Immunotherapie bij longkanker

  • Specialisme of afdeling Longgeneeskunde
  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Immunotherapie stimuleert het afweersysteem om kankercellen aan te vallen. In het WZA wordt immunotherapie toegepast bij patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Het is niet zo dat immunotherapie iemand met uitgezaaide longkanker kan genezen, maar immunotherapie kan het leven wel verlengen.

Wat is het?

Tot voor kort was het zo dat iemand met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker eerst chemotherapie kreeg en daarna eventueel nog immunotherapie. Nu krijgen patiënten steeds vaker eerst immunotherapie.

Gemiddeld heeft immunotherapie meer effect dan chemotherapie. De werking van chemotherapie en immunotherapie is verschillend. Bij chemotherapie worden kankercellen rechtsreeks aangevallen. Immunotherapie werkt via het afweersysteem. Het afweersysteem gaat kankercellen zien als vreemde cellen die moeten worden opgeruimd. Net zoals het lichaam dat doet met bacteriën en virussen.

Door immunotherapie geneest u niet, maar de behandeling kan er wel voor zorgen dat u langer leeft.

Lang niet voor alle patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker is immunotherapie geschikt. Ongeveer 40% van hen komt voor deze behandeling in aanmerking. Slechts bij een kwart hiervan slaat immunotherapie echt aan. Een minderheid dus. 

Het WZA is het eerste regionale ziekenhuis in het Noorden waar u terecht kunt voor immunotherapie. Tot nu toe werd immunotherapie alleen aangeboden in de grotere ziekenhuizen (in de stad Groningen, in Zwolle en Leeuwarden).

De behandeling

Bij immunotherapie krijgt u medicijnen via een infuus. Dit gebeurt in het ziekenhuis. Het toedienen van de medicijnen duurt per keer ongeveer een uur. Om de twee of drie weken hebt u opnieuw medicijnen nodig. 

Regelmatig komt u voor controle bij een longarts of coördinerend oncologieverpleegkundige.

Na een aantal infuusbehandelingen wordt een scan gemaakt van uw longen om te kijken of de immunotherapie het gewenste effect heeft.

Bijwerkingen

Over het algemeen heeft immunotherapie minder bijwerkingen dan chemotherapie. Toch kunt u ook door immunotherapie vervelende klachten krijgen. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van ontstoken hormoonklieren, ernstige darmklachten, huidproblemen en een longontsteking.

Vragen? Wanneer contact opnemen?

Als u vragen hebt over de immunotherapie of u voelt zich niet goed, neem dan contact op met de coördinerend oncologieverpleegkundigen.

Zij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 15.30 uur op nummer (0592) 32 55 06.