Pijnbehandeling van de facetgewrichten

Als u pijn hebt in uw nek of rug

 • Specialisme of afdeling Pijnpoli
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.
 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als u pijn hebt in uw nek of hoog in uw rug, kan dit komen doordat de gewrichtjes tussen de rugwervels, de facetgewrichten, versleten zijn. Om de pijn te verminderen, kan de zenuw worden geblokkeerd die de pijn geleidt. Eerst krijgt u een proefbehandeling. De zenuw wordt dan verdoofd, om zeker te weten of het deze zenuw is die voor de pijn zorgt. Als dat het geval is, krijgt u enige tijd daarna de definitieve behandeling: een facetdenervatie. Na zes tot acht weken merkt u dat de pijn echt minder is. Voor pijnbehandelingen kunt u terecht bij een pijnspecialist.

Voorbereiding thuis

Stoppen met bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Dan is het mogelijk dat u daar een aantal dagen voor de behandeling mee stoppen. De pijnspecialist bespreekt dit met u. Als het nodig is om tijdelijk te stoppen, hoort u hoeveel dagen van tevoren u moet stoppen en wanneer u weer kunt beginnen. Hebt u nog vragen over het stoppen met bloedverdunners? Neem dan contact op met de Pijnpoli.

Vervoer regelen voor de terugweg

Na de behandeling mag u niet zelf naar huis autorijden. Dit geldt zowel voor de proefinjectie als de definitieve behandeling. Spreek daarom van tevoren af dat iemand u na de behandeling naar huis brengt. Eventueel kunt u (voor eigen rekening) een taxi regelen. Als u toch zelf rijdt en een ongeluk veroorzaakt, bent u niet verzekerd.

Medicijnoverzicht meenemen

Wilt u op de dag van de behandeling een overzicht meenemen van de medicijnen die u op dit moment gebruikt? U kunt zelf een lijstje maken, maar u kunt ook een overzicht opvragen bij uw apotheek.

Overgevoelig?

Misschien bent u overgevoelig voor bepaalde medicijnen of bijvoorbeeld voor jodium of pleisters. Als er sinds uw eerste bezoek aan de Pijnpoli iets is veranderd, wilt u dat dan doorgeven? 

Eten en drinken

U kunt voor de behandeling gewoon eten en drinken.

Geen pijn meer? Koorts? Antibiotica?

Als u al een tijdje (bijna) geen pijn meer hebt, heeft de behandeling geen nut. Als u koorts hebt of antibiotica gebruikt, is het beter om de afspraak te verzetten. Wilt u in deze gevallen contact opnemen met de Pijnpoli? 

Proefbehandeling

Waar?

Voor een proefbehandeling van de facetgewrichten in uw nek of rug gaat u naar de poliklinische behandelafdeling (nr. 34).

De behandeling

Tijdens een behandeling van uw nek ligt u op uw rug onder een röntgenapparaat, tijdens een behandeling van uw rug ligt u op uw buik.

Eerst zoekt de pijnspecialist de zenuw op die waarschijnlijk de pijn veroorzaakt.

Vervolgens krijgt u een plaatselijke verdoving in de huid op de plaats waar u de injectie met verdovingsvloeistof gaat krijgen.

Er worden een paar (meestal drie) injectienaalden geplaatst. Via de injectienaalden wordt verdovingsvloeistof in de zenuw gespoten.

Na de behandeling

Na een proefbehandeling van uw nek gaat u naar het Chirurgisch Dagcentrum. Daar blijft u een paar uur. Voordat u naar huis gaat, komt de pijnspecialist nog bij u langs.

Na een proefbehandeling van uw rug blijft u nog even zitten in (de buurt van) de wachtruimte met een kopje koffie of thee. Daarna kunt u naar huis.

Effect van de behandeling

Eén tot twee uur na de behandeling is duidelijk of de behandeling resultaat heeft. Als de zenuwblokkade heeft geholpen, voelt u een paar uur tot een halve dag geen pijn in uw nek of rug. Daarna verdwijnt het effect van de proefbehandeling meestal.

 • U krijgt een pijndagboekje mee naar huis om bij te houden hoe het met de pijn gaat de eerste uren na de behandeling.
 • Een paar dagen na de proefbehandeling hebt u een telefonische afspraak met de pijnspecialist. Deze bespreekt met u wat het effect is van de proefbehandeling en of u in aanmerking komt voor een definitieve behandeling, de facetdenervatie.

 

 

 

Facetdenervatie

Waar?

Voor een denervatie van de facetgewrichten in uw rug of nek gaat u naar de poliklinische behandelafdeling (nr. 34). 

De behandeling

Tijdens een behandeling van uw nek ligt u op uw rug onder een röntgenapparaat, tijdens een behandeling van uw rug ligt u op uw buik.

U krijgt een plaatselijke verdoving in de huid op de plaats waar de behandeling gaat plaatsvinden.

Er worden een paar (meestal drie) injectienaalden geplaatst. Met een elektrisch stroompje wordt gecontroleerd of de naalden op de goede plek zitten. Als dat zo is, krijgt u even een warm, drukkend of tintelend gevoel.

Wanneer de naalden op de goede plaats zitten, worden deze verwarmd. De warmte komt terecht in de zenuw die voor de pijngeleiding zorgt. Dit zorgt ervoor dat de pijngeleiding voor langere tijd wordt onderbroken, zodat u na verloop van tijd veel minder pijn voelt.  

Na de behandeling

Na een behandeling van uw nek gaat u naar het Chirurgisch Dagcentrum. Daar blijft u een paar uur. Voordat u naar huis gaat, komt de pijnspecialist nog bij u langs.

Na een behandeling van uw rug blijft u nog even zitten in (de buurt van) de wachtruimte met een kopje koffie of thee. Daarna kunt u naar huis.

Effect van de behandeling

De eerste weken na de behandeling zult u merken dat de pijn geleidelijk afneemt. Ongeveer zes tot acht weken na de behandeling is het effect van de behandeling maximaal en voelt u veel minder pijn dan vóór de behandeling. Het effect is langdurig. Vaak is een tweede behandeling niet nodig, maar soms wel. 

Zes tot acht weken na de behandeling hebt u een controleafspraak bij de pijnspecialist in het ziekenhuis.

Bijwerkingen

 • Na de facetdenervatie hebt u vaak een paar dagen pijn door de injectie. U kunt dan Paracetamol innemen. Na de proefinjectie hebt u nauwelijks pijn.
 • Als er een bloedvaatje is geraakt, kunt u een blauwe plek krijgen.
 • Op de plaats waar geprikt is, kunt u een tijdje spierpijn hebben. Dit kan een paar dagen tot een paar weken duren.

Contact opnemen

Bij een facetdenervatie ter hoogte van de borstkas gebeurt het heel soms dat de long aangeprikt wordt. Als u last krijgt van kortademigheid, neem dan contact op met de Pijnpoli (zie ‘Vragen?’).

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u bellen naar de medewerkers van de Pijnpoli. De Pijnpoli is bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 16.30 uur. 

Als het dringend is, kunt u buiten de openingstijden van de Pijnpoli bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78. 

 

anest17 – maart 2021