Triggervinger of syndroom van Quervain

Haperende vinger, springvinger

 • Specialisme of afdeling Plastische chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  6 weken

In het kort

Een triggervinger is een duim of vinger die u niet kunt strekken doordat de buigpees is ontstoken en vastloopt in de huls die om de pees heen zit. (Het heet 'triggervinger' omdat uw duim of vinger met een schokje omhoog komt, als u 'm met de andere hand recht buigt.) Ook ter hoogte van uw pols, aan de kant van de duim kunt u dit soort klachten hebben (syndroom van Quervain). De plastisch chirurg kan proberen de klachten eerst te behandelen met een injectie. Als dit onvoldoende helpt, kan een operatie nodig zijn.

Behandeling

Afhankelijk van uw klachten kan de plastisch chirurg ervoor kiezen om u eerst een injectie met cortison te geven . 

Na het toedienen van de injectie moet u uw vinger of duim vijf minuten lang goed buigen en strekken. Na ongeveer twee weken begint de injectie te werken. Na ongeveer zes weken is het effect maximaal.

Het resultaat van een injectie is niet altijd blijvend. Uw klachten kunnen dus terugkomen.

Tijdens uw controleafspraak bekijkt de plastisch chirurg of verdere behandeling nodig is. Als uw klachten niet zijn verdwenen, kan een operatie een goede oplossing zijn. Na een operatie is de kans erg klein dat u opnieuw klachten krijgt. 

Voorbereiding operatie

Stoppen met bloedverdunners

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt zoals Sintrom of Ascal, moet u daar een paar dagen voor de operatie mee stoppen. Van de plastisch chirurg krijgt u hiervoor instructies. De dag na de operatie kunt u uw medicijnen weer gewoon gaan gebruiken.

Geen sieraden

Kom de dag van de operatie naar het ziekenhuis zonder sieraden om de te opereren hand of pols. Wilt u eventuele ringen van tevoren thuis afdoen?

Wijde of korte mouwen

Na de operatie krijgt u een verband om uw hand. Daarom kunt u op de operatiedag het beste bovenkleding aanhebben met wijde mouwen.

Vervoer terug

U kunt na de operatie niet zelf naar huis rijden, vanwege de verdoving in uw hand of pols en het verband om uw arm. Als u toch rijdt, bent u niet verzekerd. Regel dus van tevoren dat u vervoer hebt naar huis.

De operatie

U krijgt een paar verdovingsprikjes op de plaats waar de operatiesnee komt.

Om uw bovenarm krijgt u een strakke band. Deze band blijft tijdens de operatie opgepompt en zorgt ervoor dat er geen bloed naar uw arm stroomt. Dit kan een vervelend gevoel geven.

De plastisch chirurg maakt op de te opereren plek een kleine snee in de huid. Daarna wordt de huls om de ontstoken buigpees (de peesschede) losgemaakt en in de lengterichting opengesneden. Hierdoor krijgt de buigpees weer genoeg ruimte om soepel door de peesschede heen te kunnen glijden. 

De operatiewond wordt gehecht.

De operatie duurt ongeveer een kwartier.

Na de operatie

 • Tegen de pijn kunt u Paracetamol gebruiken (maximaal 4 x 1000 mg per 24 uur).
 • U mag gewoon douchen of een bad nemen, maar zorg er wel voor dat het verband en de zwachtel om uw hand droog blijven.
 • De eerste twee of drie dagen draagt u uw arm in een draagdoek. Probeer uw vingers wel zoveel mogelijk te bewegen, anders kan de buigpees verkleven met de operatiewond en opnieuw vast komen te zitten. Om beter te kunnen oefenen, mag u het verband en de zwachtel om uw hand vervangen door een pleister.
 • Een week tot tien dagen na de operatie kunt u een afspraak maken bij de huisarts om de hechtingen te laten verwijderen.
 • U houdt een klein litteken over aan de operatie.

Complicaties

Bij elke handoperatie kunnen complicaties optreden zoals bloeduitstortingen, een infectie of een wond die langzaam geneest. Soms voelt de huid op de geopereerde plek de eerste tijd wat prikkelend of doof aan. Dit trekt meestal vanzelf weg.

Contact

Als u vragen of klachten hebt, neem dan contact op met het ziekenhuis. Van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur kunt u bellen naar de polikliniek Plastische chirurgie, telefoonnummer (0592) 32 52 10. Buiten deze tijden kunt u in dringende gevallen bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78.

 

chiru62 - juli 2019