VEP

Onderzoek naar werking oogzenuw

 • Specialisme of afdeling Neurologie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Met een VEP is te zien hoe signaaltjes van het netvlies door de oogzenuw worden overgebracht naar de hersenen. Om te meten hoe de signaaltjes in de hersenen aankomen, krijgt u elektroden op uw hoofd die verbonden zijn met meetapparatuur.

Wat is het?

Een VEP is een onderzoek van de oogzenuw. De oogzenuw bevindt zich aan de achterkant van het oog en is de verbinding tussen het oog en de hersenen. Als de oogzenuw niet goed werkt, kunt u niet goed zien.

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische neurofysiologie en wordt uitgevoerd door een laborant. 

 

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek zit u in een gemakkelijke stoel. Eén oog wordt met een lapje afgedekt. Met het andere oog kijkt u naar een scherm met een zwart-wit blokpatroon dat steeds verspringt. Door het verspringen van het beeld wordt de oogzenuw geprikkeld.

U krijgt elektroden op uw hoofd die verbonden zijn met meetapparatuur. De signaaltjes die de oogzenuw afgeeft aan de hersenen, worden door de meetapparatuur geregistreerd. Als de signaaltjes zwak zijn of vertraagd aankomen in de hersenen, is dit een teken dat de oogzenuw niet goed werkt.

Het onderzoek neemt ongeveer een half uur in beslag.

Vragen?

Als u vragen hebt over het onderzoek, kunt u bellen naar de afdeling Klinische neurofysiologie. Deze is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur op nummer (0592) 32 53 38.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

neuro04 - april 2017