Buikpijnpoli

  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 30
  • Afdelingsnummer: 42
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek
Buikpijnpoli

Buikpijn

Bijna elk kind heeft wel eens buikpijn. Meestal gaat het vanzelf weer over. Als dat niet zo is en de huisarts kan geen oorzaak vinden, dan stuurt hij uw kind door naar de kinderarts. De kinderarts beoordeelt of er een lichamelijk oorzaak is voor de buikpijn. Als die er niet is, spreken we van chronische functionele buikpijn of het prikkelbare darmsyndroom. Dat wil zeggen dat de darmen overgevoelig zijn voor allerlei prikkels.

De kinderarts bespreekt met u de mogelijkheid van een doorverwijzing naar de Buikpijnpoli. Hier kan uw kind een behandeling krijgen met behulp van hypnose-oefeningen. 

Op de Buikpijnpoli werkt een team dat bestaat uit een maag-, darm- en leverkinderarts, kinderpsycholoog en kinderverpleegkundigen. Alle leden van het buikpijnteam zijn geschoold om kinderen hypnotherapie te geven.

Voorbereiding polibezoek

Voor een aanmelding voor de Buikpijnpoli moet u eerst een vragenlijst invullen. Eens per maand bespreekt het buikpijnteam de nieuwe aanvragen. Soms geeft een ingevulde vragenlijst aanleiding om eerst een afspraak te maken met de kinderpsycholoog. Het kan ook zijn dat er gelijk gestart kan worden met het aanleren van hypnose oefeningen. Het team adviseert en de verpleegkundige belt met de ouders om dit advies te bespreken.

Hypnotherapie

Hypnose is geen slaap. Het is een verandering in het bewustzijn die lijkt op dagdromen. Tijdens hypnose is het kind in een soort trance, is zijn concentratie hoog en is zijn aandacht op iets specifieks gericht. Met behulp van verhalen waarin de behandelaar meegaat in de fantasie van het kind leert het kind om steeds meer controle te krijgen over zijn buik. De buik wordt minder prikkelbaar doordat er andere seintjes naartoe worden gestuurd. Het kind wordt weer baas over eigen buik.

Niet eng

Hypnotherapie is niet eng. Het kind wordt niet in slaap gebracht en doet ook niets tegen zijn zin. Bij hypnotherapie houdt het kind zelf de controle over wat er gebeurt. Kinderen vinden hypnotherapie vaak plezierig.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen

Bij hypnotherapie leert het kind ook ademhalingsoefeningen en andere ontspanningsoefeningen. Het zijn technieken waarmee het kind meer controle krijgt over zijn lijf.

Wetenschappelijk bewezen

Het positieve effect van hypnotherapie bij chronische functionele buikpijn of het prikkelbare darmsyndroom is wetenschappelijk bewezen.

Duur van de behandeling

Een hypnotherapiebehandeling bestaat uit drie tot vijf afspraken.