DEXA-meting

Botdichtheidsmeting

 • Specialisme of afdeling Radiologie Osteoporosepoli
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?

In het kort

Met een DEXA-meting kunnen we de dichtheid van uw bot meten. Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid kalk in het bot af en komen er openingen in het botweefsel. Het bot wordt dan minder stevig (osteopenie). Bij ernstige botontkalking (osteoporose) kunt u makkelijk iets breken. Met een DEXA-meting is vast te stellen hoe dicht het botweefsel is en of u osteopenie of osteoporose hebt. Bij het onderzoek wordt een heel kleine hoeveelheid röntgenstraling gebruikt. 

Wanneer?

Als u 50 jaar of ouder bent en iets breekt, bestaat de kans dat u osteoporose hebt. Vanaf deze leeftijd krijgt u daarom bij een breuk bijna altijd het advies om een DEXA-meting te laten doen. 

Extra risico

Ook als u extra risico loopt om osteoporose te krijgen, kan uw arts een DEXA-meting voor u aanvragen. Bijvoorbeeld  als u al wat ouder bent en een aantal maanden prednison hebt gebruikt. 

Voorbereiding thuis

 • Metalen voorwerpen kunnen het onderzoek verstoren. Doe daarom geen kleding aan naar het onderzoek met knopen of ritsen of andere metalen deeltjes (zoals een beugelbeha, een shirt met strass steentjes/glitters, of een beha met metalen sluitingshaakjes.)
 • Het onderzoek kan niet doorgaan als u in de drie dagen ervoor een röntgenonderzoek hebt gehad waarbij een bariumcontrastmiddel is gebruikt. Neem dan contact op met de osteoporosepoli of de polikliniek interne geneeskunde (zie 'Vragen').

Het onderzoek

Voorafgaand aan de DEXA-meting kijken we hoeveel u weegt en hoe lang u bent.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. Er worden drie opnames gemaakt:

 • van uw heup 
 • van uw onderrug 
 • van de zijkant van uw rug 

Het hele onderzoek duurt ongeveer een kwartier.

Uitslag

Meestal krijgt u de uitslag van een internist of uw huisarts.

Vragen?

Als u een vraag hebt over het onderzoek, kunt u bellen met de poli Radiologie. De poli is van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer (0592) 32 54 66. U kunt uw vraag ook stellen aan de verpleegkundigen van de Osteoporosepoli. Zij zijn bereikbaar op maandag op telefoonnummer (0592) 32 51 55. Dit is het telefoonnummer van de polikliniek Interne geneeskunde.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 51 55, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

radio08 - november 2022