Poli Chronische nierschade

 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 51 55
 • Afdelingsnummer: 4
 • Wachttijd
  3 weken
Poli Chronische nierschade

Nierschade voorkomen

De nieren hebben een belangrijke functie. Onder andere verwijderen ze de afvalstoffen uit het bloed, ze regelen de vocht- en zoutbalans in het lichaam en maken hormonen aan die helpen bij het regelen van de bloeddruk, het kalkgehalte in onze botten en de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Door een ontsteking van de nieren, diabetes (suikerziekte), een hoge bloeddruk, roken of overgewicht kunnen de nieren schade oplopen. Het verloop van chronische nierschade is vaak sluipend. De ziekteverschijnselen beginnen onopvallend en worden geleidelijk erger. Pas in een later stadium merkt u er iets van. U kunt last krijgen van jeuk, vermoeidheid of misselijkheid. Ook kan het lichaam te veel vocht vasthouden.

Schade aan de nieren is niet te herstellen. Wel kunt u voorkomen dat de nierschade erger wordt. Een gezonde leefstijl en goed medicijngebruik spelen daarbij een belangrijke rol. Op de poli Chronische nierschade kan men u daarbij helpen. Nierverpleegkundigen, diëtisten en een internist-nefroloog werken hier samen om u zo goed mogelijk te begeleiden.

Uw eerste bezoek

Urine- en bloedonderzoek

Voorafgaand aan uw eerste bezoek aan de poli Chronische nierschade is het belangrijk dat u uw urine laat onderzoeken en bloed laat prikken. Soms wordt ook een echo van de nieren gemaakt.

Urineonderzoek

Het gaat om een 24-uurs onderzoek. Dit betekent dat u gedurende 24 uur uw urine opvangt.

 • Urinefles ophalen: haal ruim op tijd, drie tot vier weken vóór uw afspraak op de poli Chronische nierschade, een urinefles bij het laboratorium van het WZA. U krijgt dan ook uitleg over het opvangen van de urine.
 • Urine opvangen en inleveren: verzamel de urine op een dag dat het u goed uitkomt, één tot twee weken voor uw afspraak op de poli Chronische nierschade. Bewaar de urine gekoeld. Op het moment dat u alle urine hebt, levert u deze dezelfde dag nog in bij het laboratorium.

Bloedprikken

Wanneer u bij het laboratorium bent om de urine in te leveren, kunt u tegelijk bloed laten prikken. U hoeft daarvoor dus niet apart naar het laboratorium te komen.

Behandelplan

Uw eerste bezoek aan de poli duurt ongeveer twee uur. U hebt dan een afspraak met de nefroloog, een nierverpleeg­kundige en een diëtist. Zij nemen de uitslag van de bloed- en urine­test met u  door en stellen samen met u een behandelplan op. Daarin vindt u:

 • afspraken over medicijngebruik
 • leefregels
 • dieetadviezen

Controles

Na het eerste bezoek hebt u eens in de zoveel tijd een controleafspraak op de poli Chronische nierschade. Hoe vaak, is afhankelijk van de ernst van de nierschade en de  begeleiding die u nodig hebt.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Interne geneeskunde. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 51 55, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

inter31 – mei 2019