Rugschool

 • Specialisme of afdeling Revalidatiegeneeskunde
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Voor mensen met langdurige rugklachten heeft het WZA een speciaal (groeps)revalidatie­programma: de rugschool. De revalidatiearts kan u hiervoor aanmelden. Het programma duurt in totaal tien weken en bestaat uit ergotherapie en fysiotherapie. U oefent wekelijks, zowel individueel en in kleine groepjes.

Behandeling van langdurige rugklachten

Rugklachten kunnen een negatieve invloed hebben op uw dagelijkse doen en laten. Tijdens het rugschoolprogramma krijgt u begeleiding van een ergothera­peut en een fysio­therapeut. De oefeningen die u krijgt, zorgen ervoor dat uw klachten niet verergeren en dat u zo goed mogelijk blijft functioneren.

Als u meedoet aan het rugschoolprogramma, is de verwachting dat:

 • Uw gewrichtsklachten en spierklachten afnemen.
 • U uw rugklachten onder controle krijgt.
 • U leert omgaan met uw rugklachten in het dagelijks leven.
 • U uw gewone bezigheden weer kunt oppakken.

Waar?

De trainingen worden gegeven op de polikliniek Revalidatiegeneeskunde.

Het is handig als u tijdens de trainingen gemakkelijk zitten­de kleding en sportschoenen aan hebt. U kunt zich omkleden op de polikliniek Revalidatiegeneeskunde.

Vergoeding

Het rugschoolprogramma wordt vergoed vanuit de basisverzekering (denk wel om uw eigen risico).

Het programma

Het rugschoolprogramma duurt in totaal tien weken.

Intake

De eerste week hebt u een intakegesprek bij een ergotherapeut en een fysiotherapeut. Van de ergotherapeut krijgt u uitleg over het programma, onder andere over de behandeltijden. Ook krijgt u van de ergotherapeut twee vragenlijsten (de Tampa-scorelijst en de Quebec-scorelijst). Het is de bedoeling dat u deze lijsten ingevuld meeneemt naar het intakegesprek met de fysiotherapeut. De fysiotherapeut inventariseert bij de intake wat uw klachten zijn. Daarna begint het programma.

Ergotherapie in groepsverband

Na de intake hebt u negen weken achter elkaar wekelijks drie kwartier ergothe­rapie. U oefent in groepjes van ten hoogste drie personen.

De trainingen zijn: maandag van 8.45 tot 9.30 uur, óf maandag van 10.30 tot 11.15 uur óf vrijdag van 8.45 tot 9.30 uur.

Fysiotherapie individueel

Na de intake hebt u vier weken achter elkaar wekelijks een half uur individuele fysiotherapie. Hiervoor wordt een vaste tijd met u afgesproken.

Fysiotherapie in groepsverband

Aansluitend op de vier weken individuele fysiotherapie krijgt u vijf weken lang twee keer per week een uur fysiotherapie in een groep. Een groep bestaat uit ten hoogste zes personen.

De trainingen zijn op maandag én vrijdag van 9.30 tot 10.30 uur.

Na het programma

Als u na het afsluiten van het rugschoolprogramma nog fysiotherapie nodig hebt, kunt u verder trainen bij een fysiotherapiepraktijk bij u in de buurt. Dit wordt alleen vergoed als u een aanvullende verzekering hebt.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Revalidatiegeneeskunde. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Revalidatiegeneeskunde. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 53 11.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

reval20 - januari 2020