Jodiummarker om plaats borstafwijking te bepalen

 • Specialisme of afdeling Mammacentrum
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Bij een borstoperatie moet de chirurg precies weten waar de borstafwijking zit. Als de afwijkende plek niet (goed) te voelen is, is het nodig om de plek van tevoren te markeren. Dit gebeurt met een jodiummarker. Het inbrengen van de jodiummarker wordt enige tijd voor de operatie gedaan door een radioloog. Om te kunnen zien waar de jodiummarker moet komen te zitten, wordt eerst een echografie gedaan of worden er röntgenopnamen gemaakt.

Wat is het?

Soms is een borstafwijking niet (goed) te voelen. Omdat de chirurg tijdens een borstoperatie precies moet weten waar de afwijking zit, brengt een radioloog enige tijd van tevoren op de plaats van de afwijking een jodiummarker in. Dit is een metalen staafje van vijf millimeter met licht radioactief materiaal. (De hoeveelheid straling is zo klein, dat deze niet schadelijk is voor u of voor uw omgeving.) Tijdens de operatie zoekt de chirurg met een stralingsdetector de jodiummarker op en kan op die manier precies bepalen op welke plaats borstweefsel moet worden verwijderd.

Hoeveel tijd voor de operatie de jodiummarker wordt ingebracht, hangt af van uw situatie.

De behandeling

Het inbrengen van de jodiummarker gebeurt op de afdeling Radiologie en duurt alles bij elkaar ongeveer een half uur.

Onderzoek vóór het inbrengen van de jodiummarker

Voor het inbrengen van de jodiummarker moet eerst duidelijk zijn waar de borstafwijking zich bevindt. Om de plaats van de afwijking vast te kunnen stellen, wordt meestal een echografie gedaan. Dit is een onderzoek met geluidsgolven. U ligt op uw rug op een onderzoeksbank. Van tevoren krijgt u wat gel op uw borst. Daarna wordt een echoapparaat over uw borst heen en weer bewogen. De beelden zijn te zien op een monitor.

Soms worden röntgenopnamen gemaakt om de plaats van de borstafwijking te bepalen (dit heet een mammografische stereotactische plaatsbepaling). Tijdens het maken van de opnamen ligt u met uw buik op een onderzoekstafel waarin een uitsparing zit voor uw borst. 

Het inbrengen van de jodiummarker

Als de plaats van de borstafwijking duidelijk in beeld is, brengt de radioloog de jodiummarker in met een dunne, holle naald. Eventueel wordt de huid op die plaats verdoofd.

Als de marker op de goede plek zit, wordt de naald er weer uitgehaald. Hierna kan de marker niet meer verschuiven.

Ter controle worden er nog een paar röntgenopnamen gemaakt. Daarna kunt u naar huis.

 

Waar u thuis op moet letten

Op de plaats waar de jodiummarker is ingebracht, kunt u een bloeduitstorting krijgen. Ook is er een kleine kans op een infectie. 

Neem contact op met de polikliniek Chirurgie:

 • als uw borst rood is of gezwollen
 • als u koorts hebt.

De polikliniek Chirurgie is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 52 10.

Vragen?

Als u nog vragen hebt over het inbrengen van de jodiummarker, kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie, telefoonnummer (0592) 32 54 66.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

chiru67 - april 2019