Operatie ziekte van Dupuytren

 • Specialisme of afdeling Plastische chirurgie Chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 325210
 • Wachttijd
  1 week

In het kort

Bij de ziekte van Dupuytren krijgt u stugge bindweefselstrengen in uw handen, waardoor u uw vingers niet meer kunt strekken. Meestal kan dit met een operatie worden verholpen. Een paar uur na de operatie kunt u weer naar huis. De eerste twee, drie dagen na de operatie moet u uw arm in een draagdoek dragen. Ook is het belangrijk dat u oefeningen doet om uw hand soepel te houden.

Wat is het?

Bij de ziekte van Dupuytren is er een afwijking van het bindweefsel. Het begint met harde knobbels in uw handpalm. Deze kunnen uitgroeien tot harde strengen naar uw vingers toe. Na een tijdje lukt het niet meer om uw vingers helemaal te strekken. Soms krijgt u knobbeltjes op de vingergewrichten. Als u uw hand niet meer plat op tafel kunt leggen, is het tijd voor een operatie. 

Meestal kunt u uw vingers na een operatie weer gewoon strekken. Als uw vingers heel lang krom hebben gestaan, is het niet altijd mogelijk om ze weer helemaal recht te krijgen. 
 
Ook als de operatie is geslaagd, bestaat de kans dat u na verloop van tijd opnieuw last krijgt van bindweefselstrengen in uw hand. U kunt uw hand dan weer opnieuw laten opereren.

Voorbereiding thuis

Eten en drinken, medicijnen, sieraden

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie. Als u bloedverdunners gebruikt, is het mogelijk dat u daar een aantal dagen van tevoren mee moet stoppen. Verder mag u bijvoorbeeld geen sieraden dragen tijdens de operatie, doe sieraden thuis al af. De precieze uitleg krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

Wijde bovenkleding

Na de operatie krijgt u een verband om uw hand. Daarom is het handig als u op de operatiedag bovenkleding aanhebt of bij u hebt met wijde mouwen.

Vervoer regelen

U kunt na afloop niet zelf naar huis rijden. Dit heeft te maken met de verdoving maar ook met het verband om uw hand. Als u rijdt, bent u niet verzekerd. Probeer te regelen dat iemand u naar huis brengt.   

De operatie

Chirurgisch Dagcentrum

Eerst gaat u naar het Chirurgisch Dagcentrum. Vanaf het Chirurgisch Dagcentrum gaat u naar de operatieafdeling.

Verdoving

Voor de operatie wordt uw arm verdoofd. Dit gebeurt met een injectie in uw bovenarm of in uw oksel. Soms krijgt u daarna nog een narcose (algehele verdoving). Uitleg over de verdoving krijgt u van de anesthesioloog tijdens het preoperatieve spreekuur. 

Operatie

De operatie wordt gedaan door een plastisch chirurg of een chirurg.

Om uw bovenarm krijgt u een strakke band. Deze band zorgt ervoor dat er tijdens de operatie geen bloed naar uw arm kan stromen. Dit kan een vervelend gevoel geven.
 
De (plastisch) chirurg verwijdert de harde bindweefselstrengen. Het heeft geen zin om de knobbeltjes op de vingergewrichten weg te halen, omdat deze altijd terugkomen.
 
Na de operatie wordt de wond gehecht en verbonden en krijgt u een draagdoek om uw arm. 

Naar huis

Na de operatie gaat u terug naar het Chirurgisch Dagcentrum. Eén tot twee uur na de operatie kunt u weer naar huis. Uw arm is dan nog verdoofd.

Na de operatie

 • U krijgt pijnstillers mee naar huis. Daarnaast kunt u ook paracetamol gebruiken. 
 • Het verdoofde gevoel in uw arm is pas na ongeveer 24 uur weg. 
 • Het verband en de hechtingen moeten blijven zitten tot de controleafspraak. 
 • U mag gewoon douchen of een bad nemen, maar zorg er wel voor dat het verband droog blijft. 
 • De eerste twee of drie dagen moet u uw arm in een draagdoek dragen.
 • Probeer uw vingers wanneer u de draagdoek om hebt toch zoveel mogelijk te bewegen. Ook is het belangrijk dat u uw arm van tijd tot tijd helemaal strekt tot hoog boven uw hoofd.   

Complicaties

 • Bij elke handoperatie kunnen complicaties optreden zoals bloeduitstortingen, een infectie of een wond die langzaam geneest.
 • Op de plaats van de operatielittekens voelt de huid de eerste tijd doof aan. Dit trekt meestal vanzelf weg. 
 • Soms gebeurt het dat de gevoelszenuwen van de vingers tijdens de operatie beschadigd worden. Uw vingers en hand kunnen dan gedeeltelijk gevoelloos worden.

Contact opnemen

Een enkele keer ontstaat er na een handoperatie dystrofie. Uw hand zwelt dan op, verkleurt, zweet en doet pijn. Het is het belangrijk om deze klachten zo snel mogelijk te behandelen. Neem daarom bij dystrofie meteen contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie of Chirurgie.

Controleafspraak

Drie tot vijf dagen na de operatie hebt u een controleafspraak bij een handtherapeut. De handtherapeut verwijdert de hechtingen. Ook krijgt u oefeningen om uw hand, die na de operatie wat stijf is, weer soepel te maken.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Plastische chirurgie of Chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10 (Plastische chirurgie en Chirurgie hebben hetzelfde telefoonnummer), van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Buiten de bereikbaarheidstijden van de polikliniek kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, nummer (0592) 32 52 78. 

 

chiru60 - april 2020