Jodiummarker om plaats borstafwijking te bepalen

 • Specialisme of afdeling Mammacentrum Radiologie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Bij een borstoperatie moet de chirurg precies weten waar de borstafwijking zit. Als de afwijkende plek niet (goed) te voelen is, is het nodig om de plek van tevoren te markeren. Dit gebeurt met een jodiummarker. Het inbrengen van de jodiummarker wordt enige tijd voor de operatie gedaan op de afdeling Radiologie. Om te kunnen zien waar de jodiummarker moet komen te zitten, wordt eerst een echografie gedaan of worden er röntgenopnamen gemaakt.

Wat is het?

Een jodiummarker is een metalen staafje van vijf millimeter met licht radioactief materiaal. De hoeveelheid straling is zo klein, dat deze niet schadelijk is voor u of voor uw omgeving.

Tijdens de operatie zoekt de chirurg met een stralingsdetector de jodiummarker op. Zo weet de chirurg precies op welke plaats er borstweefsel moet worden verwijderd.

Hoeveel tijd voor de operatie de jodiummarker wordt ingebracht, hangt af van uw situatie.

De behandeling

Onderzoek vóór het inbrengen van de jodiummarker

Voordat de jodiummarker kan worden ingebracht, moet duidelijk zijn waar de borstafwijking precies zit. Om de plaats van de afwijking te kunnen bepalen, wordt meestal een echografie gedaan. Dit is een onderzoek met geluidsgolven. U ligt op uw rug op een onderzoeksbank. Van tevoren krijgt u wat gel op uw borst. Daarna wordt een echoapparaat over uw borst heen en weer bewogen. De beelden zijn te zien op een monitor.

Soms worden röntgenopnamen gemaakt om de plaats van de borstafwijking te bepalen. Dit heet een mammografische stereotactische plaatsbepaling. Tijdens het maken van de opnamen ligt u met uw buik op een onderzoekstafel waarin een uitsparing zit voor uw borst. 

Het inbrengen van de jodiummarker

Als de plaats van de borstafwijking duidelijk in beeld is, brengt de radioloog de jodiummarker in met een dunne, holle naald. Eventueel wordt de huid op die plaats verdoofd.

Als de marker op de goede plek zit, wordt de naald er weer uitgehaald. Hierna kan de marker niet meer verschuiven.

Ter controle worden er nog een paar röntgenopnamen gemaakt. Daarna kunt u naar huis.

Waar u thuis op moet letten

Op de plaats waar de jodiummarker is ingebracht, kunt u een bloeduitstorting krijgen. Ook is er een kleine kans op een infectie. 

Contact

Neem contact op met de polikliniek Chirurgie:

 • als uw borst rood is of gezwollen
 • als u koorts hebt

Hoe u de polikliniek Chirurgie kunt bereiken, ziet u bij 'Vragen'.

Vragen?

Een vraag over de jodiummarker? 

Als u vragen hebt over (het inbrengen van) de jodiummarker, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. U kunt de afdeling Radiologie bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 54 66.

Een andere vraag?

Als u na het onderzoek lichamelijke klachten hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

 

chiru67 - april 2019