Schaamlipkanker

Vulvacarcinoom

 • Specialisme of afdeling Gynaecologische oncologie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  1 week

In het kort

Schaamlipkanker ontstaat vaak door een onderliggende huidafwijking. Bijvoorbeeld een chronische besmetting met het HPV-virus of de aandoening lichen sclerosus. 

Klachten die wijzen op kanker aan de schaamlippen (vulva) beginnen vaak met jeuk, branderigheid of irritatie. Ook pijn tijdens en na het plassen komt vaak voor. Soms treedt er bloedverlies op en is een zwelling of zweertje voelbaar. Tussen de eerste huidafwijkingen en het ontstaan van kanker zit vaak vele jaren. Het is dus zinvol om op tijd naar de huisarts te gaan als u huidklachten hebt op of aan de schaamlippen.

Onderzoek

De gynaecoloog stelt een diagnose door vooral goed te kijken. Vaak is het ook nodig om een klein stukje huid weg te nemen. Onder plaatselijke verdoving neemt de gynaecoloog dan een stukje weefsel weg voor onderzoek. Als er kwaadaardigheid wordt gevonden volgen er soms nog echo’s. Ook is het soms nodig om een scan te maken van de liesklieren, of van de buik en het bekken.

Kanker aan de schaamlippen komt niet zo vaak voor. Jaarlijks treft het ongeveer twee op de 100.000 vrouwen, waarvan er één ouder is dan 70 jaar.

Op de schaamlippen kunnen ook kwaadaardige moedervlekken (melanomen) voorkomen. Dit treft dan vaak de wat jongere vrouwen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een operatie en vaak ook nog bestraling (radiotherapie). Als in het WZA de diagnose schaamlipkanker is gesteld, wordt u voor de behandeling doorverwezen naar het UMCG. Na de behandeling blijft u levenslang onder controle. Die controle is dan wel gewoon in het WZA.

Wanneer schaamlipkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het vaak goed te behandelen.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Gynaecologie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Gynaecologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 70.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

gynae59 - juni 2020

 

Meer onderzoek en behandeling

Meer informatie