Radiotherapie in het UMCG

Bestraling bij kanker

  • Afspraak maken? Vragen?

In het kort

Radiotherapie (bestraling) kan onderdeel zijn van een behandeling bij kanker. Voor radiotherapie gaat u naar een ander ziekenhuis, meestal het UMCG. Het is mogelijk dat u bij de start van de radiotherapie en een aantal keren daarna opgenomen bent in het WZA. U gaat dan vanuit het WZA naar het UMCG en komt daarna ook weer terug op de verpleegafdeling. 

In het UMCG

Tijdens uw eerste bezoek aan het UMCG is er een uitgebreid programma. Dit neemt in ieder geval een paar uur in beslag en soms zelfs een hele dag.

  • U hebt een gesprek met een radiotherapeut-oncoloog.
  • Er wordt een bestralingsplan opgesteld.
  • Het lichaamsdeel dat moet worden bestraald, wordt afgetekend. Soms gebeurt dit met behulp van een CT-scan.
  • Als het gaat om een bestraling van uw hoofd of halsgebied, krijgt u een kunststof masker aangemeten. Dit zorgt ervoor dat u uw hoofd tijdens de behandeling stil kunt houden.

Op de afdeling Radiotherapie is een ruimte (‘de Stee’) waar u prettig kunt zitten als u moet wachten. U kunt hier gratis koffie en thee krijgen.

Bestralingsschema

Tijdens uw eerste bezoek worden de tijdstippen met u afgesproken waarop de bestralingen plaatsvinden. U krijgt dit bestralingsschema mee. De verpleegkundige in het WZA maakt hier een kopie van. Zo kan men er op de verpleegafdeling rekening mee houden. 

Controles in het WZA

Eén keer per week houdt een radiotherapeut-oncoloog van het UMCG spreekuur in het WZA. Tijdens en na uw radiotherapie kunt u bij haar terecht voor de controles. U hoeft dan dus niet naar het UMCG te gaan.

 

 

Vragen?

De Patiëntenservice-medewerkers van het UMCG zijn uw aanspreekpunt als u vragen of problemen hebt in de periode dat u radiotherapie hebt. Tijdens uw eerste bezoek krijgt u onder andere adviezen over huidverzorging tijdens de behandeling.

U kunt de Patiëntenservice bellen van maandag t/m vrijdag van 8.15 tot 11.30 uur en van 13.00 tot 16.00 uur op (050) 361 93 65.

 

algem34 - januari 2021