Herniaoperatie

 • Specialisme of afdeling Neurologie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 40
 • Wachttijd
  15 weken

In het kort

Bij een hernia verdwijnen de klachten meestal na verloop van tijd vanzelf. Daarom wordt er de eerste zes weken eigenlijk nooit een operatie gedaan. Als u daarna nog klachten hebt, kan de neuroloog u verwijzen naar de neurochirurg. Deze bespreekt met u wat de voors en tegens zijn van een operatie. Twee tot vier weken na een operatie kunt u over het algemeen uw gewone bezigheden weer oppakken. 

Wat is het?

Tussen de wervels van uw rug zitten tussenwervelschijven. Als een tussenwervelschijf uitpuilt, heet dit een hernia. Deze uitpuiling kan op één of meer zenuwen gaan drukken. Hierdoor kunt u klachten krijgen.

U kunt pijn hebben in één of beide benen. Ook kunt u minder kracht of minder gevoel hebben in uw been. Tintelingen komen ook voor. Vaak hebt u ook pijn in uw onderrug.

In de meeste gevallen (ongeveer 70%) gaan de klachten vanzelf over. In de eerste zes weken na het begin van de klachten vindt zelden een operatie plaats.

Als u in aanmerking komt voor een operatie, maakt de neuroloog een afspraak voor u bij de neurochirurg. Deze bespreekt met u of het in uw geval verstandig is om de hernia operatief te verwijderen.

Voorbereiding thuis

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere zaken waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie, zoals uw medicijngebruik. Als u bloedverdunners gebruikt, kan het bijvoorbeeld nodig zijn dat u daar een aantal dagen van tevoren mee stopt. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

 

De operatie

Voor de operatie krijgt u verdoving (anesthesie), zodat u geen pijn voelt. Tijdens het preoperatieve spreekuur bespreekt de anesthesioloog met u welk type verdoving in uw geval het meest geschikt is.

Tijdens de operatie ligt u op uw knieën of op uw buik op de operatie­tafel. Op de plaats waar de hernia zit, maakt de neurochirurg een snee in de huid om vervolgens de hernia op te zoeken en te verwijderen. Ook wordt van de zachte binnenkant van de tussenwervelschijf zoveel mogelijk weggehaald, om te voorkomen dat deze opnieuw naar buiten komt.

 

Na de operatie

De eerste vier uur na de operatie moet u op uw rug blijven liggen, zodat de kleine bloedvaatjes in het operatiegebied door uw lichaamsgewicht worden dichtgedrukt. Daarna mag u uit bed. Over het algemeen kunt u de dag na de operatie weer naar huis.

De pijn in het been is na de operatie meestal verdwe­nen of veel minder erg. De eerste weken kunt u nog wat pijn hebben door zwelling in het wondgebied. Deze pijn neemt vaak vanzelf weer af.

Als u voor de operatie minder kracht of gevoel hebt in uw been, blijft dit na de operatie vaak bestaan. Het is mogelijk dat deze klachten in de maanden na de operatie verbeteren.

Eventuele pijn in uw onderrug kan na verloop van tijd ook afnemen, maar over het alge­meen heeft een ope­ratie daarop weinig invloed. Rugpijn alleen, zonder pijn in uw been, is daarom bijna nooit een reden om te opereren.

Controlebezoek

Ongeveer zes weken na de operatie komt u bij de neuro­chirurg terug voor controle. Deze beoordeelt dan het resultaat van de operatie.

 

Complicaties

Zoals bij elke operatie zijn er ook bij een herniaoperatie bepaalde risico’s, maar de kans op complicaties is klein.

 • Een enkele keer ontstaat er een ontsteking of nabloeding in het operatiegebied.
 • In het vlies rond de zenuwwortel die bekneld was door de hernia, kan tijdens de operatie een gaatje ontstaan. In dat geval moet u na de operatie een aantal dagen plat in bed liggen, zodat het gaatje dicht gaat.
 • Een heel enkele keer raakt door de operatie zenuwweefsel beschadigd. Daardoor kunt u minder kracht of gevoel hebben in uw been na de operatie. 
 • Het is mogelijk dat u op dezelfde plaats opnieuw een hernia krijgt (dat gebeurt in ongeveer 5% van de gevallen). Dit kan jaren na de operatie het geval zijn, maar af en toe gebeurt het kort na de operatie.
 • De rug bevat veel tussenwervelschijven. Tijdens de operatie wordt met een röntgenapparaat de juiste hoogte gemarkeerd. Desalniettemin komt het heel zelden voor dat er aan de verkeerde tussenwervelschijf geopereerd wordt.

 

Adviezen

Bewegen

Voor uw verdere herstel is het verstandig om te wandelen en te fietsen. Er zijn geen houdingen die u beslist moet vermijden. U kunt na de operatie fysiotherapie krijgen, maar vaak is dat niet nodig.

Werk

Meestal lukt het om na twee tot vier weken uw gewone bezigheden grotendeels weer op te pakken. Of u dan ook weer kunt werken, hangt af van het soort werk dat u doet. Eventueel kunt u dit bespreken met uw bedrijfsarts.

Zwangerschap

Na een herniaoperatie kunt u gewoon zwanger worden. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Neurologie.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 40, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend? 

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! Buiten de openingstijden van de polikliniek  kunt u contact opnemen met uw huisarts of met de huisartsenspoedpost bij u in de buurt. 

 

neuro11 - juni 2022