Stereotactische punctie

Onderzoek van een borstafwijking

 • Specialisme of afdeling Mammacentrum
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 54 66
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als u een ongewoon plekje in uw borst hebt, wordt vaak een stereotactische punctie gedaan om te weten wat voor afwijking het precies is. Op de afdeling Radiologie nemen we dan een klein stukje weefsel uit uw borst. Dit gaat voor onderzoek naar een laboratorium. Voor de uitslag hebt u na twee werkdagen een afspraak op de polikliniek Chirurgie.

Voorbereiding thuis

Pijnstillers innemen

Het onderzoek kan pijnlijk zijn. Neem daarom ongeveer een uur van tevoren 2 x 500 mg Paracetamol in.

Comfortabele kleren

Tijdens het onderzoek kunt u het beste een makkelijke broek aanhebben, zoals een joggingbroek of een pyjamabroek. Ook warme sokken kunnen lekker zijn. U kunt zich omkleden op de afdeling Radiologie.

Geen bodymilk of bodylotion

Voor het onderzoek mag u zich niet insmeren met bodymilk of bodylotion (ook niet de avond van tevoren).

Vervoer regelen

Op de terugweg kunt u beter niet zelf autorijden.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Tijdens het onderzoek ligt u met uw buik op een speciale onderzoeks­tafel. In de tafel is een opening voor uw borst.

Eerst worden er röntgenfoto’s gemaakt om te weten waar de afwijking in uw borst precies zit.

Vervolgens haalt een radioloog op die plek met een naald een paar stukjes weefsel weg. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Weefselonderzoek

De stukjes weefsel worden onderzocht op een laboratorium. De uitslag is na twee werkda­gen bekend. U hebt een afspraak met een chirurg of verpleegkundig specialist om de uitslag te bespreken.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. Wel is het verstandig om het de rest van de dag rustig aan te doen. Probeer de arm aan de kant van de onderzochte borst niet te veel te belasten.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

radio05 - april 2020