dr. A.A. Knipping

Klinisch neuropsycholoog

Knipping, A.A.
Aandachtsgebied(en): Medische belangstelling: medische psychologie 'in de volle breedte', met als speciale aandachtsvelden: neuropsychologie, chronische pijn en hartrevalidatie

Sinds 1994, dus inmiddels al heel wat jaren, werk ik bij de afdeling Medische Psychologie in het WZA. Als klinisch neuropsycholoog houd ik me vooral bezig met diagnostiek en behandeling van hersenschade. Deze kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van een herseninfarct, een ongeval met hoofdletsel of als gevolg van een operatie. Ook zijn er nogal wat ziektebeelden die schade in het brein kunnen geven, zoals de ziekte van Parkinson of diverse vormen van dementie. Het in kaart brengen van problemen met het geheugen, de concentratie en het overzicht houden en goed kunnen plannen in het alledaagse leven vind ik nog altijd een uitdagend en belangrijk deel van mijn vak. Maar het is uiteraard meer dan dat. Uiteindelijk gaat het om de persoon zelf: wat kan iemand wel of niet meer zelf doen en wat is juist wel en wat is niet belangrijk voor desbetreffende patiënt. Daar begint het echte verhaal en dat blijft altijd boeiend.

Naast de neuropsychologie houd ik me bezig met de medische psychologie in bredere zin en dan vooral in de revalidatie, seksuologie en cardiologie.

Ik ben lid van het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen), de LVMP (Landelijke Vereniging Medische Psychologie), NVN (Nederlandse Vereniging voor Neuropsychologie) en de NVVS (Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie).

Afdeling(en):

Knipping, A.A.