Triggervinger of syndroom van Quervain

Operatie door een plastisch chirurg

In het kort

Een triggervinger (of 'haperende vinger') is een duim of vinger die u niet kunt strekken. Dit komt doordat de buigpees ontstoken is en vastloopt in de huls die om de pees heen zit. Ook bij uw pols, aan de kant van de duim kunt u dit soort klachten hebben (syndroom van Quervain). Als een injectie niet helpt, kan een operatie nodig zijn. Meteen na de operatie kunt u weer naar huis. De eerste paar dagen na de operatie moet u uw arm in een draagdoek houden.

Voorbereiding thuis

Geen sieraden

Tijdens de operatie mag u geen sieraden dragen om de pols of hand die geopereerd gaat worden. Wilt u deze thuis al afdoen?

Korte of wijde mouwen

Na de operatie krijgt u een verband om uw hand. Daarom is het handig als u op de operatiedag een shirt of blouse aanhebt of bij u hebt met korte of wijde mouwen.

Schone handen 

Wilt u uw handen goed wassen voordat u naar het ziekenhuis gaat?

Vervoer terug

U kunt na de operatie niet zelf naar huis rijden. Als u toch rijdt, bent u niet verzekerd. Regel dus van tevoren dat u vervoer hebt naar huis.

De operatie

Verdoving

U krijgt een verdovingsprik in uw hand of pols.

Operatie

Om uw bovenarm krijgt u een strakke band. Deze band zorgt ervoor dat er tijdens de operatie geen bloed naar uw arm kan stromen. Dit kan een vervelend gevoel geven.

Op de te opereren plek wordt een kleine snee gemaakt. Daarna wordt de huls om de ontstoken pees in de lengterichting opengesneden. Hierdoor krijgt de pees weer ruimte om te bewegen.

De operatiewond wordt gehecht en u krijgt een verband en een zwachtel om uw hand.

De operatie duurt ongeveer een kwartier. U mag meteen daarna naar huis.

Waar u thuis op moet letten

  • Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken (maximaal 4 x 1000 mg per 24 uur).
  • U mag gewoon douchen of een bad nemen, maar zorg er wel voor dat het verband en de zwachtel om uw hand droog blijven.
  • De eerste 2 of 3 dagen draagt u uw arm in een draagdoek. Probeer uw vingers wel zoveel mogelijk te bewegen, anders kan de buigpees verkleven met de operatiewond en opnieuw vast komen te zitten. Om beter te kunnen oefenen, mag u het verband en de zwachtel om uw hand vervangen door een pleister.
  • Een week tot 10 dagen na de operatie kunt u een afspraak maken bij de huisarts om de hechtingen te laten verwijderen.
  • U houdt een klein litteken over aan de operatie.

Complicaties

Bij elke handoperatie kunnen complicaties optreden zoals bloeduitstortingen, een infectie of een wond die langzaam geneest. Soms voelt de huid op de geopereerde plek de eerste tijd wat prikkelend of doof aan. Dit trekt meestal vanzelf weg.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische chirurgie. 

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn. 
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Buiten de bereikbaarheidstijden van de polikliniek kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, nummer (0592) 32 52 78

 

chiru62 - januari 2023