Inspanningsastmaonderzoek

Een longfunctieonderzoek

 • Specialisme of afdeling Longgeneeskunde
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Een inspanningsastmaonderzoek laat zien of u een astmatische reactie krijgt als u zich inspant. Eerst doet u een ademtest, zodat we uw longinhoud kunnen meten. Daarna fietst of loopt u ongeveer zeven minuten. Door de inspanning kunt u gaan hoesten of kortademig worden. Het onderzoek duurt vijf kwartier.

Voorbereiding thuis

Stoppen met longmedicijnen

 • Met de meeste longmedicijnen moet u 24 uur voor het onderzoek stoppen. 
 • Met sommige longmedicijnen moet u vier dagen voor het onderzoek stoppen: Aerius, Allerfre, Hismanal, Incidal, Lomudal, Mizollen, Phenergan, Tavegil, Telfast, Tilade, Tinset, Triludan, Xyzal, Zaditen, Zyrtec.
 • Andere medicijnen kunt u gewoon doorgebruiken.

Op de polikliniek Longgeneeskunde hoort u wat voor u geldt.

Ná het onderzoek kunt u uw medicijnen gewoon weer gebruiken.

Rustig aan

Het is belangrijk dat u rustig aan het onderzoek begint. Daarom mag u vier uur voor het onderzoek niet sporten of u op een andere manier lichamelijk inspannen. Ook kunt u beter niet op de fiets naar het ziekenhuis komen. Probeer ruim op tijd aan­wezig te zijn.

Niet zwaar eten

U kunt gewoon eten en drinken, maar gebruik van tevoren geen zware maaltijd.

Makkelijke kleren en schoenen

Trek gemakkelijke kleren en schoenen aan. Eventueel kunt u zich in het ziekenhuis omkleden.

Het onderzoek

Eerst doet u een ademtest (een spirometrie). Daarmee meten we hoeveel lucht u kunt inademen en uitademen en hoe snel dat gaat.

Na de ademtest gaat u fietsen op een hometrainer of lopen op een loopband. Dit doet u ongeveer zeven minuten. In het begin is het licht, maar daarna wordt het steeds zwaarder. U fietst of loopt met ontbloot bovenlichaam vanwege een hartslagmeter die u om hebt. Een bh mag u aanhouden.

Na het fietsen of lopen, testen we om de paar minuten uw ademhaling. Het is mogelijk dat u gaat hoesten, kortademig wordt of een piepende ademhaling krijgt. Als het nodig is, krijgt u een medicijn om dat te verminderen.

Het onderzoek duurt in totaal vijf kwartier.

De uitslag 

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw specialist of huisarts.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Longgeneeskunde. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 35, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

longg34 - september 2019