Trommelvliesbuisjes

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Door vocht in het middenoor kan je kind een pijnlijk, drukkend gevoel in zijn oren hebben, minder goed horen en last hebben van oorontstekingen. De KNO-arts kan dan trommelvliesbuisjes aanraden. Afhankelijk van de klachten krijgt je kind in beide oren buisjes of alleen in 1 oor. Het plaatsen van trommelvliesbuisjes gebeurt onder narcose. Als je kind zich fit genoeg voelt, mag het na een paar uur weer naar huis.

Voorbereiding

Bezoek polikliniek Anesthesiologie

Enige tijd voor de operatie heb je, samen met je kind, een afspraak op de poli Anesthesiologie. Een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker kijken hoe het is met de algemene gezondheid van je kind. Ook bespreken zij de gang van zaken rond de narcose (verdoving) die het voor de operatie krijgt. 

Een besmettelijke ziekte of MRSA?

Neem contact op met de poli Anesthesiologie of de KNO-poli:

  • Als je kind een paar dagen voor de opnamedatum verkouden of koortsig is, of last heeft van diarree;
  • Als je kind in de periode voor de opnamedatum is ingeënt;
  • Als je kind of iemand uit zijn omgeving een kin­derziekte heeft (bijvoorbeeld waterpokken);
  • Als je kind besmet is met MRSA of BRMO (bacteriën die onge­voelig zijn voor de gangbare antibiotica) of als een huisgenoot besmet is;
  • Als je kind in de 2 maanden voorafgaand aan de opname patiënt is geweest in een zorginstelling in het buitenland (een ziekenhuis, privé­kliniek of revalidatiecentrum);
  • Als je kind in de 2 maanden voorafgaand aan de opname patiënt is geweest in een zorginstelling in Neder­land, terwijl er een uitbraak was van MRSA of BRMO (een ziekenhuis, privékliniek of revalidatiecentrum);
  • Als je kind in de woonsituatie contact heeft met levende varkens, vleeskuikens of vleeskalveren of als je daar via je werk mee in aan­raking komt;
  • Als je kind in de 2 maanden voor de opnamedatum in een asielzoekerscentrum heeft gewoond.

De poli Anesthesiologie is van maandag tot en met vrijdag te bereiken van 8.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer (0592) 32 56 80. De KNO-poli is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur op nummer (0592) 32 52 25

Meenemen 

  • Als je kind medicijnen gebruikt, wil je die dan op de operatiedag meenemen? Omdat je kind dezelfde dag weer naar huis gaat, krijgt het deze medicijnen niet van de ziekenhuisapotheek.
  • Het is handig als je kind een pyjama bij zich heeft of andere kleren waarmee het in bed kan liggen. Extra ondergoed kan altijd van pas komen.

Aanwezigheid ouder/verzorger

Houd er rekening mee dat alleen 1 van de ouders/verzorgers van harte welkom is in het Ouder en Kind-centrum om bij het kind te zijn. Dit in verband met beperkte ruimte in de dagbehandelingskamer.

  • Op de afdeling is een aparte ruimte voor ouders. Je kunt hier koffie en thee krijgen, iets eten en gebruik­maken van een koelkast, water­koker en een magnetron. In het restaurant kun je tussen de middag en ’s avonds tegen betaling een war­me maaltijd krijgen, snacks en brood. Ook kun je in de koffiecorner in de centrale hal van het ziekenhuis een broodje of soep krijgen;
  • Je mag een mobiele telefoon gebruiken;
  • Er is gratis Wifi;
  • Op iedere kamer is televisie;
  • Als je een foto of filmpje maakt van je kind, wil je er dan op letten dat je géén opname maakt van anderen (patiënten, ouders of bezoekers) die op dat moment in de buurt zijn? Ook van onze medewerkers mag je alleen een opname maken als zij daarvoor toestemming geven.

Broertjes en zusjes

Broertjes of zusjes kunnen beter thuisblijven, omdat het anders gauw te druk wordt op de afdeling. 

De operatie

De KNO-arts maakt een sneetje in het trommelvlies en zuigt daarna vocht weg uit het middenoor. Ver­volgens wordt een buisje in het trommelvlies geplaatst. Via het buisje kan er lucht in het middenoor komen. Het oor kan dan weer normaal zijn werk doen.

Tijdens de operatie is het kind onder narcose.

De operatie duurt ongeveer een kwartier.

Er mag 1 ouder/verzorger mee naar de operatieafdeling. Zorg ervoor dat je zelf voor die tijd even wat gegeten hebt. Je kunt bij je kind blijven tot het in slaap is.

Na de operatie

Na de operatie mag je vrijwel meteen naar je kind toe. Wanneer je kind goed wakker is, gaat het terug naar het Ouder en Kind-centrum.

Waar moet je thuis op letten?

  • Voor de eerste 3 dagen krijgt je kind pijnstillers. Het is belangrijk dat je je houdt aan de voorge­schreven hoeveelheid.
  • Meestal kan je kind de dag na de operatie weer naar school.
  • De eerste week moet je kind zijn oren tijdens het douchen of haarwassen bedekken (bijvoorbeeld met plastic bekers), zodat ze niet nat worden.
  • De eerste 2 weken mag je kind niet zwemmen.
  • Sporten (behalve zwemmen) kan de dag na de operatie weer.
  • Het middenoor kan ontstoken raken, waardoor er pus uit het oor komt. Dit heet een loopoor. Neem in dat geval contact op met de KNO-polikliniek. Bij een loopoor mag er geen water in het oor komen. Je kind kan dan niet zwemmen en moet voorzichtig zijn met dou­chen.
  • Na verloop van tijd vallen de trommelvliesbuisjes vanzelf uit het oor. Dit kan al na een paar weken gebeuren, maar ook pas na een jaar. Dit verschilt per kind. Gemiddeld vallen de buisjes eruit na een half jaar tot een jaar. De buisjes zijn zo klein, dat het meestal niet opvalt als ze uit het oor vallen. Soms heeft je kind dan wat oorpijn. Ook kan er een beetje bloed uit het oor komen. Het gaatje in het trommelvlies groeit over het algemeen vanzelf dicht.

Controle-afspraak

Je kind heeft ongeveer een half jaar na de operatie een controle-afspraak bij de KNO-arts. Wil je tegen die tijd zelf een afspraak maken?

Weer buisjes

De kans bestaat dat je kind na een tijdje toch weer last heeft van zijn oren. Het kan dan nodig zijn dat de KNO-arts opnieuw buisjes plaatst.

Vragen? Wanneer contact opnemen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met de medewerkers van de KNO-polikliniek. Je kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • Je kunt je vraag stellen via de BeterDichtbij app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: je kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor je heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als jouw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • Je kunt bellen naar de KNO-polikliniek. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 25.

Is het dringend? Heeft je kind klachten? Ben je ongerust?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

Neem contact op met het ziekenhuis als de oorpijn van je kind niet minder wordt of als het een loopoor heeft. 

Ook als je je ongerust maakt, is het goed om even te bellen.

Buiten de openingstijden van de KNO-poli kun je de eerste 24 uur bellen naar de Spoed­eisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78 of naar het Ouder en Kind-centrum, telefoon­nummer (0592) 32 53 52. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Heb je na de eerste 24 uur een dringende vraag, dan kun je het algemene nummer van het ziekenhuis bellen, (0592) 32 55 55 en vragen naar de dienstdoende KNO-arts.

Meer weten?

Meer informatie vind je op de website van de KNO-Vereniging. De adviezen voor de periode na de operatie kunnen enigszins afwijken van de adviezen die je op de website van het WZA vindt. We vragen je om in dat geval de instructies op de WZA-website te volgen.   

 

keeln02 - januari 2023