Zenuwblokkade bij pijn in uw zaadbal

Om de oorzaak van de pijn te bepalen

 • Specialisme of afdeling Pijnpoli
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.
 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als u pijn hebt in een zaadbal, kan dat te maken hebben met een beknelde zenuw in uw lies. Om zeker te weten of dit zo is, kan de uroloog u verwijzen naar een pijnspecialist voor een diagnostische zenuwblokkade. De pijnspecialist verdooft de zenuw in uw lies. Voelt u geen pijn zolang de zenuw is verdoofd, dan is het bijna zeker dat de zenuw de oorzaak is van de pijn in uw balzak. Na afloop gaat u naar het Chirurgisch Dagcentrum. Na een paar uur trekt de verdoving weer weg en kunt u naar huis. 

Voorbereiding

Stoppen met bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Dan moet u daar meestal een aantal dagen voor de behandeling mee stoppen. De pijnspecialist bespreekt dit met u. Als het nodig is om tijdelijk te stoppen, hoort u hoeveel dagen van tevoren u moet stoppen en wanneer u weer kunt beginnen.  

Hebt u nog vragen over het stoppen met bloedverdunners? Neem dan contact op met de Pijnpoli.

Vervoer regelen voor de terugweg

Na de behandeling mag u niet zelf naar huis autorijden. Spreek daarom van tevoren af dat iemand u na de behandeling naar huis brengt. Eventueel kunt u (voor eigen rekening) een taxi regelen. Als u toch zelf rijdt en een ongeluk veroorzaakt, bent u niet verzekerd.

Medicijnoverzicht meenemen

Wilt u op de dag van de behandeling een overzicht meenemen van de medicijnen die u op dit moment gebruikt? U kunt zelf een lijstje maken, maar u kunt ook een overzicht opvragen bij uw apotheek.

Overgevoelig?

Misschien bent u overgevoelig voor bepaalde medicijnen of bijvoorbeeld voor jodium of pleisters. Als er sinds uw eerste bezoek aan de Pijnpoli iets is veranderd, wilt u dat dan vóór de behandeling doorgeven aan de pijnspecialist? 

Eten en drinken

U kunt voor de behandeling gewoon eten en drinken.

Geen pijn meer? Koorts? Antibiotica?

Als u al een tijdje (bijna) geen pijn meer hebt, heeft de behandeling geen nut. Als u koorts hebt of antibiotica gebruikt, is het beter om de afspraak te verzetten. Wilt u in deze gevallen contact opnemen met de pijnpoli? 

De behandeling

U meldt zich bij de afdeling Opname. De secretaresse van de Pijnpoli haalt u daar op en brengt u naar de poliklinische behandelafdeling. 

Eerst gaat de pijnspecialist met een echoapparaat over uw lies om te bepalen waar de zenuw (precies) zit die waarschijnlijk de pijn in uw balzak veroorzaakt. (U voelt daar niets van en het is niet schadelijk.)

Daarna wordt met een injectienaald verdovingsvloeistof rond de zenuw gespoten. Meestal doet dit niet echt pijn. 

Na de behandeling

Nadat de zenuw is verdoofd, gaat u in een rolstoel naar het Chirurgisch Dagcentrum. 

Na een tijdje komt de pijnspecialist bij u langs om te horen hoe het is met de pijn. Als u geen pijn voelt in uw balzak, is de kans heel groot dat de pijn die u anders wel voelt, te maken heeft met de zenuw die nu is verdoofd. Is de pijn er nog steeds, dan is er zeer waarschijnlijk een andere oorzaak. 

Naar huis

Na een paar uur kunt u naar huis. Meestal is de verdoving dan nog niet helemaal uitgewerkt. U mag niet zelf autorijden!

Verdere behandeling

De pijnspecialist verwijst u terug naar de uroloog. Op grond van de uitslag van de zenuwblokkade bespreekt deze met u wat er verder het beste kan gebeuren om de pijn in uw zaadbal te verhelpen.

Contact opnemen bij complicaties

Neem zo snel mogelijk contact op met het ziekenhuis bij:

 • een nabloeding
 • een infectie (u hebt dan koorts en de huid in uw lies is rood)
 • een allergische reactie

De Pijnpoli is bereikbaar op telefoonnummer (0592) 32 53 09: 

 • maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 16.30 uur 

Buiten de openingstijden van de Pijnpoli kunt u bellen naar het algemene nummer van het ziekenhuis (0592) 32 55 55. De receptiemedewerker brengt u dan in contact met een pijnspecialist.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de Pijnpoli. U kunt hen bellen van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 16.30 uur. 

 

anest15 - november 2019