Buikwandcorrectie

 • Specialisme of afdeling Plastische chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 10
 • Wachttijd
  6 weken

In het kort

Na een zwangerschap of als u erg bent afgevallen, kan de huid van uw buik erg zijn uitgerekt. Een buikwandcorrectie kan dan een oplossing zijn. Dit geldt ook als uw buik door ernstig overgewicht is uitgezakt. De operatie vindt plaats onder narcose. U blijft ongeveer vier dagen opgenomen. Als u te zwaar bent, is het belangrijk dat u eerst afvalt. De kosten van een operatie worden alleen vergoed als u erge lichamelijke klachten hebt. Komt u niet in aanmerking voor een vergoeding, dan kunt u overwegen de operatie zelf te betalen.

Wat is het?

Na een buikwandcorrectie is uw buik platter. U komt in aanmerking voor een buikwandcorrectie als u na een zwangerschap of doordat u erg bent afgevallen, een overschot aan (gerimpelde) buikhuid hebt. Ook een vetschort kan een reden zijn voor een buikwandcorrectie. In dat geval is door ernstig overgewicht de buikhuid met het onderliggende vet gaan uitzakken.

Meestal kiest iemand voor een buikwandcorrectie om cosmetische redenen. Daarnaast kan de operatie zorgen voor een verlichting van lichamelijke klachten. In de plooien van een uitgerekte huid kunnen irritaties ontstaan en door een verkeerde houding bij een vetschort kunt u rugklachten krijgen.

Meestal voor eigen rekening

Een buikwandcorrectie wordt over het algemeen niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit gebeurt alleen als u vanwege uw buik ernstige lichamelijke problemen hebt. De plastisch chirurg vraagt een machtiging voor u aan. Worden de kosten niet vergoed, dan kunt u een prijsopgave krijgen op de polikliniek Plastische Chirurgie. Als u de operatie op eigen kosten door wilt laten gaan en het benodigde bedrag hebt overgemaakt, krijgt u een oproep voor de operatie.  

Voorbereiding thuis

Afvallen

Als u te zwaar bent, is het belangrijk dat u eerst afvalt voordat u aan een operatie begint. Dit geeft een beter resultaat en er is bovendien minder kans op wondcomplicaties. Een buikwandcorrectie is dus géén manier om overgewicht kwijt te raken.

Eten en drinken, medicijnen

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie, zoals uw medicijngebruik. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar bijvoorbeeld meestal een aantal dagen van tevoren mee stoppen. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

Step-in meenemen

Na de operatie moet u gedurende drie weken een step-in (elastische slip) dragen. Daarmee begint u terwijl u nog in het ziekenhuis bent. Daarom vragen we u voorafgaand aan uw opname een step-in aan te schaffen en deze mee te nemen op de dag dat u naar het ziekenhuis gaat.   

De operatie

Verdoving

Voorafgaand aan de operatie krijgt u narcose. Dit is een verdoving die ervoor zorgt dat u gedurende de operatie buiten bewustzijn bent.

Operatie 

Eerst maakt de plastisch chirurg een horizontale snee boven het schaambeen. Van daaruit worden de buikhuid en het buikvet tot aan de ribben losgemaakt en verwijderd. Vervolgens wordt de navel op een nieuwe plaats vastgezet. (Soms ontstaat er een navelbreukje. Dit wordt meteen verholpen.)

Als de spieren van de buikwand zijn uitgerekt, hecht de plastisch chirurg ze naar elkaar toe om de spieren te versterken.

Littekens

Het operatielitteken loopt dwars over de onderbuik, van de buitenkant van de ene heup via de bovenkant van het schaambeen naar de buitenkant van de andere heup. Ook is er een litteken rond de navel.  

Na de operatie

Na ongeveer vier dagen kunt u weer naar huis. 

Twee weken na de operatie hebt u een controleafspraak bij de plastisch chirurg. 

 

Adviezen

 • De operatiewond heeft twee weken nodig om te genezen. Hoe meer rust u de wond geeft, hoe mooier de littekens worden.
 • De pleisters moeten blijven zitten tot de controleafspraak. U kunt wel douchen.
 • Bewegingen die pijn doen, kunt u beter vermijden.
 • Het is verstandig om de eerste zes weken na de operatie niet te sporten, zwaar te tillen of hoog te reiken.
 • Om de littekens soepel te houden, kunt u ze voorzichtig masseren met een crème. In het begin kunnen de littekens vrij gezwollen zijn, rood en gevoelig. Na enkele maanden zijn de littekens meestal minder gevoelig en gezwollen en zijn ze smaller en bleker. Houd er rekening mee dat de littekens nooit helemaal verdwijnen.
 • De huid onder de navel kan bij aanraking anders voelen dan normaal. Dit herstelt zich in de loop van de tijd vanzelf.

Contact opnemen

Net als bij iedere andere operatie kan de operatiewond na een buikwandcorrectie nabloeden of ontstoken raken. Neem in dat geval contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer (0592) 32 52 10. Soms hoopt zich na het verwijderen van de drains vocht op in het operatiegebied. Dit kan op de polikliniek Plastische Chirurgie worden weggezogen. 

Uw mening telt

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

chiru58 - april 2015