Buikpijnpoli

Ouder en Kind-centrum

Buikpijnpoli

Buikpijn

Bijna elk kind heeft wel eens buikpijn. Meestal gaat het vanzelf weer over. Als dat niet zo is en de huisarts kan geen oorzaak vinden, dan kan hij je doorsturen naar de kinderarts. De kinderarts beoordeelt of er een lichamelijk oorzaak is voor de buikpijn. Als die er niet is, spreken we van chronische functionele buikpijn of het prikkelbare darmsyndroom. Dat wil zeggen dat de darmen overgevoelig zijn voor allerlei prikkels.
De kinderarts bespreekt de mogelijkheid van een doorverwijzing naar de Buikpijnpoli. Hier kun je een behandeling krijgen met behulp van hypnose-oefeningen.

Voorbereiding polibezoek

Als je wordt aangemeld voor de Buikpijnpoli vul je eerst een vragenlijst in. Eens per maand bespreekt het buikpijnteam de nieuwe aanvragen. Soms geeft een ingevulde vragenlijst aanleiding om eerst een afspraak te maken met de kinderpsycholoog. Het kan ook zijn dat er gelijk gestart kan worden met het aanleren van hypnose oefeningen. Het team adviseert en de verpleegkundige belt met jou of je ouders om dit advies te bespreken.

Het team van de Buikpijnpoli bestaat uit een maag-, darm- en leverkinderarts, kinderpsycholoog en kinderverpleegkundigen. Alle leden van het buikpijnteam zijn geschoold om kinderen hypnotherapie te geven.

Hypnose oefeningen: thuis of in het ziekenhuis

Hypnose oefeningen kunnen zowel in het ziekenhuis als via een thuisbehandeling worden aangeleerd. Beide methodes zijn even effectief. De meeste kinderen komen in aanmerking voor de thuisbehandeling. De behandeling kan dan gewoon thuis gebeuren met een programma die je kunt downloaden. De verpleegkundige legt dit tijdens een vervolgafspraak uit.

Hypnotherapie

Hypnose is geen slaap. Het is een verandering in het bewustzijn die lijkt op dagdromen. Kinderen vinden hypnotherapie vaak plezierig. Tijdens hypnose ben je in een soort trance. De concentratie is hoog en de aandacht is op iets specifieks gericht. Met behulp van 'helpende' verhalen leer je om steeds meer controle te krijgen over je buik. Je wordt de baas over je eigen buik. De buik wordt minder prikkelbaar doordat er andere seintjes naartoe worden gestuurd.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen

Bij hypnotherapie leer je ook ademhalingsoefeningen en andere ontspanningsoefeningen. Het zijn technieken waarmee je meer controle krijgt over je lijf. Bij de eerste afspraak worden deze oefeningen doorgenomen met de therapeut.
Het positieve effect van hypnotherapie bij chronische functionele buikpijn of het prikkelbare darmsyndroom is wetenschappelijk bewezen.

Hoe lang duurt de behandeling?

Bij het aanleren van hypnose oefeningen in het ziekenhuis bestaat de behandeling uit 3 tot 5 afspraken, verdeeld over 2 tot 3 maanden.
Bij de thuisbehandeling is de eerste afspraak in het ziekenhuis waarna er gestart kan worden met de thuisbehandeling. De therapeut neemt dan een aantal keren telefonisch contact op met jou of je ouders om te horen hoe het gaat. De thuisbehandeling bestaat uit 5 luisterbestanden waarin 5 hypnose oefeningen staan. Ook krijg je een werkboek met oefeningen en linkjes. De thuisbehandeling duurt gemiddeld 8 weken.

Kosten

De thuisbehandeling kost €29,95 (incl. btw) en is alleen te downloaden via een desktop of laptop computer en NIET met een smartphone of tablet. De bestanden die horen bij de thuisbehandeling zijn daarna wel te bekijken of te beluisteren via een tablet of smartphone.

Vragen?

Als je een vraag hebt over de behandeling, kun je contact opnemen met een medewerker van de polikliniek Kindergeneeskunde. 

  • Je kunt je vraag stellen via de BeterDichtbij-app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: je kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als er een 06-nummer en e-mailadres van jou bij ons bekend is.
  • Je kunt ook bellen. De polikliniek Kindergeneeskunde is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 30, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

kinde50 - januari 2023