Stomapoli

Begeleiding als u een stoma krijgt

  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur
  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 55 49
  • Afdelingsnummer: 62
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek
Stomapoli

Begeleiding

Door problemen met uw blaas of darmen kan het nodig zijn dat u een stoma krijgt. Omdat u uw ontlasting of urine niet meer op een natuurlijke manier kwijtraakt, wordt er een opening in uw buikwand gemaakt om de ontlasting of urine af te voeren. Als u een stoma krijgt, is dat een ingrijpende verandering. Goede begeleiding is dan heel belangrijk. De verpleegkundig specialist colorectale aandoeningen (darmaandoeningen) en de stomaverpleegkundigen helpen u om zo goed mogelijk met uw stoma om te gaan. Voor en na de operatie hebt u een aantal gesprekken met hen. Bovendien kunt u hen altijd bellen, wanneer u na de operatie weer thuis bent en vragen hebt. 

Stoma Wijzer

Via de Stoma Zorgwijzer kent de Stomavereniging jaarlijks 'groen vinkjes' toe aan ziekenhuizen die voldoen aan de normen voor goede stomazorg. Het WZA heeft groene vinkjes voor zowel de colostomazorg (dikkedarmstoma), de ileostomazorg (dunnedarmstoma) als de urinestomazorg. 

Vóór de operatie

Vóór de operatie

Als u weet dat u een stoma krijgt, hebt u enige tijd voor de operatie een uitgebreid gesprek met een stomaverpleegkundige of verpleegkundig specialist. Deze vertelt u hoe de stoma wordt aangelegd en hoe de stoma werkt. Ook wordt met u besproken wat het in de praktijk betekent om een stoma te hebben. Het is prettig als uw partner of iemand anders die dichtbij u staat, ook bij dit gesprek aanwezig is. U krijgt een ‘oefen­setje’ mee om thuis alvast wat te kunnen wennen aan het verzorgen van uw stoma.

Bepalen waar de stoma moet komen, is iets wat met zorg moet gebeuren. Een dag voordat u wordt opgenomen, hebt u een afspraak met een stomaverpleegkundige of verpleegkundig specialist om samen te bekijken wat de beste plaats is voor de stoma. Bij het bewegen moet u namelijk zo min moge­lijk last hebben van de stoma. Ook is het bij het verzorgen van de stoma van belang dat deze op een plek zit waar u 'm goed kunt zien.

Na de operatie

Na de operatie

Van een verpleegkundige van de chirurgische afdeling leert u aan de hand van een stappenplan hoe u uw stoma kunt verzorgen. Voordat u naar huis gaat, hebt u nog een afrondend gesprek met de stomaverpleegkundige. Allerlei praktische zaken rond het hebben van een stoma komen dan aan bod. Wat is voor u het handigste opvangsysteem? Waar kunt u het stomamateriaal bestellen? Waar moet u op letten bij uw voeding? Wat is geschikte kleding? Wanneer kunt u weer gewoon werken en sporten? Wat moet u allemaal regelen als u op vakantie gaat? Alles wat u wilt weten, kunt u vragen. 

Controleafspraak

Als u een urostoma hebt gekregen, blijft u nog drie jaar onder controle van de uroloog. Tegelijk met uw controleafspraken bij de uroloog hebt u een afspraak bij de verpleegkundig specialist of stomaverpleegkundige. 

Met een darmstoma hebt u de eerste keer een gecombineerde controleafspraak bij de darmchirurg en de verpleegkundig specialist. Na drie tot zes weken hebt u nog een keer een afspraak met de verpleegkundig specialist en daarna één keer per jaar. Zijn er problemen, dan kunt u tussendoor een afspraak maken.

Thuiszorg

Misschien bent u nog niet in staat om zelf uw stoma te verzorgen, wanneer u uit het ziekenhuis naar huis gaat. In dat geval kan een transferverpleegkundige van het ziekenhuis regelen dat iemand van Thuiszorg u komt helpen bij het verzorgen van uw stoma. 

Vragen?

Vragen?

Het zal tijd kosten, voordat u gewend bent aan uw stoma. Ook zijn er in het begin vast een hoop dingen waar u onzeker over bent. Als u zich zorgen maakt of u weet niet hoe u iets moet aanpakken, ook als u de stoma al langer hebt, dan kunt u altijd bellen met de verpleegkundig specialist of de stomaverpleegkundigen.  Zij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur op nummer (0592) 32 55 49.