Sedatie bij zeer pijnlijke ingreep op de SEH

 • Specialisme of afdeling Spoedeisende Hulp
 • Openingstijden
  Spoedeisende hulp 24 uur per dag, Huisartsenspoedpost na 17.00 uur, in de nacht en in het weekend
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 78

In het kort

Als u op de SEH wordt behandeld en pijnstillende medicijnen en/of een plaatselijke ver­doving werken onvoldoende, dan krijgt u ook medicijnen om in slaap te vallen. Dit heet ‘sedatie’. Meestal krijgt u de slaapmiddelen via een infuus, soms via een neus­spray. U moet goed wakker zijn en een stabiele hartslag en bloeddruk hebben voor u weer naar huis mag. Pas na 24 uur zijn de slaapmiddelen helemaal uitgewerkt.

Wat is het?

Op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) krijgt u tijdens een kortdurende medische ingreep pijnstillende medicijnen en/of een plaatselijke ver­doving. Omdat dit waarschijnlijk niet genoeg is tegen de pijn, krijgt u bovendien medicijnen om in slaap te vallen. Dit noemt men ‘sedatie’. Door de combinatie van een plaatselijke verdoving en/of pijnstillers met slaapmiddelen kan de ingreep op een voor u zo comfor­tabel mogelijke manier worden uitgevoerd.

Bij sedatie wordt uw bewustzijn verlaagd, maar het is géén narcose.

Hoe werkt het?

Over het algemeen krijgt u de slaapmiddelen via een infuus, meestal in uw onderarm. Op die manier werken de medicij­nen heel snel. Sommige slaapmiddelen kunnen in de vorm van een neus­spray worden toegediend.

Verminderd bewustzijn

Na het toedienen van de slaapmiddelen is uw bewustzijn verminderd, waardoor u niets van de ingreep merkt. U blijft gewoon ademen en ook uw bloeddruk verandert niet.

Diepere slaap

Een enkele keer komt het voor dat patiënten in een diepere slaap terecht­komen. Daarom worden uw bloeddruk, hart­slag, ademhaling en zuurstof­gehalte regelmatig gecontro­leerd. Ook krijgt u voor de ingreep extra zuurstof.

De sedatieprocedure wordt uitgevoerd door een (SEH-)arts en een SEH-verpleegkundige.

Naar huis

Na de ingreep mag u weer naar huis, als:

 • u goed wakker bent;
 • uw hartslag en bloeddruk stabiel zijn;
 • u kunt drinken en niet misselijk bent;
 • u goed rechtop kunt zitten en niet duizelig bent.

Niet autorijden

Let op: de slaapmiddelen zijn pas na 24 uur helemaal uitgewerkt. In die tijd mag u niet autorijden! Ook is het niet verstandig om belangrijke documenten te ondertekenen zolang de slaapmiddelen nog werken.

Weer thuis

Als u weer thuis bent, is het mogelijk dat u zich misselijk voelt en moet braken. Ook kunt u andere klachten krijgen waarover u zich zorgen maakt. Belt u in dat geval naar de Spoedeisende Hulp (0592) 32 52 78. Op dit nummer is men 24 uur per dag bereikbaar.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen