Operatie ziekte van Dupuytren

 • Specialisme of afdeling Plastische chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 325210
 • Wachttijd
  6 weken

In het kort

Bij de ziekte van Dupuytren krijgt u geleidelijk stugge bindweefselstrengen in uw handen, waardoor u uw vingers niet meer kunt strekken. Meestal wordt voor de operatie alleen uw arm verdoofd. De plastisch chirurg verwijdert de verdikte bindweefselstrengen. Van een handtherapeut krijgt u oefeningen om uw hand na de operatie soepel te houden.

Wat is het?

Bij de ziekte van Dupuytren is er een afwijking van het bindweefsel. Het begint met harde knobbels in uw handpalm. Deze kunnen uitgroeien tot harde strengen naar uw vingers toe. Na verloop van tijd lukt het niet meer om uw vingers helemaal te strekken. Soms ontstaan er knobbeltjes op de vingergewrichten. Als u uw hand niet meer plat op tafel kunt leggen, is het tijd voor een operatie. 

Meestal kunt u uw vingers na een operatie weer gewoon strekken. Als uw vingers heel lang krom hebben gestaan, is het niet altijd mogelijk om ze weer helemaal recht te krijgen. 
 
Ook als de operatie is geslaagd, bestaat de kans dat u na verloop van tijd opnieuw last krijgt van bindweefselstrengen in uw hand. U kunt uw hand dan weer opnieuw laten opereren.  

Voorbereiding thuis

Eten en drinken, medicijnen

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie, zoals uw medicijngebruik. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar bijvoorbeeld meestal een aantal dagen van tevoren mee stoppen. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

Wijde bovenkleding

Na de operatie krijgt u een verband om uw hand. Daarom is het handig als u op de operatiedag bovenkleding aanhebt of bij u hebt met wijde mouwen.

Vervoer regelen

U kunt na afloop niet zelf naar huis rijden. Dit heeft te maken met de verdoving maar ook met het verband om uw hand. Als u rijdt, bent u niet verzekerd. Probeer te regelen dat iemand u naar huis brengt.   

De operatie

Verdoving

Voorafgaand aan de operatie wordt uw arm verdoofd. Dit gebeurt met een injectie in uw bovenarm of in uw oksel. Soms heeft deze vorm van verdoving onvoldoende effect en krijgt u daarna nog een narcose (algehele verdoving). Uitleg over de verdoving krijgt u van de anesthesioloog tijdens het preoperatieve spreekuur. 

Operatie

Om uw bovenarm krijgt u een strakke band. Deze band blijft gedurende de operatie opgepompt en zorgt ervoor dat er geen bloed meer naar uw arm kan stromen. Dit kan een vervelend gevoel geven.
 
De plastisch chirurg verwijdert de harde bindweefselstrengen. Het heeft geen zin om de knobbeltjes op de vingergewrichten weg te halen, omdat deze altijd terugkomen.
 
Na de operatie wordt de wond gehecht en verbonden en krijgt u een draagdoek om uw arm. 

Na de operatie

U mag naar huis als u weer gevoel hebt in uw hand en arm. Meestal is dit ongeveer twee uur na de operatie.

Controleafspraak

Drie tot vijf dagen na de operatie hebt u een controleafspraak bij een handtherapeut.

Deze verwijdert de hechtingen. Ook krijgt u oefeningen om uw hand, die na de operatie wat stijf is, weer soepel te maken.

Waar u thuis op moet letten

 • Tegen de pijn kunt u Paracetamol gebruiken (maximaal 4 x 1000 mg per 24 uur). 
 • Het verband en de hechtingen moeten blijven zitten tot de controleafspraak. 
 • U mag gewoon douchen of een bad nemen, maar zorg er wel voor dat het verband droog blijft. 
 • De eerste twee of drie dagen moet u uw arm in een draagdoek dragen. Probeer uw vingers wel zoveel mogelijk te bewegen. Voor een goede bloedsomloop en om te voorkomen dat uw schouder en elleboog stijf worden, is het belangrijk dat u uw arm van tijd tot tijd helemaal strekt tot hoog boven uw hoofd.   

Complicaties

 • Bij elke handoperatie kunnen complicaties optreden zoals bloeduitstortingen, een infectie of een wond die langzaam geneest.
 • Op de plaats van de operatielittekens voelt de huid de eerste tijd doof aan. Dit trekt meestal vanzelf weg. Er is een kleine kans dat de gevoelszenuwen van de vingers tijdens de operatie zijn beschadigd, waardoor uw vingers en hand gedeeltelijk gevoelloos kunnen worden.

Contact opnemen

Een enkele keer ontstaat er na een handoperatie dystrofie. Uw hand zwelt dan op, verkleurt, zweet en doet pijn. Het is het belangrijk om deze klachten zo snel mogelijk te behandelen. Neem daarom bij dystrofie meteen contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Uw mening telt

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

chiru60 - mei 2015