Bij slaapapneu wordt de luchtpijp in de slaap afgesloten. Bij OSAS wordt dit veroorzaakt doordat de spieren in de mond en keel ontspannen tijdens het slapen. Zo kunnen de tong, huig of weke delen achter in de keel naar achter zakken en de luchtpijp afsluiten. Als dit gebeurt, krijgt u geen lucht meer. We noemen dit een ademstop. Een ademstop kan 10 seconden tot meer dan 1 minuut duren.
U hebt slaapapneu als uw ademhaling tijdens het slapen minstens 5 keer per uur stopt.
Slaaptekort
Als u slaapapneu hebt, stokt uw ademhaling regelmatig tijdens het slapen. Het kan zijn dat u wel 10 tot 40 ademstops per uur hebt. Hierdoor komt u niet in diepe slaap en ontwikkelt u een slaaptekort. Vaak zonder dat u dit zelf doorheeft.
Dit slaaptekort kan voor verschillende klachten zorgen. U kan overdag vermoeid zijn en plots in slaap vallen. Ook kunt u last hebben van concentratie- en geheugenverlies. Daarnaast kunt u zich futloos, prikkelbaar of depressief voelen.
Gevolgen
Door de ademstops krijgt het lichaam niet voldoende zuurstof. Zo ontstaat op lange termijn een tekort aan zuurstof in het bloed. In combinatie met het slaaptekort kan dit zorgen voor lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, diabetes en obesitas.