Ganz-osteotomie

Een operatie bij heupdysplasie

 • Specialisme of afdeling Orthopedie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  4 weken

In het kort

Heupdysplasie is een afwijking aan het heupgewricht. Het WZA is het enige ziekenhuis in Nederland waar heupdysplasie wordt behandeld met een Ganz-osteotomie. Tijdens deze operatie wordt de stand van de heupkom veranderd.

Meestal kunt u na een week weer naar huis. Als de genezing goed verloopt, mag u na zes weken vaak weer beginnen met fietsen, autorijden en werken. Het kan een halfjaar tot een jaar duren voordat u weer alles kunt doen met uw heup.

Wat is het?

Ganz-osteotomie is een operatie voor iemand met heupdysplasie. Het doel van de behandeling is om de stand van de heupkom te veranderen, zodat de heupkop beter overdekt wordt door het bekken. Een Ganz-operatie heeft voordelen boven andere operaties, waardoor steeds vaker voor deze operatie wordt gekozen. 

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een afwijking van de heupkom: de heupkom is ondiep of heeft een afwijkende vorm. Daardoor is de heupkop onvoldoende overdekt door het bekken. Dit kan allerlei klachten tot gevolg hebben:

 • Pijn in de lies, bil of buitenkant van het bovenbeen.
 • Soms uitstralende pijn naar de knie of de onderrug.
 • Slenterpijn, u hebt moeite met slenteren en loopt liever in een normaal tempo.
 • Sterk verhoogde kans op slijtage van de heupkop (artrose), waardoor u steeds meer pijn zult krijgen en mank kunt gaan lopen.

Heupdysplasie komt voor bij kinderen, maar vaak treden klachten pas later op. Een ‘piekleeftijd’ is tussen de 15 en 25 jaar. Het is echter ook mogelijk dat u pas rond uw 40e klachten krijgt.

Een operatie?

Een Ganz-operatie is alleen mogelijk als de heupkop en de heupkom aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de groeischijf van de heupkom gesloten zijn (meestal  vanaf het 14e jaar) en moet de heup goed beweeglijk zijn. Om te kunnen beoordelen of u in aanmerking komt voor een Ganz-operatie, onderzoekt de orthopedisch chirurg uw heupgewricht. Ook worden er röntgenfoto’s gemaakt. Als besloten is tot een operatie, kan het nodig zijn dat er nog een scan wordt gemaakt van uw heupgewricht.

 

 

 

 

Voorbereiding thuis

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie, zoals uw medicijngebruik. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar bijvoorbeeld meestal een aantal dagen van tevoren mee stoppen. De uitleg hierover krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

De operatie

Voorafgaand aan de operatie krijgt u antibiotica. Ook wordt een urinekatheter ingebracht.

Tijdens de Ganz-operatie wordt de ondiepe heupkom losgemaakt uit het bek­ken, in de goede stand gebracht en opnieuw vastgezet in het bekken. In de nieuwe stand zorgt de heupkom ervoor dat de heupkop overdekt wordt door het bekken. Daardoor zal de heupkop minder slijten en zult u minder pijn hebben. Het vastzetten van de heupkom gebeurt met twee schroeven. Deze zorgen ervoor dat de heupkom op zijn plaats blijft. De operatiewond wordt gesloten met oplosbare hechtingen.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u medicijnen om de kans op trombose te verkleinen. De urinekatheter wordt meestal twee dagen na de operatie weer verwijderd.

De eerste 24 uur na de operatie moet u bedrust houden. Meteen de eerste dag, wanneer u nog in bed ligt, komt er een fysiotherapeut bij u langs. Als u niet te veel pijn hebt, kunt u na 24 uur oefenen met zitten in een stoel. Als u zich goed genoeg voelt, geen last hebt van duizeligheid en voldoende controle hebt over uw heupspieren,  gaat u onder begeleiding van een fysiotherapeut oefenen met het lopen met krukken.

Zodra u zelfstandig kunt lopen met krukken, mag u naar huis. Meestal is dit ongeveer een week na de operatie.

Waar u thuis op moet letten

 • De eerste zes weken mag u zichzelf niet te veel belasten. De fysiotherapeut leert u ‘voelen’ wat een goede belasting is. Ook mag u de eerste zes weken niet zelf autorijden. Wel mag u als passagier in de auto zitten.
 • Zes weken na de operatie hebt u een controleafspraak bij de arts. Er wordt dan onder andere een foto gemaakt van uw heup. Als tijdens uw bezoek blijkt dat u voorspoedig herstelt, mag u uw heup meer belasten en het lopen met krukken gaan afbouwen. Ook mag u dan meestal weer beginnen met fietsen, autorijden, zwemmen en andere sporten.
 • Afhankelijk van het soort werk dat u doet, kunt u na zes tot acht weken weer voorzichtig beginnen met werken.
 • Het duurt zeker drie tot vier maanden, voordat u volledig bent hersteld. U kunt dan nog wel last hebben van krachtverlies in de geopereerde heup. Het kan een halfjaar tot een jaar duren, voordat u weer alles kunt doen met uw heup.

Complicaties

 • Tijdens de operatie verliest u bloed. Over het algemeen is dit goed te verhelpen. Als u extreem veel bloed verliest, kan het nodig zijn om de hulp van een vaatchirurg in te schakelen. Soms is het noodzakelijk is om donorbloed toe te dienen.
 • Ondanks de antibiotica die u krijgt, kan de operatiewond ontstoken raken.
 • Als tijdens de operatie een huidzenuwtakje wordt opgerekt, kunt u een doof gevoel krijgen aan de buitenkant van uw heup of bovenbeen. Meestal trekt dit weg in de loop van een halfjaar tot een jaar.
 • Er is een klein risico dat er een blijvende beschadiging ontstaat aan de zenuwen rond uw heupgewricht of aan uw heupgewricht zelf. Soms heeft dit uitval in de voet tot gevolg.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met een medewerker van de polikliniek Orthopedie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Orthopedie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 45.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

ortho06 - november 2020