Seksuologiepoli

 • Openingstijden
  Voor de openingstijden van de Seksuologiepoli kunt u bellen naar het Medisch Centrum Wilhelmina (MCW). Het MCW is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur op telefoonnummer (0592) 34 00 53.
 • Specialisme of afdeling Medisch Centrum Wilhelmina
 • Wachttijd
  6 weken
Seksuologiepoli

Wat is het?

Problemen op seksueel gebied roepen bij veel mensen gevoelens van ongemak op, erover praten is vaak lastig. Toch kan het helpen om het er met uw huisarts of specialist over te hebben. Zij kunnen u eventueel doorverwijzen naar de Seksuo­logiepoli. 

Welke behandeladvies u krijgt op de Seksuologiepoli hangt af van uw klachten.

 

Voorbereiding eerste afspraak

De huisarts of specialist die u doorverwijst, infor­meert de Seksuologiepoli schriftelijk over de reden van de verwijzing. Korte tijd daarna ontvangt u een brief van de Seksuologiepoli met een oproep voor de eerste afspraak. Tegelijk ontvangt u (indien van toepassing) een lijst met vragen over uw klachten. We vragen u de vragenlijst ingevuld mee te nemen als u voor uw eerste afspraak komt.

Het hangt van de aard van uw klachten af of u tijdens uw eerste bezoek aan de Seksuologiepoli een afspraak hebt met een gynaecoloog/seksuoloog of een uroloog.

Seksuele problemen

Veelvoorkomende problemen van vrouwen bij het vrijen zijn: geen zin, pijn, geen opwinding voelen, moeite met het krijgen van een orgasme, geen gemeenschap kunnen hebben (vaginisme). Mannen kunnen met dezelfde problemen te maken krijgen. Daarnaast zijn er typisch mannelijke problemen, zoals een voortijdige zaadlozing of een erectiestoornis.

Problemen bij het vrijen kunnen het gevolg zijn van een handicap of een ziekte, bijvoorbeeld van kanker, Multiple sclerose, een spierziekte of een hartaandoening.

Behandeling

Intake

Tijdens uw eerste bezoek aan de Seksuologiepoli probeert de gynaecoloog/seksuoloog of uroloog zo goed mogelijk inzicht te krij­gen in de oorzaak van uw klachten. Met dat doel zal uw arts een aantal vragen stellen over uw gezondheid, persoonlijkheid en uw relatie. Meestal vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Deze eerste afspraak duurt 45 - 60 minuten.

Seksuologisch team

Na de intake bespreekt de gynaecoloog/seksuoloog of uroloog uw hulp­vraag met het seksuologisch team. Naast de gynaecoloog/seksuoloog en uroloog bestaat het team uit: een psycholoog en een bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut is betrokken omdat het minder goed functioneren van de bekkenbodemspieren een onderdeel van het probleem kan zijn. Tijdens dit overleg wordt bepaald welke behandeling het beste aansluit bij uw klachten.

Vervolg

Afhankelijk van uw klachten hebt u gesprekken met een psycholoog of een seksuoloog of u krijgt een behandeling van een bekkenfysiotherapeut. Een combinatie is ook mogelijk. Van tevoren zal de betrokken hulpverlener met u bespreken wat u precies van de therapie kunt verwachten.

Een behandeltraject kan variëren van één maand tot een half jaar.

Vergoeding

Als uw huisarts of specialist u verwijst naar de Seksuologiepoli, wordt deze zorg volledig vergoed uit uw basisverzekering. Houd wel rekening met uw eigen risico. Fysiotherapie wordt alleen vergoed als u aanvullend verzekerd bent. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan krijgt u een rekening thuisgestuurd.

Privacy

De huisarts of specialist die u verwijst naar de Seksuologiepoli, krijgt na uw eerste afspraak een brief met daarin een samenvatting van het gesprek en informatie over de behandeling. Als er dingen zaken zijn besproken die u liever niet vermeld ziet in die brief, kunt u dat aangeven. Alles wat u bespreekt is vertrouwelijk en uw dossier wordt niet gedeeld met eventuele andere artsen bij wie u onder behandeling bent.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen