Prenatale screening en diagnostiek tijdens de zwangerschap

Ouder en Kind-centrum

 • Specialisme of afdeling Verloskunde
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  4 weken

In het kort

Prenatale screening is onderzoek tijdens de zwangerschap. We onderzoeken of het ongeboren kindje een aangeboren afwijking heeft of een verhoogde kans heeft op een afwijking. Als uit de screening blijkt dat er een kans is op een afwijking, of er worden bij de echo afwijkingen gezien, dan komt u in aanmerking voor verder onderzoek.

Prenatale diagnostiek is het opsporen van aangeboren of erfelijke afwijkingen bij het ongeboren kindje. Dit onderzoek kan worden aangevraagd als er sprake is van een verhoogde kans op een erfelijke afwijking.

Prenatale screening

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Dat is begrijpelijk. Als zwangere vrouw hebt u in Nederland de mogelijkheid om voor de geboorte uw kind te laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Dit kan met de NIPT, de combinatietest en de 20-wekenecho.

Als u meer wilt weten, kan uw verloskundige of gynaecoloog u uitgebreide informatie geven over deze tests. U bepaalt zelf of u deze onderzoeken laat doen.

De NIPT

De NIPT is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap worden uitgevoerd. Met de NIPT test wordt gescreend op het down-, edwards- en patausyndroom.

De combinatietest

De combinatietest bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en een echo-onderzoek bij het kindje. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap plaatsvinden. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

20-wekenecho

De echo vindt plaats omstreeks de 20e zwangerschapsweek. Voor de 20-wekenecho verwijzen wij u naar VITA, een echocentrum in Groningen. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind, de groei van het kind en de hoeveelheid vruchtwater.

Voordat u besluit deze echo uit te laten voeren, is het belangrijk om te beseffen dat niet alle aandoeningen voor de geboorte ontdekt kunnen worden. De vraag of uw kind volledig gezond is, kan daarom nooit met zekerheid worden beantwoord.

Structureel echoscopisch onderzoek (SEO) 

Met het structureel echoscopisch onderzoek wordt gekeken naar structurele (lichamelijke) afwijkingen van het ongeboren kind.

Prenatale diagnostiek

Prenatale diagnostiek wordt alleen gedaan als er een verhoogde kans is op een erfelijke afwijking.

 • Als de uitslag van de NIPT een verhoogde kans op een aangeboren afwijking laat zien.
 • Als de uitslag van de combinatietest een verhoogde kans op een aangeboren afwijking laat zien.
 • Als bij een uitgebreide echo aangeboren afwijkingen te zien zijn die kunnen samenhangen met een chromosoomafwijking.
 • Als bij uzelf of uw partner sprake is van een chromosoomafwijking.
 • Als u eerder zwanger bent geweest van een kind met een chromosoomafwijking.

Vlokkentest

Een vlokkentest is mogelijk vanaf een zwangerschapsduur van 10 tot 14 weken.

Bij een vlokkentest wordt via de vagina of buikwand een stukje weefsel van de placenta (moederkoek) weggezogen. In het vlokkenweefsel zitten cellen die in 98 tot 99 van de 100 gevallen dezelfde chromosoomsamenstelling hebben als de cellen van het ongeboren kind. Deze cellen worden onderzocht op afwijkingen aan de chromosomen.
Er bestaat een kans dat door de vlokkentest een miskraam wordt veroorzaakt. Deze kans is 0,3 - 0,5% (3-5 op de 1000 onderzoeken).

Vruchtwaterpunctie

Een vruchtwaterpunctie is mogelijk vanaf de 16e zwangerschapsweek.

Bij een vruchtwaterpunctie wordt vruchtwater afgenomen. In het vruchtwater zitten lichaamscellen van het ongeboren kind die worden onderzocht op afwijkingen aan de chromosomen. Er bestaat een kans dat door vruchtwaterpunctie een miskraam wordt veroorzaakt. Deze kans is 0,3 - 0,4% (3-4 op de 1000 onderzoeken).

Vragen?

Het is gebruikelijk dat de verloskundige u informeert over de prenatale screening en diagnostiek.

Als u onder begeleiding bent van de verloskundige of gynaecoloog van het Ouder en Kind-centrum kunt u met vragen contact met ons opnemen. U kunt de medewerkers op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Verloskunde (0592) 32 50 90. De medewerkers zijn dag en nacht bereikbaar.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

verlos29 - september 2020