Pijnstillers na een operatie voor volwassenen

 • Specialisme of afdeling Wilhelmina Apotheek
 • Openingstijden
  Alle dagen 24 uur open en telefonisch bereikbaar. Tussen 18.00 en 8.00 uur en op zon- en feestdagen kunt u alleen spoedrecepten ophalen. Tussen 21.30 en 8.00 uur kunt u alleen bellen voor spoedrecepten.

In het kort

Om na een operatie zo goed mogelijk te herstellen is het belangrijk dat u weinig pijn hebt. Meestal krijgt u daarom pijnstillers voorgeschreven.

Pijnstillers na een operatie

Pijnstillers na een operatie

Na een operatie krijgt u vaak pijnstillers voorgeschreven. Dit is belangrijk voor uw herstel. Als u niet veel pijn hebt, herstelt u namelijk sneller. U gaat eerder weer wat eten en bewegen.

Het is belangrijk dat u de gebruiksaanwijzing van de pijnstillers goed opvolgt. Het kan zijn dat uw arts aangeeft dat u de pijnstillers op andere tijden moet innemen, of andere hoeveelheden moet gebruiken. Volg dan altijd het advies van uw arts op. Hebt u nog andere pijnstillers thuis, gebruik deze dan niet zonder overleg met uw arts.

Paracetamol

Paracetamol wordt niet altijd meegegeven; u kunt het zelf bij de apotheek of drogist kopen. Meestal is het advies om per keer 1000 mg te gebruiken (dit zijn 2 tabletten van 500 mg). Paracetamol werkt het beste als u deze op tijd en regelmatig inneemt.

 • De eerste 48 uur (= 2 dagen) na de operatie neemt u 4 keer per dag 1000 mg. Bijvoorbeeld om 8.00 uur, 12.00 uur, 17.00 uur en voor het slapen gaan. Als u daarna nog pijn hebt mag u Paracetamol blijven gebruiken, maximaal 4 keer per dag 1000 mg.

Diclofenac

Diclofenac is een pijnstiller die u kunt gebruiken als aanvulling op Paracetamol. U kunt het tegelijkertijd gebruiken.

 • De eerste 48 uur (= 2 dagen) na de operatie 3 keer per dag 1 een tablet van 50 mg. Bijvoorbeeld om 8.00 uur, 16.00 uur en voor het slapen gaan. Als u daarna nog pijn hebt, kunt u nog 3 dagen maximaal 3 keer per dag 50 mg Diclofenac innemen. Gebruik Diclofenac niet langer dan 5 dagen. Overleg met uw arts als u dan nog veel pijn hebt.

Maagbeschermer

Als u Diclofenac gebruikt, kan uw arts u adviseren om ook een maagbeschermer te gebruiken. Bijvoorbeeld Omeprazol 20 mg. Neem deze maagbeschermer 1 keer per dag om 8.00 uur zolang u Diclofenac gebruikt.

Tramadol

Tramadol is een sterke pijnstiller die als extra pijnstiller wordt gebruikt als Diclofenac en Paracetamol samen niet voldoende zijn. U mag Tramadol in combinatie met Diclofenac en Paracetamol gebruiken. U kunt Tramadol ook gebruiken als u Diclofenac niet mag gebruiken

U krijgt voor 1 dag Tramadol mee naar huis. Tramadol is een capsule. U neemt deze in zonder de capsule te breken of te kauwen. U kunt er wel wat bij drinken.  

 • De eerste 24 uur (= 1 dag) na de operatie 3 keer per dag een capsule. Bijvoorbeeld om 8.00 uur, 16.00 uur en voor het slapen gaan.

Oxycodon

Oxycodon is een sterke pijnstiller die als extra pijnstiller wordt gebruikt als Diclofenac en Paracetamol samen niet voldoende zijn. U mag Oxycodon in combinatie met Diclofenac en Paracetamol gebruiken, maar niet in combinatie met Tramadol.

U krijgt voor 1 dag Oxycodon mee naar huis.

 • De eerste 24 uur (=1 dag) na de operatie 4 tot 6 keer per dag innemen. Bijvoorbeeld om 8.00 uur, 12.00 uur, 17.00 uur en voor het slapen gaan. Na inname werkt Oxycodon binnen 20 minuten en houdt ongeveer 4 uur aan.

Granisetron

Soms krijgt u Granisetron (2 tabletten van 1 mg) mee. Dit is een medicijn tegen misselijkheid. Als u zich na de operatie misselijk voelt kunt u een tablet nemen.

Het afbouwen van pijnstillers

De eerste dag of de eerste twee dagen na een operatie, is het belangrijk om pijnstillers in te nemen. Zodat u goed kunt bewegen en doorademen. Als de pijn afneemt bepaalt u zelf of u nog pijnstillers wilt gebruiken.

Als u meerdere pijnstillers tegelijk gebruikt, begint u altijd met het afbouwen van het sterkste medicijn.

 • Oxycodon: neemt de pijn af, dan kunt u hier direct mee stoppen.
 • Diclofenac of Tramadol: neemt de pijn af, gebruik dan minder tabletten op een dag. U kunt ook in 1 keer stoppen.
 • Paracetamol: neemt de pijn af, dan kunt u minder innemen. U kunt ook in 1 keer stoppen.