Vaginakanker

 • Specialisme of afdeling Gynaecologische oncologie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  1 week

In het kort

Vrouwen van wie de moeder tijdens de zwangerschap het DES hormoon gebruikten (de zogenoemde DES-dochters) hebben een verhoogd risico op vaginakanker. Ongeveer één op duizend DES-dochters krijgt vaginakanker. Er bestaat voor DES-dochters een apart screeningsprogramma. DES wordt al bijna vijftig jaar niet meer gebruikt. Vaginakanker komt zeer zeldzaam voor. 

De klachten die passen bij vaginakanker zijn: afwijkende en bloederige afscheiding of bloedverlies na seks. Meestal is er voor die klachten een andere verklaring dan vaginakanker.

Onderzoek

De gynaecoloog stelt deze diagnose door vooral goed te kijken. Vaak is het ook nodig om een klein stukje weefsel (biopt) weg te nemen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Als er kwaadaardig weefsel wordt gevonden volgen er soms nog echo’s. Ook is het soms nodig om een scan te maken van de liesklieren, of van de buik en het bekken.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een operatie en vaak ook nog bestraling (radiotherapie). Als in het WZA de diagnose vaginakanker is gesteld, kunt u voor de behandeling naar het UMCG. Na de behandeling blijft u levenslang onder controle. Die controle is dan wel gewoon in het WZA.

Wanneer vaginakanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het vaak goed te behandelen.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Gynaecologie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de polikliniek Gynaecologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 70.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

gynae58 - juni 2020

Meer onderzoek en behandeling

Meer informatie