • Om het litteken van de operatiewond soepel te houden, kunt u het voorzichtig masseren met een crème.

Contact opnemen

 • Net als bij iedere andere operatie kan de operatiewond gaan nabloeden. Ook kan de operatiewond ontstoken raken.
 • Soms is de bloedcirculatie in de wondranden onvoldoende en kan er weefsel afsterven.

Als u vragen of klachten hebt, neem dan contact op met het ziekenhuis. Van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur kunt u bellen naar de polikliniek Plastische chirurgie, telefoonnummer (0592) 32 52 10. Buiten deze tijden kunt u in dringende gevallen bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78. 

Controle

Tien tot veertien dagen na de operatie hebt u een controleafspraak op de polikliniek Plastische chirurgie.  

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

chiru63 - oktober 2015