Oncologische fysiotherapie

Als u wordt behandeld vanwege kanker

In het kort

Als u kanker hebt en u hebt een operatie gehad of u krijgt radiotherapie of chemotherapie, dan kan dit lichamelijk en psychisch erg zwaar zijn. Vaak krijgt u last van vermoeid­heid en gaat uw conditie achteruit. 

De afdeling Fysiotherapie heeft een programma oncologische fysiotherapie dat ervoor zorgt dat u zich weer fitter en energieker gaat voelen. U kunt zich hiervoor zelf aanmelden.

Wat is het?

Oncologische fysiotherapie bestaat uit verschillende soorten trainingen: cardio-fitness, spierkrachttraining, mobiliteitsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Snel beginnen

U kunt op elk moment starten met oncologische fysiotherapie. Het beste kunt u zo snel mogelijk beginnen, nog vóór de start van uw behandeling. Tijdens chemotherapie of radiotherapie kunt u blijven trainen. Tot drie maanden na het einde van uw behandeling kunt u meedoen aan het programma.

Positieve resultaten

Oncologische fysiotherapie is niet verplicht. Vanwege de positieve resul­taten zal uw arts of verpleegkundige u over het algemeen wel adviseren om het programma te volgen.

Door mee te doen aan het programma, is de verwachting dat u:

 • Uw conditie beter op peil kunt houden.
 • Minder last hebt van vermoeidheid.
 • Minder last hebt van misselijkheid.
 • Uw spierkracht zoveel mogelijk behoudt.
 • Uw grenzen leert kennen en weet wat u wel en niet aankunt.
 • Voldoende energie hebt voor uw normale bezigheden.
 • Uw zelfvertrouwen vergroot.
 • Uw schouder aan de geopereerde kant goed kunt blijven bewegen (bij borstkanker).
 • Uw bekkenbodemspieren kunt trainen (bij darmkanker).

Video

In deze video vertellen een fysiotherapeut en een patiënt u meer over oncologische fysiotherapie.

Als u video's wilt bekijken, moet u de YouTube cookies accepteren.

Alsnog cookies voor video's accepteren

 

Aanmelding en intakegesprek

U kunt zich aanmelden voor oncologische fysiotherapie bij de polikliniek Fysiotherapie met een verwijzing van een specialist of verpleegkundige. U kunt bellen naar telefoonnummer (0592) 32 53 10 of naar de polikliniek toegaan (nr. 20) als u al in het ziekenhuis bent.

Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een intakegesprek bij een fysio­therapeut. Wilt u het ‘Aanvraag­formulier paramedische hulp’ meenemen naar de intake? Dit krijgt u van de specialist of verpleegkundige.

Vergoeding

De eerste twintig behandelingen worden (gedeeltelijk) vergoed uit de aanvullende verzekering. Denk wel om uw eigen bijdrage. Als u geen aanvullende verzekering hebt, moet u de eerste twintig behandelingen zelf betalen. Verdere behandelingen worden vergoed uit de basisverzekering. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, hebt u het ‘Aanvraag­formulier paramedische hulp’ nodig. U kunt dit formulier krijgen van uw arts of verpleegkundige.

Als u meer wilt weten over de vergoeding, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Het programma

2 keer per week trainen

Gedurende het programma volgt u 2 keer in de week een training onder begeleiding van een fysiotherapeut. De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Er zijn aparte trainingen voor patiënten met borstkanker en patiënten met een andere vorm van kanker. Het is mogelijk om een individuele training te vol­gen, dit kunt u bij de intake bespreken. 

Om een goed beeld te krijgen van uw conditie en spierkracht, wordt bij de start van het programma een aantal tests afgenomen. Het is handig als u tijdens de trainingen gemakkelijk zittende kleding en sportschoenen draagt. De trainingen worden gegeven op de afdeling Fysiotherapie (nr. 20).

Voor patiënten met borstkanker

 • Maandag en donderdag van 12.30 tot 13.30 uur óf
 • Dinsdag en vrijdag van 13.30 tot 14.30 uur.

Voor andere patiënten met kanker

 • Maandag van 14.30 tot 15.30 uur en woensdag van 12.30 tot 13.30 uur óf
 • Dinsdag en donderdag van 9.30 tot 10.30 uur.

Na afloop van het programma

Om het effect te meten van de fysiotherapie op zowel uw lichamelijke als geestelijke conditie, wordt het pro­gramma afgesloten met dezelfde tests als die bij de intake wordt afgenomen.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Fysiotherapie.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw 06-nummer en e-mailadres bij ons bekend zijn. 
 • U kunt bellen naar de polikliniek Fysiotherapie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 53 10.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

reval07 - december 2020