Trommelvliesbuisjes

 • Specialisme of afdeling Keel-neus-oorheelkunde (KNO)
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  13 weken

In het kort

Door vocht in het middenoor kan uw kind een pijnlijk, drukkend gevoel in zijn oren hebben, minder goed horen en last hebben van oorontstekingen. De KNO-arts kan dan trommelvliesbuisjes aanraden. Afhankelijk van de klachten krijgt uw kind in beide oren buisjes of alleen in één oor. Het plaatsen van trommelvliesbuisjes gebeurt onder narcose. Als uw kind zich fit genoeg voelt, mag het na een paar uur weer naar huis.

Voorbereiding

Bezoek preoperatieve poli

Enige tijd voor de operatie hebt u met uw kind een afspraak op de pre­operatieve poli. Een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker kijken hoe het is met de algemene gezondheid van uw kind. Ook bespreken zij de gang van zaken rond de narcose (verdoving) die uw kind voor de operatie krijgt. 

Een besmettelijke ziekte of MRSA?

Neem contact op met de preoperatieve poli of de KNO-poli:

 • als uw kind een paar dagen voor de opnamedatum verkouden of koortsig is of last heeft van diarree;
 • als uw kind in de periode voor de opnamedatum is ingeënt;
 • als uw kind of iemand uit de omgeving van uw kind een kin­derziekte heeft (bijvoorbeeld waterpokken);
 • als uw kind besmet is met MRSA of BRMO (bacteriën die onge­voelig zijn voor de gangbare antibiotica) of als een huisgenoot besmet is;
 • als uw kind in de twee maanden voorafgaand aan de opname patiënt is geweest in een zorginstelling in het buitenland (een ziekenhuis, privé­kliniek of revalidatiecentrum);
 • als uw kind in de twee maanden voorafgaand aan de opname patiënt is geweest in een zorginstelling in Neder­land, terwijl er een uitbraak was van MRSA of BRMO (een ziekenhuis, privékliniek of revalidatiecentrum);
 • als uw kind in zijn woonsituatie contact heeft met levende varkens, vleeskuikens of vleeskalveren of als u daar via uw werk mee in aan­raking komt.
 • als uw kind in de twee maanden voor de opnamedatum in een asielzoekerscentrum heeft gewoond.

De preoperatieve poli is van maandag tot en met vrijdag te bereiken van 8.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer (0592) 32 56 80. De KNO-poli is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur op nummer (0592) 32 52 25. U kunt ook een e-mail sturen naar: poli.kno@wza.nl.

Meenemen 

 • Als uw kind medicijnen gebruikt, wilt u die dan op de operatiedag meenemen? Omdat uw kind dezelfde dag weer naar huis gaat, krijgt het deze medicijnen niet van de ziekenhuisapotheek.
 • Het is handig als uw kind een pyjama bij zich heeft of andere kleren waarmee het in bed kan liggen. Extra ondergoed kan altijd van pas komen.

Broertjes en zusjes

Op de kinderafdeling kunt u de hele tijd bij uw kind blijven. Wel vragen we u om eventuele broertjes of zusjes thuis te laten. Op de afdeling is geen mogelijkheid hen op te vangen als u met uw zieke kind bezig bent. Ook wordt het gauw te druk op de afdeling als er andere kinderen meekomen.

Aanwezigheid ouder

U bent van harte welkom om op de kinder- en jeugdafdeling zolang bij uw kind te blijven als u zelf wilt. (Dit geldt voor één ouder).

 • Op de afdeling is een aparte ruimte voor ouders. U kunt hier koffie en thee krijgen, iets eten en gebruik­maken van een koelkast, water­koker en een magnetron. In het restaurant kunt u tussen de middag en ’s avonds tegen betaling een war­me maaltijd krijgen, snacks en brood. Ook kunt u in de koffiecorner in de centrale hal van het ziekenhuis een broodje of soep krijgen.
 • U mag uw mobiele telefoon gebruiken.
 • Er is gratis Wifi.
 • Op iedere kamer is televisie.
 • Er is een rookhokje op het voorterrein van het ziekenhuis. Verder is het WZA een rookvrij ziekenhuis. Ook het roken van e-sigaretten is niet toegestaan.
 • Als u een foto of filmpje maakt van uw kind, wilt u er dan op letten dat u géén opname maakt van anderen (patiënten, ouders of bezoekers) die op dat moment in de buurt zijn? Ook van onze medewerkers mag u alleen een opname maken als zij daarvoor toestemming geven.

De operatie

De KNO-arts maakt een sneetje in het trommelvlies en zuigt daarna vocht weg uit het middenoor. Ver­volgens wordt een buisje in het trommelvlies geplaatst. Via het buisje kan er lucht in het middenoor komen. Het oor kan dan weer normaal zijn werk doen.

Tijdens de operatie is uw kind onder narcose.

De operatie duurt ongeveer een kwartier.

Een van beide ouders mag mee naar de operatieafdeling. U kunt bij uw kind blijven tot het in slaap is.

Na de operatie

Na de operatie mag u bijna meteen naar uw kind toe. Wanneer uw kind goed wakker is, gaat het terug naar de kinder- en jeugdafdeling. Als uw kind zich fit genoeg voelt, mag het naar huis.

Waar moet u thuis op letten?

 • Voor de eerste drie dagen krijgt uw kind pijnstillers. Het is belangrijk dat u zich houdt aan de voorge­schreven hoeveelheid.
 • Meestal kan uw kind de dag na de operatie weer naar school.
 • De eerste week moet uw kind zijn oren tijdens het douchen of haarwassen bedekken (bijvoorbeeld met plastic bekers), zodat ze niet nat worden
 • De eerste twee weken mag uw kind niet zwemmen.
 • Sporten (behalve zwemmen) kan de dag na de operatie weer.
 • Het middenoor kan ontstoken raken, waardoor er pus uit het oor komt. Dit heet een loopoor. Neem in dat geval contact op met de KNO-polikliniek. Bij een loopoor mag er geen water in het oor komen. Uw kind kan dan niet zwemmen en moet voorzichtig zijn met dou­chen.
 • Na verloop van tijd vallen de trommelvliesbuisjes vanzelf uit het oor. Dit kan al na een paar weken gebeuren, maar ook pas na een jaar. Dit verschilt per kind. Gemiddeld vallen de buisjes eruit na een half jaar tot een jaar. De buisjes zijn zo klein, dat het meestal niet opvalt als ze uit het oor vallen. Soms heeft uw kind dan wat oorpijn. Ook kan er een beetje bloed uit het oor komen. Het gaatje in het trommelvlies groeit over het algemeen vanzelf dicht.

Controleafspraak

Uw kind heeft ongeveer een half jaar na de operatie een controleafspraak bij de KNO-arts. Wilt u tegen die tijd zelf een afspraak maken?

Weer buisjes

De kans bestaat dat uw kind na een tijdje toch weer last heeft van zijn oren. Het kan dan nodig zijn dat de KNO-arts opnieuw buisjes plaatst.

Vragen? Wanneer contact opnemen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de KNO-polikliniek. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een app’je sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de polikliniek. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 25.

Is het dringend? Heeft uw kind klachten? Bent u ongerust?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

Neem contact op met het ziekenhuis als de oorpijn van uw kind niet minder wordt of als uw kind een loopoor heeft. 

Ook als u zich ongerust maakt, is het goed om even te bellen.

Buiten de openingstijden van de KNO-polikliniek kunt u de eerste 24 uur bellen naar de Spoed­eisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78 of naar de kinder- en jeugdafdeling, telefoon­nummer (0592) 32 57 86 / 32 53 52.

Hebt u na de eerste 24 uur een dringende vraag, dan kunt u het algemene nummer van het ziekenhuis bellen, (0592) 32 55 55 en vragen naar de dienstdoende KNO-arts.

Meer weten?

Meer informatie vindt u op de website van de KNO-Vereniging. De adviezen voor de periode na de operatie kunnen enigszins afwijken van de adviezen die u op de website van het WZA vindt. We vragen u om in dat geval de instructies op de WZA-website te volgen.   

 

keeln02 - januari 2019