Wenkbrauwen liften (hoger plaatsen)

 • Specialisme of afdeling Plastische chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  1 week

In het kort

Als uw wenkbrauwen gaan zakken, kunt u overwegen om ze te laten liften. Dit kan door de wenkbrauwen zelf te verplaatsen of door de voorhoofdshuid omhoog te trekken. Het verplaatsen van de wenkbrauwen gebeurt met een plaatselijke verdoving. Meteen na de operatie kunt u naar huis. Bij het optrekken van de voorhoofdshuid krijgt u narcose en blijft u een nacht in het ziekenhuis. De kosten van een operatie worden niet altijd vergoed.   

Wat is het?

Als u ouder wordt kunnen uw wenkbrauwen gaan zakken. Dit kan dat problemen geven bij het zien. Ook kunnen laaghangende wenkbrauwen ervoor zorgen dat u een boze of chagrijnige blik hebt. Bij een wenkbrauwlift plaatst de plastisch chirurg uw wenkbrauwen iets omhoog om deze problemen te verhelpen.

Resultaat

Een wenkbrauwlift zorgt over het algemeen voor een duidelijke verbetering. De huid van het voorhoofd geneest meestal snel en goed.

Laat u alleen uw wenkbrauwen verplaatsen? Dan blijven de operatielittekens zichtbaar.

Bij een voorhoofdslift zijn er nauwelijks littekens te zien. Deze zitten grotendeels verborgen onder het haar.

Voor een optimaal resultaat wordt een wenkbrauwlift vaak gedaan in combinatie met een bovenooglidcorrectie.

Vergoeding van de kosten

Een wenkbrauwoperatie wordt niet vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden de operatie wel als u een aan­vullende verzekering hebt.

Wordt de operatie niet vergoed, dan kunt u overwegen om de operatie zelf te betalen. Op de polikliniek Plastische chirurgie kunt u een prijsopgave krijgen van de operatie. Als u de operatie op eigen kosten door wilt laten gaan en het bedrag hebt overgemaakt, wordt een afspraak met u gemaakt voor de operatie.

Hoger plaatsen van de wenkbrauwen

Een operatie waarbij alleen de wenkbrauwen worden verplaatst, noemen we een 'directe wenkbrauwlift'. De chirurg verwijdert dan het teveel aan huid boven de wenkbrauwen. Daardoor komen de wenkbrauwen hoger te staan.

Voorbereiding thuis

 • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, kan het nodig zijn dat u daar een paar dagen voor de operatie mee stopt. De plastisch chirurg bespreekt dit met u.
 • Als u rookt, is het verstandig om dat een paar weken voor de operatie niet te doen. Dan geneest de wond beter. 
 • Kom op de dag van de operatie zonder make-up naar het ziekenhuis.
 • Als u lenzen draagt, doe die dan voor de operatie uit.
 • U kunt niet zelf terug naar huis rijden. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.

Verdoving

U krijgt verdovingsprikjes in uw voorhoofd.

De operatie

De operatie vindt plaats op een poliklinische operatiekamer.

De operatie duurt ongeveer een uur. Al die tijd moet u stil blijven liggen.

Na afloop wordt de operatiewond afgedekt met pleisters.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u de tijd om even bij te komen. Ook krijgt u wat te drinken. Als u wilt, kunt u meteen daarna naar huis. 

Een voorhoofdslift

Een voorhoofdslift noemen we ook een 'indirecte wenkbrauwlift'. Ter hoogte van de haargrens haalt de chirurg het teveel aan huid weg. Daarna wordt de hele voorhoofdshuid aangetrokken. De wenkbrauwen gaan dan mee omhoog.

Voorbereiding thuis

 • Een aantal uren voor de operatie mag u niets meer eten of drinken. Precieze aanwijzingen krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.
 • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, kan het nodig zijn dat u daar een paar dagen voor de operatie mee stopt. Dit wordt met u besproken tijdens het preoperatieve spreekuur.  
 • Als u rookt, is het verstandig om dat een paar weken voor de operatie niet te doen. Dan geneest de wond beter. 
 • Kom op de dag van de operatie zonder make-up naar het ziekenhuis.
 • U mag geen sieraden dragen tijdens de operatie, doe sieraden thuis al af.
 • Als u lenzen draagt, doe die dan voor de operatie uit.

Verdoving

Voor de operatie krijgt u narcose. Dit is een volledige verdoving. Tijdens de operatie bent u buiten bewustzijn. Tijdens het preoperatieve spreekuur krijgt u van de anesthesioloog uitleg over de verdoving. 

De operatie

Voorafgaand aan de operatie bent u op een verpleegafdeling. Van daaruit gaat u naar de operatieafdeling.

De operatie duurt ongeveer twee uur.

Na afloop krijgt u een drain om het wondvocht af te voeren en een verband om uw hoofd.

Naar huis

Na de operatie gaat u terug naar de verpleegafdeling. De volgende dag kunt u weer naar huis.

Na de operatie

Onderstaande adviezen voor de periode na de operatie gelden voor beide operaties. 

 • Als u pijn hebt, kunt u paracetamol nemen (maximaal 4 x 1000 mg per 24 uur).
 • U kunt gewoon douchen. 
 • Uw oogleden zijn de eerste week gezwollen.
 • De huid rond uw ogen kan blauw verkleuren. Het duurt ongeveer zes weken voordat de blauwe kleur helemaal is verdwenen.
 • U mag pas weer lenzen dragen als de hechtingen zijn verwijderd.
 • De eerste paar dagen moet u rustig aan doen. Zorg ervoor dat er geen druk op uw hoofd komt. Probeer daarom zo min mogelijk te bukken, te niezen of te persen op de wc.
 • Om zwelling tegen te gaan, kunt u na een directe wenkbrauwlift bij thuiskomst het beste een uitgewrongen nat, koud washandje op uw voorhoofd leggen. (Géén ijs.)

Controleafspraak 

Ongeveer een week na de operatie hebt u een controleafspraak op de polikliniek Plastische chirurgie. Dan worden de hechtingen en de pleisters verwijderd en wordt bekeken of het operatiegebied goed geneest.

Complicaties

 • Na een directe wenkbrauwlift kan de huid boven de littekens enigszins gevoelloos zijn. Dit trekt vrij snel weg.
 • Na een voorhoofdslift is het gevoel in de voorhoofdshuid en hoofdhuid grotendeels weg. Vaak komt dit ook niet meer terug.

Contact opnemen

Soms bloedt de operatiewond nog wat na. Als het bloeden binnen een paar uur niet vanzelf stopt, neem dan contact op met het ziekenhuis (zie 'Vragen?').

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Plastische chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Buiten de bereikbaarheidstijden van de polikliniek kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, nummer (0592) 32 52 78. 

 

chiru56 - september 2022