MRI-scan

Onderzoek met magneetvelden en radiogolven

 • Specialisme of afdeling Radiologie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 54 66
 • Wachttijd
  3 weken

In het kort

Met een MRI-scan is het mogelijk om organen en weefsels gedetailleerd in beeld brengen. De scan wordt gemaakt met behulp van magneetvelden en radiogolven. Tijdens het onderzoek ligt u in een soort tunnel met een open hoofdeinde en voeteneinde. Via een hoofdtelefoon houdt u contact met de laborant, die achter glas zit.  

Wat is het?

Met een MRI-scan kun je organen en weefsels heel precies en vanuit verschillende hoeken in beeld brengen.

Bij dit onderzoek wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling, maar van magneetvelden en radiogolven. Deze wekken signalen op in het lichaam die door antennes worden opgevangen. De computer zet de signalen om in beelden. Het onderzoek is ongevaarlijk. Er zijn geen schadelijke bijwerkingen van bekend.

Sterke magneet

De magneet in het MRI-apparaat is erg sterk. Daarom is het belangrijk om van tevoren te weten of er metaal in uw lichaam zit. Soms is een MRI-scan niet mogelijk.

Wanneer géén MRI?

 • Als u een pacemaker of ICD hebt, is een MRI-scan niet altijd mogelijk. Dit hangt af van het type pacemaker of ICD. Overleg met uw cardioloog of pacemaker/ICD-technicus of u in aanmerking komt voor een MRI-scan.
 • Als u metaalsplinters in uw oog hebt.

Wanneer wél MRI?

 • Als u een kunsthartklep of een prothese hebt.
 • Als u een beugel hebt of een draadje achter de tanden.

Let op

Sommige voorwerpen die metaal bevatten zijn niet gevaarlijk maar kunnen wel de kwaliteit van de beelden nadelig beïnvloeden. Vertel ons daarom van tevoren of u metalen voor­werpen in uw lichaam hebt. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u een formulier waarop u dit kunt aangeven.

Zwangerschap

Voor zover bekend is een MRI-onderzoek voor zwangere vrouwen niet schadelijk. Toch maken wij tijdens een zwangerschap, met name de eerste drie maanden, liever geen MRI-scan.

Voorbereiding thuis

Geen metaal

 • Neem geen metalen voorwerpen mee naar het MRI-onderzoek (sleutels, muntgeld, horlo­ges, haar­spelden, sieraden, pennen, aanstekers, zakmessen en riemgespen). Ook pasjes met een magneetstrip zoals bankpasjes, telefoonkaarten, credit­cards en keycards mogen niet mee naar binnen.
 • Doe uw gehoorapparaat of uw kunstgebit uit en zet uw bril af voordat u de MRI-ruimte binnengaat.
 • Draag tijdens het onderzoek geen kleding met een rits of met metalen knoopjes.
 • Draag geen mascara, want daarin kunnen metalen deeltjes zitten.

Eten, drinken, medicijnen

 • U kunt van tevoren normaal eten en drinken. Alleen bij een onderzoek van de galwegen is het belangrijk dat u de twee uur daarvoor nuchter bent.
 • Als u medicijnen gebruikt, kunt u dat gewoon blijven doen.

Makkelijke kleding

U kunt het beste gemakkelijk zittende kleding aandoen naar het onderzoek.

Claustrofobie

Als u bang bent in kleine ruimtes, kan een MRI-scan problemen geven vanwege de 'tunnel' waar u tijdens het onderzoek in ligt. Als u verwacht dat u daar moeite mee hebt, neem dan van tevoren contact op met de MRI-afdeling. De laborant zoekt dan samen met u naar een oplossing.

Het onderzoek

Ontvangst

Een kwartier voordat u uw afspraak hebt, meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie. Wij vragen dan naar uw patiëntenpas.

Daarna kunt u in de wachtruimte plaatsnemen. De radiodiagnostisch laborant die het onderzoek uitvoert, haalt u daar op voor het onderzoek.

Contrastmiddel

Bij sommige onderzoeken is het nodig dat u een contrastmiddel krijgt ingespoten.

Omkleden

Als u zich in het ziekenhuis wilt omkleden, dan kan dat in een kleedkamer op de MRI-afdeling. U kunt uw spullen laten liggen in de kleedkamer. 

Het MRI-apparaat

De laborant controleert eerst of u geen metalen voorwerpen bij u hebt en loopt daarna met u mee naar het MRI-apparaat. In het midden ervan ziet u een tunnel van ongeveer twee meter lang met een doorsnede van 70 centimeter. Het hoofdeinde en het voeteneinde zijn open. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel die zover als nodig is in de tunnel wordt geschoven. 

De laborant bedient het MRI-apparaat vanachter een raam. U krijgt een hoofdtelefoon op, zodat de laborant met u kan praten.

Voor een goede beeldkwaliteit is het belangrijk dat u tijdens de opnamen helemaal stilligt.

Van het onderzoek voelt u niets.

Het onderzoek duurt twintig minuten tot een uur, afhankelijk van wat er precies onderzocht wordt.

Geluid

Het apparaat maakt tijdens de opnamen veel lawaai, alsof iemand aan het boren is. Om geen last te hebben van het lawaai kunt u via de hoofdtelefoon naar muziek luisteren. U mag zelf een cd meenemen.

De uitslag

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek en stuurt dit naar de arts die u behandelt. De arts bespreekt de uitslag met u.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

radio04 - mei 2018