Stomapoli

Begeleiding als u een stoma krijgt

  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur
  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 55 49
  • Afdelingsnummer: 62
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek
Stomapoli

Begeleiding

Door problemen met uw blaas of darmen kan het nodig zijn dat u een stoma krijgt. Omdat u uw ontlasting of urine niet meer op een natuurlijke manier kwijtraakt, wordt er een opening in uw buikwand gemaakt om de ontlasting of urine af te voeren. Als u een stoma krijgt, is dat een ingrijpende verandering. Goede begeleiding is dan heel belangrijk. De verpleegkundig specialist colorectale aandoeningen (darmaandoeningen) en de stomaverpleegkundigen helpen u om zo goed mogelijk met uw stoma om te gaan. Voor en na de operatie hebt u een aantal gesprekken met hen. Bovendien kunt u hen altijd bellen, wanneer u na de operatie weer thuis bent en vragen hebt. 

Vóór de operatie

Vóór de operatie

Als u weet dat u een stoma krijgt, hebt u enige tijd voor de operatie een uitgebreid gesprek met een stomaverpleegkundige of verpleegkundig specialist. Deze vertelt u hoe de stoma wordt aangelegd en hoe de stoma werkt. Ook wordt met u besproken wat het in de praktijk betekent om een stoma te hebben. Het is prettig als uw partner of iemand anders die dichtbij u staat, ook bij dit gesprek aanwezig is. U krijgt een ‘oefen­setje’ mee om thuis alvast wat te kunnen wennen aan het verzorgen van uw stoma.

Bepalen waar de stoma moet komen, is iets wat met zorg moet gebeuren. Een dag voordat u wordt opgenomen, hebt u een afspraak met een stomaverpleegkundige of verpleegkundig specialist om samen te bekijken wat de beste plaats is voor de stoma. Bij het bewegen moet u namelijk zo min moge­lijk last hebben van de stoma. Ook is het bij het verzorgen van de stoma van belang dat deze op een plek zit waar u 'm goed kunt zien.

Na de operatie

Na de operatie

Van een verpleegkundige van de chirurgische afdeling leert u aan de hand van een stappenplan hoe u uw stoma kunt verzorgen. Voordat u naar huis gaat, hebt u nog een afrondend gesprek met de stomaverpleegkundige. Allerlei praktische zaken rond het hebben van een stoma komen dan aan bod. Wat is voor u het handigste opvangsysteem? Waar kunt u het stomamateriaal bestellen? Waar moet u op letten bij uw voeding? Wat is geschikte kleding? Wanneer kunt u weer gewoon werken en sporten? Wat moet u allemaal regelen als u op vakantie gaat? Alles wat u wilt weten, kunt u vragen. 

Controleafspraak

Als u een urostoma hebt gekregen, blijft u nog drie jaar onder controle van de uroloog. Tegelijk met uw controleafspraken bij de uroloog hebt u een afspraak bij de verpleegkundig specialist of stomaverpleegkundige. 

Met een darmstoma hebt u de eerste keer een gecombineerde controleafspraak bij de darmchirurg en de verpleegkundig specialist. Na drie tot zes weken hebt u nog een keer een afspraak met de verpleegkundig specialist en daarna één keer per jaar. Zijn er problemen, dan kunt u tussendoor een afspraak maken.

Thuiszorg

Misschien bent u nog niet in staat om zelf uw stoma te verzorgen, wanneer u uit het ziekenhuis naar huis gaat. In dat geval kan een transferverpleegkundige van het ziekenhuis regelen dat iemand van Thuiszorg u komt helpen bij het verzorgen van uw stoma. 

Vragen?

Vragen?

Het zal tijd kosten, voordat u gewend bent aan uw stoma. Ook zijn er in het begin vast een hoop dingen waar u onzeker over bent. Als u zich zorgen maakt of u weet niet hoe u iets moet aanpakken, ook als u de stoma al langer hebt, dan kunt u altijd bellen met de verpleegkundig specialist of de stomaverpleegkundigen.  Zij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur op nummer (0592) 32 55 49.