Ooglidcorrectie (door plastisch chirurg)

 • Specialisme of afdeling Plastische chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  1 week

In het kort

Bij een ooglidoperatie kan het gaan om alleen de bovenoogleden of onderoogleden, of om een operatie aan zowel de boven- als onderoogleden. De eerste paar dagen na de operatie moet u het rustig aan doen. Uw oogleden zijn de eerste week gezwollen en de huid rond uw ogen kan tot zes weken na de operatie blauw verkleurd zijn. De kosten van een operatie worden niet altijd vergoed.  

Wat is het?

Op oudere leeftijd is de huid van de oogleden vaak uitgerekt. Vooral bij de bovenoogleden speelt dit. De oogleden kunnen dan zwaar aanvoelen. Soms hangt de uitgerekte huid over de ooglidrand heen, zodat u daar bij het zien last van kunt hebben.

Het bindweefsel onder de huid van het ooglid verslapt soms ook, waardoor het vet onder het bindweefsel kan gaan uitpui­len. U krijgt dan dikke, gezwollen oogleden en bij de onderoogleden zorgt dit voor wallen.

Met een operatie is het mogelijk om het teveel aan huid en vet weg te halen. U komt in aanmerking voor een operatie, als u door uitgerekte bovenoogleden minder goed ziet. Maar ook om cosmetische redenen kunt u kiezen voor een operatie.     

De operatie gebeurt poliklinisch. Voor de ingreep worden alleen de oogleden verdoofd. U kunt meteen na de operatie weer naar huis.

Vergoeding van de kosten

Een ooglidoperatie wordt niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden de operatie wel als u een aan­vullende verzekering hebt. Wordt de operatie niet vergoed, dan kunt u overwegen om de operatie zelf te betalen. Op de polikliniek Plastische chirurgie kunt u een prijsopgave krijgen van de operatie. Als u de operatie op eigen kosten door wilt laten gaan en het bedrag hebt overgemaakt, wordt een afspraak met u gemaakt voor de operatie.

 

De operatie

Voorbereiding thuis

 • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, kan het nodig zijn dat u daar een paar dagen voor de operatie mee stopt. De plastisch chirurg bespreekt dit met u.
 • Als u rookt, is het verstandig om dat een paar weken voor de operatie niet te doen. Dan geneest de wond beter. 
 • Kom op de dag van de operatie zonder make-up naar het ziekenhuis.
 • Als u lenzen draagt, doe die dan voor de operatie uit.
 • U kunt niet zelf terug naar huis rijden. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.

Verdoving

U krijgt verdovingsprikjes in uw oogleden.

De operatie

De operatie vindt plaats op een poliklinische operatiekamer.

Een operatie aan de bovenoogleden duurt ongeveer drie kwartier. Bij de onderoogleden duurt de ingreep ongeveer een uur. Een operatie aan zowel de boven- als onderoogleden duurt anderhalf uur. Al die tijd moet u stil blijven liggen.

Na afloop wordt de operatiewond afgedekt met pleisters.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u de tijd om even bij te komen. Ook krijgt u wat te drinken. Als u wilt, kunt u meteen daarna naar huis.  

 

Na de operatie

 • Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen: maximaal 4 x 1000 mg per 24 uur.
 • U kunt gewoon douchen. De pleisters kunnen tegen water.
 • Leg een uitgewrongen nat, koud washandje op uw oogleden of een gekoelde gelbril. Zo kunt u zwelling van de oogleden tegengaan. (Géén ijs.)
 • Uw oogleden zijn de eerste week gezwollen.
 • De huid rond uw ogen kan blauw verkleuren. Het duurt ongeveer zes weken voordat de blauwe kleur helemaal is verdwenen.
 • U mag pas weer lenzen dragen als de hechtingen zijn verwijderd.
 • De eerste paar dagen moet u rustig aan doen. Zorg ervoor dat er geen druk op uw hoofd komt. Probeer daarom zo min mogelijk te bukken, te niezen of te persen op de wc.
 • De operatielittekens zijn nauwelijks te zien. Bij de bovenoogleden komen de littekens in de plooi, bij de onderoogleden direct onder de wimpers.
 • Na de operatie kunnen er heel kleine verschillen zijn tussen het linker en het rechter ooglid. 
 • Na een aantal jaren kan de huid van de oogleden opnieuw gaan verslappen. Het is dan bijna altijd mogelijk om weer een ooglidcorrectie te laten doen.

Controleafspraak 

Ongeveer een week na de operatie hebt u een controleafspraak op de polikliniek Plastische chirurgie. Dan worden de hechtingen en de pleisters verwijderd en wordt bekeken of het operatiegebied goed geneest.

 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Plastische chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

 

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

Buiten de bereikbaarheidstijden van de polikliniek kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, nummer (0592) 32 52 78. 

 

chiru57 - september 2022